VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

9 psích kožních problémů: jak je poznat a řešit

9.11.2020   

Hobby

Kožní problémy patří mezi nejčastější důvody, proč psi končí v ordinaci veterináře. Špatný stav psí kůže může mít celou řadu příčin, od vnějších parazitů, jako jsou blechy a roztoči, až po alergie a závažné endokrinní poruchy. Zatímco kožní onemocnění některých psů lze léčit doma, jakékoli zhoršení kožního problému nebo problém, který přetrvává déle než jeden nebo dva týdny bez zlepšení, je již důvodem, proč se obrátit na svého veterináře.

Vyrážka (zarudnutí nebo podráždění)

Příčiny mohou být:

  • Kontaktní dermatitida – reakce na kontakt s něčím dráždivým, jako je třeba břečťan, hnojivo nebo chemikálie na trávníku
  • Hmyzí štípnutí
  • Alergie

V případě podezření na kontaktní dermatitidu omyjte postiženou pokožku vodou, abyste odstranili veškeré možné dráždivé látky. Pokud vyrážka psa vyloženě neobtěžuje, není nutné ji léčit, skvrny by měly zmizet samy. V případě, že vyrážka psa obtěžuje, omyjte místo heřmánkem nebo specializovaným přípravkem. Pokud potíže přetrvávají, navštivte veterináře.

Strupy

Mohou být způsobeny infekcemi různého původu, například:

  • Impetigo – je nakažlivá, streptokoková infekcebakteriálního původu postihující povrchové vrstvy kůže
  • Ektoparazity (roztoči a blechy)
  • Pyoderma – kožní infekce; vrásčitá plemena psů mohou mít pyodermii s kožními řasami

Léčba se bude lišit – medikované šampony nebo masti, případně perorální antibiotika nebo antiparazitikum.

Červené skvrny

Červené skvrny na břiše během pozdního jara a začátku léta mohou být způsobeny kousnutím černé mušky. Tyto ploché červené skvrny obvykle psy neobtěžují a není potřeba je ošetřovat. Kousnutí černé mouchy lze zaměnit za skvrny kožního onemocnění, které vyžadují ošetření ve formě lokálních nebo perorálních antimykotik.

Malé červené hrboly

Vyvýšené červené hrboly mohou být způsobeny bakteriální nebo plísňovou infekcí kůže zvanou folikulitida. Veterinář obvykle nasadí perorální antibiotika, případně speciální šampony či masti.

Velké červené hrboly

Pokud jsou hrbolky větší a plošší bez strupů, může se jednat o kopřivku způsobenou alergickou reakcí. I když většinou toto není život ohrožující stav, otok způsobený alergickou reakcí může ucpat dýchací cesty, takže je důležité okamžitě kontaktovat veterináře.

Zčervenání / podrážděná kůže

Spolu se svěděním jsou zarudnutí a podráždění často nejčastějšími příznaky alergických reakcí u psů. V tomto případě je potřeba najít viníka – může se jednat o alergen v potravě, blechy nebo cokoliv jiného. Dočasně můžete pejskovi pomoci omýváním zarudlého místa šamponem s ovesnými vločkami, odvarem z ovesných vloček nebo heřmánku.

Horká místa 

Horká místa jsou způsobena nadměrným olizováním nebo žvýkáním postižené oblasti. Nadměrné olizování zavádí bakterie na traumatizovanou pokožku. Horká místa jsou častější v horkém a vlhkém podnebí a někdy se objeví poté, co byl pes vystaven vlhkosti z plavání nebo blátivého / deštivého počasí. Pejska po koupání nebo procházce ve vlhku vždy osušte.

Svědicí pokožka

Dvě hlavní příčiny svědění kůže jsou alergie a externí paraziti – blechy a roztoči.

Alergie
Svědění způsobené alergiemi obvykle postihuje nohy, místo v kloubním záhybu, bok, uši a třísla. Mírné alergie nebo svědění lze léčit uklidňujícím psím šamponem obsahujícím ovesné vločky. Velkou roli hraje při alergiích výživa a alergie na některou ze složek potravy.

Externí paraziti
Blechy častěji způsobují svědění na spodní části ocasu, na břiše a na vnitřních stehnech. Svědění způsobené blechami a roztoči bude nutné léčit léky specifickými pro daný druh parazita.

Ztráta srsti

Příiny ztráty srsti:

  • Alergie
  • Ektoparazité –  blechy a svrab roztočů
  • Cushingova nemoc
  • Dekubity, které se nejčastěji vyskytují u psů velkých plemen, způsobí vypadávání srsti na kostních místech
  • Genetika
  • Stres
  • Špatná výživa

Většina příčin vypadávání chlupů a srsti vyžaduje návštěvu veterináře, aby diagnostikoval příčinu. Lysiny mohou být zapříčiněny také otlaky z pelíšku, pokud je to váš případ, zajistěte psovi polstrované místo k ležení. 

Kožních potíží může být celá řada, některým pomůže čas nebo omývání vodou či odvarem z heřmánku, nelepšící se stav nebo dokonce zhoršení vyžaduje už odbornou péči.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 80% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

9.11.2020

Zdroje

Foto: Adobe Stock
Zdroj: PetMD.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

První pomoc

První pomoc: uštknutí hadem

V našich podmínkách se setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, a tím je zmije obecná. Nejčastěji jí můžeme spatřit v období dubna až října. Zmije je velmi plachá a na zvíře zaútočí pouze v sebeobraně nebo pokud je vylekána.

Zajímavosti: srdeční záležitosti zvířat

Různé živočišné druhy mají různá srdce, různě velká a různě rychlá. Vybrali jsme pro vás několik zvířat napříč živočišnou říší, jejichž srdce a srdeční tep vám nadzvednou obočí. Jedna zajímavost se týká také člověka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?