VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Králíci a hlodavci: běžná onemocnění zubů a dutiny ústní

2.9.2016   

Hlodavci jsou známí tím, že jim celý život rostou zuby. Potřebují proto různá dřívka a okusovadla, aby si mohli zuby obrušovat a nepotkaly je problémy se zuby a onemocnění v dutině ústní.

Přerostlé řezáky

Řezáky králíků a ostatních hlodavců během jejich života neustále rostou. Za normálních podmínek si králíci zuby soustavně obrušují, a tak vyrovnávají jejich délku. Pokud ale horní a dolní řezáky nesměřují přesně proti sobě (správně na sebe nenasedají), jeden nebo více zubů může přerůst. V tomto případě je potřeba zasažený zub zkrátit.

Přerostlé zadní řezáky a slintání

U králíků a řady dalších hlodavců během života nepřetržitě dorůstají i zadní řezáky (menší pár řezáků, který je schovaný za běžně viditelnými předními řezáky). Pro správné obrušování zubů je nezbytná tuhá, dřevitá strava s vysokým obsahem vlákniny. Když králík dostává potravu, která nevyžaduje dost žvýkání, zadní řezáky se obrušují nestejnoměrně. To může vést ke vzniku ostrých výčnělků na vnější a vnitřní straně zubů.

Takové výčnělky jsou pro zvíře velmi bolestivé, protože zraňují dutinu ústní. Způsobují nadměrnou tvorbu slin, neochotu žvýkat, neschopnost zavřít čelist a snížení příjmu potravy. Pokud se problém neřeší, zuby dále přerůstají, potíže králíka se zhoršují a vyústí ve vážnou podvýživu zvířete.

Prodlužování kořenů zubů

U některých druhů hlodavců může být přerůstání zubů spojené s prodlužováním jejich kořenů. V takovém případě kořen zubu pokračuje v růstu tkání dutiny ústní, což vede k otokům. Pokud je postižený zub v horní čelisti, rostoucí kořen může zasáhnout dutinu nosní nebo oči. Důsledkem je výtok z nosu nebo oka, slzení nebo opuchnutí oka. U postižení zubu v dolní čelisti vzniká většinou výrazný tvrdý otok.

Zlomeniny zubů

Řezáky (přední zuby) králíků a ostatních hlodavců se někdy mohou zlomit. Stává se to většinou tehdy, když králík okusuje mříže klece nebo se za ně nechtěně zachytí zuby. V tom případě bývá nutný rentgen, aby se zjistil rozsah poškození. Pokud dojde k odhalení dřeně zubu, je to pro králíka značně bolestivé. Veterinář může část dřeně odstranit a nasadit na zasažený zub dočasnou krytku. Protože ale řezáky stále rostou, protilehlý řezák, který se nyní nemůže obrušovat o zlomený zub, může začít přerůstat. Přerůstající řezák je tedy potřeba pravidelně zkracovat. Pokud není kořen zubu zasažený a nedošlo k infekci, zlomený řezák většinou doroste. Dorůstající zub někdy může být deformovaný, a potom je opět nutné jej pravidelně zkracovat.

Postižení lícní torby u křečků

Vyvržená lícní torba: Z neznámých příčin se někdy křečkovi může vyvrhnout (obrátit naruby) lícní torba. To se projevuje jako vlhká růžová hmota vyhřezlá z koutku tlamy. Veterinář může křečka uspat, vrátit lícní torbu do normální pozice a zabezpečit ji jedním stehem proti dalšímu vyhřeznutí. Okolo stehu se vytvoří drobná zjizvená tkáň. Ta udrží lícní torbu v normální pozici poté, co se po přibližně dvou týdnech steh odstraní.

Ucpaná lícní torba: Někdy křečkovi v lícní torbě může uvíznout potrava a způsobit její ucpání. Pozná se to podle výrazného přetrvávajícího otoku na straně čelisti. Veterinář může křečkovi pod narkózou uvíznutou potravu odstranit a lícní torbu propláchnout. Oblast je pak potřeba prohlédnout a určit příčinu ucpání (např. přerostlý zub). Pokud je postižené místo odřené, nasadí se antibiotika. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 95% (hlasů: 16)

Témata

Autor článku

2.9.2016

Zdroje

peteducation.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?