VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Silvestr, ohňostroj a domácí mazlíček – zase jste to nestihli řešit včas?

30.12.2020   

Odborník

S oslavou nového roku máme spojené veselí, velkolepé a velmi hlučné oslavy. Asi polovina psů má v určité míře manifestující se strach z hlasitých zvuků provázející ohňostroje. Majitelé těch velmi citlivých jedinců už vědí své a z oslav mají předem strach jako z velkého stresu pro všechny zúčastněné. Existuje mnoho rad a vyzkoušených postupů, jak psa dlouhodobě odnaučit přehnaně na zvuky reagovat.

Přírodní preparáty proti stresu

Na trhu je velké množství volně dostupných přírodních preparátů proti stresu. Nejedná se o léky, ale o doplňky. S každým z nich má někdo dobré a někdo špatné zkušenosti, prakticky všechny je ale nutné podávat minimálně několik dní před stresovou situací. U psů studie neprokázaly výraznou účinnost na řešení strachu z hluku u žádné skupiny preparátů, o něco lépe vychází výsledky u preparátu s uklidňujícím feromonem DAP. U koček lze použít odpařovače do zásuvky, obojky nebo kapky a spreje především s feromony a bylinnými složkami.

Příprava prostředí

To základní, co před započetím silných zvukových stimulů udělat, je zavřít a zatemnit okna, přesunout se na druhou stranu bytu, pustit snesitelně hlasitou hudbu a být se zvířetem. Pokuste se zachovat naprostý klid především vy.

Protipodmiňování

Ve studiích se prokázalo, že i bez předchozího tréninku u psů dobře funguje takzvané protipodmiňování – snaha o vytvoření asociace nepříjemného stimulu (hluku) s něčím příjemným – hrou nebo pamlskem. Jakmile se začne hluk ozývat, psa si vemte k sobě a odměňujte ho. Hrajte si, dávejte mu pamlsky v přímé návaznosti na zvuky, které jsou mu nepříjemné. U koček toto asi příliš fungovat nebude, pokud je ale kočka výjimečně kontaktní, rozhodně to stojí za pokus.

Historky o tom, jak někdo zalehne psa ve vaně a na uši mu nasadí sluchátka, nejsou ojedinělé.

Léky

U závažnějších případů se lékům někdy nelze vyhnout. Veterinář vám může nabídnout některé z dostupných sedativ, z nichž jen jedno má přímo tuto indikaci (Sileo). Každopádně by měl ale pacienta znát, vyšetřit a přesný postup i dávkování s vámi důkladně zkonzultovat. Nepoužívejte nic, co nebylo připraveno přímo pro vaše zvíře. Nezapomeňme ale také na tu polovinu psů, kterým to, že venku lítají ohňostroje, vůbec nevadí. Snažte se je především nestresovat vy. Historky o tom, jak někdo zalehne psa ve vaně a na uši mu nasadí sluchátka, nejsou ojedinělé.

Odhadněte správně, co je vlastně nezbytné. Zvládnete to! A příští rok zkuste začít o něco dříve. A s čím? S tréninkem relaxace na povel, s protipodmiňováním a s desenzibilizací – opakovaným vystavováním snesitelné míře hluku s odměňováním a zvyšující se intenzitou.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 3)

Témata

Autor článku

30.12.2020

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Chová se váš pejsek podivně? Pak možná trpí úzkostmi a potřebuje pomoct

Pokud jste někdy sami zažili úzkostný stav, víte, že kombinace nervozity a stresu může být nezvladatelná, až ochromující. Úzkost se bohužel netýká jen lidí, ale i mazlíčků, a stejně jako u lidí také u psů dosahuje různých úrovní a různě se projevuje. Proto často přichází na pomoc veterinář nebo jiný odborník na chování psů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?