VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: jak ošetřit zvířeti řeznou ránu

25.11.2020   

První pomoc

Řezné rány mohou být povrchové nebo hluboké, s ostrými nebo zubatými okraji. Mohou porušit pouze povrchové tkáně nebo ovlivnit i ty hlouběji uložené, jako jsou vazy, svaly, šlachy, nervy, cévy nebo kosti.

Příčina

Zvíře se pořeže o ostrý předmět, například o železo, dráty, střepy aj. Řezné rány mohou vzniknout kdekoliv na těle.

Povrchové řezné rány

Klinické příznaky

Povrchové řezné rány tolik nekrvácí, protože důležité cévy jsou uloženy v hloubce mezi svaly a vazy. Dochází k porušení kůže, což je samozřejmě pro zvíře bolestivé. Lehké krvácení se zastaví samo krevní sraženinou.

První pomoc

Pokud je rána povrchová a okraje rány se od sebe neoddálily o více jak pár milimetrů, postačí omytí vlažnou vodou a vydesinfikování. Ránu ničím nepřekrývejte ani nemažte, nechte ji na vzduchu volně hojit.

Veterinárního lékaře navštivte v případě, že se rána nehojí, mokvá, hnisá nebo je jasné, že psa zranění bolí (naříkání, nechutenství, nezájem o okolí).

Terapie

Desinfekce, případně léky proti bolesti, nebo sešití rány.

Hluboké řezné rány

Klinické příznaky

Příznaky u hlubokých řezných ran se odvíjí dle zasažených hlubokých struktur.

  • Poranění velkých cév – pokud je zasažena jedna z důležitých cév, tak dochází k velkému krvácení, zvíře je apatické (duchem nepřítomné) a blednou mu sliznice (dásně, spojivka), tehdy může zvíře bez včasné první pomoci vykrvácet.
  • Poranění svalů, šlach a nervů – v tomto případě dochází kvůli velké prokrvenosti svalů k většímu krvácení, pokud ale není zasažena velká céva, tak to není život ohrožující stav. Při zasažení šlach (z pravidla hlavně na končetinách) ve většině případů dojde k narušení hybnosti. Zvíře nemůže končetinu používat tak jako před zraněním. Při poškození nervů dochází ke ztrátě citlivosti od zasaženého místa směrem buď dolů (u končetin a ocasu), nebo dozadu (u poranění na těle).
  • Poranění kostí - řezné rány obvykle nezasahují do kosti, a tak bývá naříznut pouze periost (vazivový obal kryjící povrch kostí). Pokud se ale zvíře pořeže například o pilu, je to rána opravdu hluboká a při takovém poranění je větším problémem poranění větších cév. Avšak pokud je zasažena kost, kterou pokrývá jen kůže, tak je to pro zvíře velmi bolestivá záležitost, která však neohrožuje jeho život.

První pomoc

Při hlubokém pořezání, které značně krvácí, je velmi pravděpodobné, že je zasažena velká céva.

  1. Ránu okamžitě stlačte pomocí jakéhokoliv hadru nebo kusu oblečení, v nejlepším případě sterilním obvazem nebo čtvercem. Nikdy nepoužívejte vatu a na zvíře nepřikládejte škrtidla!
  2. Jakmile ránu stlačíte, tak již nekontrolujte, zda rána přestala krvácet. Držte stlačení až do chvíle, než si zvíře přebere veterinární lékař, nebo vám sám nedá pokyn.
  3. Při poranění svalů, šlach, kostí a nervů, které krvácí, postupujte stejně jako při poškození velké cévy a dopravte zvíře co nejrychleji k veterinárnímu lékaři.

Veterinárního lékaře volejte okamžitě a informujte ho o úrazu a stavu vašeho zvířete. Včasná první pomoc a rychlé přepravení může vašemu mazlíčkovi nejen zachránit život, ale umožní mu žít kvalitní život bez trvalých následků.

Terapie

Tento typ úrazu vždy vyžaduje sešití. Veterinární lékař musí sešít poraněné cévy, nervy, šlachy a také svaly a kůži. Proto čím dříve zvíře přivezete, tím vyšší je šance na plné zotavení. Podávají se také léky proti bolesti a antibiotika.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

25.11.2020

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Sezóna blech a klíšťat začíná. Jak ochránit psa i kočku?

S přicházejícím jarem se kromě delších dní a oteplení hlásí i nepříjemnosti v podobě vnějších parazitů. Blechy a klíšťata neobtěžují jen nepříjemným svěděním, ale mohou ohrozit i zdraví vašich chlupáčů. Naštěstí existuje celá řada možností, jak je před nechtěnými návštěvníky chránit.

7 znamení, že je váš pes alergik

Stejně jako pro lidi, také pro psy bývá příchod jara spojen s příchodem sezónní alergie. Ta může v kombinaci s jinými alergiemi pejskovi docela zavařit. Stromy, trávy, pyly, roztoči a složení jídla jsou nejčastějšími spouštěči. První alergické projevy se objevují mezi 1. a 3. rokem života. Jak tedy poznáte, že váš pejsek možná trpí alergií?

Častá onemocnění starších psů: 19 chorob a jak je poznáte

Starší psi běžně procházejí změnami ve funkci různých orgánových soustav a mnohé z těchto změn jsou nevyhnutelné. Pokud jsou ale změny vážné a orgány psa se s nimi nedokáží vyrovnat, pak dochází k onemocnění zvířete. Obvyklé nemoci starších psů a jejich projevy naleznete v následujícím přehledu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?