VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Domácí lékárnička pro psa a kočku: co zvířata mohou a naopak nesmí

15.4.2020   

Odborník

Má váš pes nebo kočka nějaký akutní problém a vaše cesta vede automaticky do domácí lékárničky? STOP! Víte, které léky zvířatům dát můžete a které ne?

Bolest

Zvíře kulhá, špatně se zvedá, nosí packu... Klasické signály bolesti pohybového aparátu jsou obvykle poměrně dobře patrné. Toto v žádném případě není případ, kdy můžete zvířátku pomoci lidským lékem. Ibalgin je pro psy a kočky velmi nebezpečný stejně jako ostatní analgetika, Paralen může být pro kočky i smrtelně jedovatý, pro psy za určitých okolností také. Zvíře trpící bolestí si rozhodně zaslouží veterinární prohlídku a případně veterinární léky. Co mu rozhodně dopřejte, je klid, omezený pohyb a při nelepšení určitě vyrazte na veterinu.

Zvracení

Pokud pes nebo kočka zvrací, to hlavní, co je zapotřebí udělat, je dát mu jednodenní hladovku. Nesahejte po lécích. Veterinář dá možná zvířátku nakonec stejné léky, jako máte doma, zde je ale důležitá především prohlídka a rozlišení závažnějších příčin. Pokud se celkový stav dramaticky nezhoršuje, počkejte s hladovkou do druhého dne, pak nasaďte opatrnou dietu a pozvolna se vracejte k běžnému krmnému režimu. Pokud se vám zvíře celkově nelíbí, návštěva veteriny je neodkladná.

 
Pokud máte podezření, že zvíře pozřelo něco, co nemělo, volejte ihned nejbližší veterinu. Pokud se jedná o něco potenciálně jedovatého, léky, rostliny, chemikálie, můžete volat také Toxikologické informační středisko tel. 224  91 92 93.

Průjem

Při akutním průjmu je opět zásadní dieta (konzerva pro zažívací potíže nebo vařené libové maso s rýží) v malých dávkách. Z léků můžete použít živočišné uhlí ve vyšší dávce 1–2 tablety na 5 kg hmotnosti psa nebo přípravek Smecta ½–1 sáček na psa 3x denně. U koček se vám podání léků podaří obtížně, 1 tabletu uhlí podat můžete i rozpuštěnou.

Pozření předmětu nebo jedu

Pokud máte podezření, že zvíře pozřelo něco, co nemělo, volejte ihned nejbližší veterinu. Pokud se jedná o něco potenciálně jedovatého, léky, rostliny, chemikálie, můžete volat také Toxikologické informační středisko tel. 224  91 92 93.

Kašel

Léky na kašel psovi ani kočce nepodávejte, příčiny mohou být velmi různé, a pokud je kašel intenzivní nebo dlouhodobý, je zapotřebí důkladné vyšetření.

Vitamíny

Vitamin C si psi a kočky, na rozdíl od lidí, zvládají syntetizovat sami, nepotřebují ho tedy dodávat ani při nachlazení, předávkovat je ale nemůžete. Pro podporu chuti k jídlu, pro starší zvířata a podporu nervové tkáně lze podat B-komplex 1 tabletu 1–2x denně.

Bylinky

Vždy se poraďte s veterinářem o použití bylin a přírodních léčiv, některé mohou být pro zvířata jedovaté. Mějte na paměti, že minimálně telefonická konzultace s veterinářem je v každém případě vždy vhodnější, než nasadit jakoukoliv léčbu takzvaně na vlastní pěst.   

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 5)

Témata

Autor článku

15.4.2020

Zdroje

Foto obrázku: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?