VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Potravinová alergie mého psa Alfa: jak jsme pomohli šestiměsíčnímu štěňátku

4.11.2020   

Případy z veteriny

Alergie a intolerance na stravu se projevuje různě. Psala jsem o nich v článku Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy, jak najít alergen. Dnes se s vámi chci podělit o vlastní zkušenost u svého psa Alfa (border kolie, 5 let, kastrovaný), jemuž se problémy objevily ještě jako šestiměsíčnímu štěňátku.

Jak to začalo

Představte se, že máte doma malé cosi a to vám po jídle začne během pár minut zvracet nestrávenou potravu. Zvracení se opakuje i 12krát v intervalech po 10 minutách, po epizodách zvracení do pár hodin přijde epizoda urputného vodnatého průjmu a vy běháte se štěňátkem v noci kolem domu a nevíte, co se mu to děje. Ráno ale jako by mu nic nebylo, je to veselý kamarád, plný očekávání z nových povelů a pachů tam venku. Celý den skotačí a po zkrmení potravy, která mu nikdy nedělala zdravotní problémy, začne opět zvracet. U Alfa se toto dělo ještě za dob mého studia veteriny, tudíž jsem mířila ke zkušenějšímu veterinárnímu lékaři.

Nejčastější dotazy veterinárního lékaře

  1. Anamnéza vašeho pejska – věk, plemeno, pohlaví (kastrát x nekastrát), způsob chovu (venku x v bytě), potrava
  2. Anamnéza zdravotního stavu – předchozí onemocnění, klinické příznaky doprovázející neduhy vašeho mazlíčka, poslední očkování, odčervení, odblešení, použité přípravky proti vnějším parazitům, používaná kosmetika, aj.
  3. Klinické vyšetření – zhodnocení celkového zdravotního stavu vašeho mazlíčka, poslech srdce a plic, měření teploty, prohlídnutí kůže a sliznic, aj.
  4. Doplňková vyšetření – sonografie, RTG
  5. Odběr vzorků na laboratorní vyšetření – odvíjející od potíží vašeho mazlíčka – odběr krve, stolice, moči, kožní seškraby, aj. 

Pokud veterinární lékař neshledá jiné klinické příznaky naznačující jiné onemocnění a ani laboratoř neprokáže jiné potíže, doporučí vám veterinář změnu stravy a pozorování vašeho mazlíčka. Po škále testů, prohlídek, léků a vitamínů nás napadlo, zda zdrojem problému nebude kuřecí protein. Utíkala jsem tedy do supermarketu, kde jsem Alfovi koupila vepřové srdce a vepřové maso, které jsem uvařila se zeleninou, a hle žádné zvracení a průjem, ale spokojený pes.

Pro průkaz naší hypotézy jsem s těžkým srdcem podala za pár dní Alfovi jeho staré granule. Jak jsem předpokládala, do pár minut zvracel a měl průjem. Proto jsme přistoupili ke koupi hypoalergenního krmiva na bázi brambor a ryb. Toto složení ale firma přestala po pár letech vyrábět a brambory nahradila pšenicí. Světe div se i na toto můj Alf reagoval zvracením a průjmy. Takže zřejmě další surovinou, která jeho tělu vadí, je lepek. Rozhodla jsem se, že už se ke granulím vracet nebudeme. Začali jsme tedy s metodou krmení BARF – krmení syrovým nebo vařeným masem a zeleninou. Tato dieta Alfovi moc chutná, já sama vím, co mu dávám, a to ani nemluvím o tom, jak pestrou stravu každý den má. Někdy je to losos, někdy zase divočák nebo hovězí. K tomu velká škála zeleniny, ovoce, brambor a rýže. Popravdě i manžel tvrdí, že u nás doma si nejlépe pochutnává zrovna Alf. Obzvlášť, když Alfík má v misce krevety s jehněčím a manžel na talíři chléb ve vajíčku.

Někdy je hledání příčiny alergie či intolerance delší cesta, s pomocí vhodného postupu a třeba i za asistence vašeho veterinárního lékaře se vašemu pejskovi může ulevit rychleji.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 9)

Témata

Autor článku

4.11.2020

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Náhlá smrt pejska. Co dělat a na co se připravit?

Vyrovnat se s náhlou smrtí pejska je někdy mnohem horší než se vyrovnat se ztrátou člověka. Bohužel i smrt patří k životu a je potřeba s ní počítat. Co dělat, když smrt našeho čtyřnohého přítele přijde náhle a nečekaně?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?