VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Můj pes zvrací, co mám dělat?

14.10.2016   

Odborník

S trávicími problémy přichází do ordinací majitelé zvířat poměrně často. Mezi první a hlavní příznak, který je zneklidní, patří zvracení.

Co je zvracení

Zvracení je reflexní proces, který spočívá ve vypuzení obsahu žaludku z počátečního úseku tenkého střeva. Tomuto procesu napomáhají také výrazné kontrakce bránice a břišních svalů. Předcházejí mu projevy nevolnosti: pes je neklidný, má úzkostný výraz, třese se, více sliní, olizuje se, opakovaně polyká, zívá nebo se dáví.  

Majitelé psů velmi často zaměňují regurgitaci (jícnové zvracení) za běžné zvracení. Jícnové zvracení je pasivní děj, kdy chybí rytmické stahy břišního lisu, potrava nebývá natrávená, zvíře často vydáví bílou pěnu, která může mít válcovitý tvar odpovídající „odlitku“ jícnu.

Zvracení může mít řadu příčin, které nemusí vždy vycházet ze zažívacího traktu

Nejčastější příčiny zvracení jsou: dietetické problémy, onemocnění jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva, poruchy orgánů břišní dutiny, především onemocnění slinivky břišní, jater, ledvin, močových cest, prostaty, dělohy, pobřišnice, požití toxinů (olovo, etylenglykol, insekticidy), systémové, endokrinní a metabolické poruchy, onemocnění centrálního a periferního nervového systému, požití léků (antibiotika, léky tlumící bolest a jiné).

Máte-li štěně či mladého psa, myslete na to, že zvíře může pozřít cizí těleso, toxin nebo odpadky. Sledujte a dodržujte vakcinační a odčervovací schéma vašeho pejska, protože psi dokáží sníst opravdu kde co.

U dospělých psů, zejména u malých a obézních jedinců, je nutné v souvislosti se zvracením myslet na zánět slinivky břišní. Zvracení po určitém krmivu může být způsobeno tím, že ho pes jednoduše nesnáší. U psů při epizodickém chronickém zvracení je nutné rovněž zamyslet se nad tím, zda se nemůže jednat o střevní zánět. Zvrací-li zvíře velký objem tekutiny navzdory hladovce, měl by se veterinář zamyslet, zda má pes v pořádku a průchodný počátek tenkého střeva. Zvrací-li pes krmivo po osmi a více hodinách po najezení, může se jednat o specifické onemocnění žaludku.

Co dělat se zvracejícím psem?

Pokud váš pes zvrací, rozhodně je to důvod k návštěvě veterináře. Ten pacienta řádně vyšetří, pokud uzná za vhodné, provede další diagnostické kroky. Vyšetří mu krev, udělá rentgen, ultrazvuk či endoskopii. Při mírném a nekomplikovaném podráždění žaludku lékař aplikuje léky proti zvracení a doplní tekutiny pomocí infuzní terapie, zároveň vás poučí o tom, jak byste svého nemocného kamaráda měli krmit.

Domácí podmínky: první pomoc

Může se stát, že se daný den, kdy zvracení začalo, nedostanete k ošetření do ordinace. V takových případech postupujte následovně:

  1. Psa nekrmte po dobu 24 hodin.
  2. Vodu mu nechejte a rozhodně mu ji neupírejte, dejte však pozor, aby ji nehltal ve zvýšeném množství, dávkujte mu ji raději po hodině, aby velké množství vody nevyvolalo opětovné zvracení.
  3. Nepoužívejte lidské léky, i když účinná látka může být pro psa stejná, dávkování je jiné. Navíc zvracející pes nebude schopen léky v sobě udržet.
  4. Pokud po 24 hodinách zvíře nezvrací, začněte psovi postupně podávat dietní stravu. Dietoterapie je nepostradatelnou součástí léčby. Na výběr máte komerčně vyráběné diety nebo si můžete takovou stravu připravit doma. Dietní jídlo by mělo obsahovat co nejméně složek. V optimálním případě bílkovinu a přílohu. Bílkovina by měla být lehce stravitelná, netučná. Ideální je libové maso (kuřecí, krůtí, jehněčí). Jako příloha je vhodná rýže nebo brambory. Poměr obou složek by měl být 1:1 až 1:4. Obojí vařte ve vodě bez soli a jiného koření. Krmivo podávejte několikrát denně po menších dávkách, aby nedocházelo k nárazovému přetížení trávícího traktu.

Jak psa správně krmit

Dodržujte správnou techniku krmení, abyste předešli dietní chybě a psovi se opět nepřitížilo.

  1. Psovi dávejte jídlo vždy do stejné misky, ve stejný čas, na stejné místo a vedle vody.
  2. Jakmile pes dojí, nechejte krmení v misce ještě 20–30 minut, poté jídlo odstraňte.
  3. Po nakrmení nechejte zvíře v klidu.
  4. Celodenní krmnou dávku rozdělte minimálně na dvě dávky.
  5. Pes musí mít k dispozici dostatek pitné vody o pokojové teplotě.
  6. Pokud chcete změnit krmivo, je nejlepší dělat to postupně v průběhu 5–7 dnů.

Hypoglykemický syndrom u štěňat malých plemen

Máte-li štěně miniaturního plemena, například čivavu, jorkširského teriéra a jiné, a začne zvracet, buďte obzvlášť obezřetní. U takových drobků vážících pouze několik stovek gramů dochází při opakovaném zvracení k vyčerpání zdrojů glukózy, která je nejdůležitějším zdrojem energie pro mozek. Pes může být pak nervózní, má problémy s koordinací pohybů, omdlévá nebo se dostane do kómatu, má svalový třes, v těžších případech pak nastávají křeče a pes může i oslepnout. Je to stav, při kterém musí okamžitě zasáhnout veterinární lékař. Jedincům při vědomí, kteří můžou kontrolovatelně polykat, můžete dát v rámci první pomoci hroznový cukr nebo med. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 89% (hlasů: 73)

Témata

Autor článku

14.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

Pojídá vaše štěně výkaly? 5 způsobů, jak mu v tom zabráníte

Do určitého věku je u štěněte pojídání výkalů tak nějak normální, většinou to má odkoukané od mámy z pelíšku. Toto však nemusí být jediný důvod. Štěně se může nudit, může mít nedostatečnou výživu nebo třeba hlad. Pokud potíže přetrvávají, je potřeba je řešit, jinak se může pojídání výkalů stát celoživotním zvykem.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?