VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Králíci a hlodavci: běžná onemocnění zubů a dutiny ústní

2.9.2016   

Hlodavci jsou známí tím, že jim celý život rostou zuby. Potřebují proto různá dřívka a okusovadla, aby si mohli zuby obrušovat a nepotkaly je problémy se zuby a onemocnění v dutině ústní.

Přerostlé řezáky

Řezáky králíků a ostatních hlodavců během jejich života neustále rostou. Za normálních podmínek si králíci zuby soustavně obrušují, a tak vyrovnávají jejich délku. Pokud ale horní a dolní řezáky nesměřují přesně proti sobě (správně na sebe nenasedají), jeden nebo více zubů může přerůst. V tomto případě je potřeba zasažený zub zkrátit.

Přerostlé zadní řezáky a slintání

U králíků a řady dalších hlodavců během života nepřetržitě dorůstají i zadní řezáky (menší pár řezáků, který je schovaný za běžně viditelnými předními řezáky). Pro správné obrušování zubů je nezbytná tuhá, dřevitá strava s vysokým obsahem vlákniny. Když králík dostává potravu, která nevyžaduje dost žvýkání, zadní řezáky se obrušují nestejnoměrně. To může vést ke vzniku ostrých výčnělků na vnější a vnitřní straně zubů.

Takové výčnělky jsou pro zvíře velmi bolestivé, protože zraňují dutinu ústní. Způsobují nadměrnou tvorbu slin, neochotu žvýkat, neschopnost zavřít čelist a snížení příjmu potravy. Pokud se problém neřeší, zuby dále přerůstají, potíže králíka se zhoršují a vyústí ve vážnou podvýživu zvířete.

Prodlužování kořenů zubů

U některých druhů hlodavců může být přerůstání zubů spojené s prodlužováním jejich kořenů. V takovém případě kořen zubu pokračuje v růstu tkání dutiny ústní, což vede k otokům. Pokud je postižený zub v horní čelisti, rostoucí kořen může zasáhnout dutinu nosní nebo oči. Důsledkem je výtok z nosu nebo oka, slzení nebo opuchnutí oka. U postižení zubu v dolní čelisti vzniká většinou výrazný tvrdý otok.

Zlomeniny zubů

Řezáky (přední zuby) králíků a ostatních hlodavců se někdy mohou zlomit. Stává se to většinou tehdy, když králík okusuje mříže klece nebo se za ně nechtěně zachytí zuby. V tom případě bývá nutný rentgen, aby se zjistil rozsah poškození. Pokud dojde k odhalení dřeně zubu, je to pro králíka značně bolestivé. Veterinář může část dřeně odstranit a nasadit na zasažený zub dočasnou krytku. Protože ale řezáky stále rostou, protilehlý řezák, který se nyní nemůže obrušovat o zlomený zub, může začít přerůstat. Přerůstající řezák je tedy potřeba pravidelně zkracovat. Pokud není kořen zubu zasažený a nedošlo k infekci, zlomený řezák většinou doroste. Dorůstající zub někdy může být deformovaný, a potom je opět nutné jej pravidelně zkracovat.

Postižení lícní torby u křečků

Vyvržená lícní torba: Z neznámých příčin se někdy křečkovi může vyvrhnout (obrátit naruby) lícní torba. To se projevuje jako vlhká růžová hmota vyhřezlá z koutku tlamy. Veterinář může křečka uspat, vrátit lícní torbu do normální pozice a zabezpečit ji jedním stehem proti dalšímu vyhřeznutí. Okolo stehu se vytvoří drobná zjizvená tkáň. Ta udrží lícní torbu v normální pozici poté, co se po přibližně dvou týdnech steh odstraní.

Ucpaná lícní torba: Někdy křečkovi v lícní torbě může uvíznout potrava a způsobit její ucpání. Pozná se to podle výrazného přetrvávajícího otoku na straně čelisti. Veterinář může křečkovi pod narkózou uvíznutou potravu odstranit a lícní torbu propláchnout. Oblast je pak potřeba prohlédnout a určit příčinu ucpání (např. přerostlý zub). Pokud je postižené místo odřené, nasadí se antibiotika. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

2.9.2016

Zdroje

peteducation.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?