VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

V roce 2022 začne platit centrální evidence psů

3.11.2021   

Novinky

Od začátku příštího roku začne platit novela zákona o veterinární péči a bude zřízena jednotná centrální evidence označených psů a jejich chovatelů. Povede ji Státní veterinární správa.

Pražský magistrát zruší evidenci chovatelů psů, kterou dosud vedl. Důvodem je změna zákona o ochraně zvířat, podle které budou všichni chovatelé povinni hlásit psy nově Ústřední veterinární správě. Magistrát v souvislosti s tím zruší také úlevu od poplatku, kterou lidé dostávali při registraci zvířete. Vyplývá to z návrhu novely městské vyhlášky, kterou schválili pražští radní. Novela bude účinná od 1. ledna 2022. Poplatek za psa 1500 korun ročně, potažmo 600 korun v případě chovu v rodinných domech, budou muset lidé nadále platit.

Od začátku příštího roku bude zřízena jednotná centrální evidence označených psů a jejich chovatelů. Všichni chovatelé psů tak budou povinni hlásit veterinární správě písemně nebo prostřednictvím informačního systému požadované údaje. Tím se podle schváleného dokumentu stane magistrátní evidence nadbytečná.


Poplatek se platí ze psů starších tří měsíců a platí jej držitel psa. Za každého prvního psa zaplatí chovatel ročně 1500 Kč a za každého dalšího pak 2250 Kč. V případě chovu u rodinných domů to je 600 Kč, respektive 900 Kč. Stejné částky se platí, pokud pes slouží například k hlídání objektů. Slevu mají senioři, kteří platí 300 a 600 Kč.

V Praze bylo ke konci loňského roku hlášeno 90 183 psů, tedy o 4150 více než o rok dříve. Chovatelů bylo 82 949. Nejvíce jich stejně jako předloni bylo v Praze 4, 6 a 10. Na rozdíl od předloňska loni mírně převažovaly feny nad psy. Z čistokrevných plemen je stále nejpočetnější jorkšírský teriér, nejčastějším jménem je dlouhodobě Ben.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 42% (hlasů: 28)

Témata

Autor článku

3.11.2021

Zdroje

Zdroj: ekolist.cz, Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

6 věcí, které stresují vaši kočku. Jak ji před úzkostmi ochránit?

Zvuky nebo pachy, které jsou pro nás příjemné nebo o kterých vůbec nepřemýšlíme, mohou kočičímu členovi naší rodiny způsobovat velké nepohodlí. Kočky mají výborně vyvinutý čich a sluch, což se jim hodí ve volné přírodě, v uzavřeném prostoru v domácnosti to může být někdy problém.

7 rad, jak nepřekrmit ryby v akváriu

Překrmování akvarijních ryb je jedním z nejčastějších příčin úhynu rybek, znečistění vody, nárůstu řas a přemnožení mikroorganismů, které kazí vodu. Je několik způsobů, jak se problémům vyhnout. Budete mít radost vy i všichni obyvatelé vašeho akvária.

Chovatel

Morčata: nádory a onemocnění kůže a podkoží

Také morčatům může onemocnět kůže. Poslední dobou tyto případy přibývají a chovatelé se pochopitelně snaží léčit zvířátko zavčasu. V tomto článku se zaměříme na onemocnění kůže a podkoží u morčat, protože ve veterinární praxi nabývají na významu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?