VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

První pomoc: jak na odřeninu poraněného psa

23.11.2020   

První pomoc

Rozdíl mezi řeznou ránou a odřeninou je, že řezné rány jsou delší, jejich okraje jsou hladké a úhly ostré. Nejhlubší bývají uprostřed. Odřenina je méně hluboká než řezná rána a krvácení, pokud k němu vůbec dojde, je jen minimální. Mírné odřeniny mohou po zahojení zůstat bez následků, hlubší odřeniny však mohou na kůži zanechat jizvu. Traumatičtější odření, které naruší nebo odstraní všechny vrstvy kůže, se nazývá avulze.

Příčina

Odřeniny mohou vzniknou na jakékoliv části těla. Vznikají většinou poraněním například při pádu, často při plavání o dno rybníka nebo o kameny.

Klinické příznaky

Při tomto úrazu je většinou poškozena jen povrchová vrstva kůže, takzvaná epidermis, ve které jsou sítě vlásečnicových cév. Proto rány tolik nekrvácí. Vzhledem k hloubce (zasažení i škáry pod pokožkou a podkožní tkáně) se pak toto poranění různě dlouho hojí.

První pomoc

Odřeninu po úrazu stačí pořádně očistit vlažnou vodou od všech nečistot a chlupů. Pokud je vaše zvíře klidné, můžete 2 centimetry okolo rány ostříhat zbývající chlupy, aby odřeninu při hojení nedráždily. Poté ránu vydesinfikujte. Ránu ničím nepřekrývejte a nechte ji na vzduchu volně hojit. Můžete namazat hemagelem, framykoinem nebo i jedenkrát denně omýt heřmánkem.

Pokud dojde poraněním k avulzi (odtržení všech vrstev kůže), tak ihned kontaktujte veterinárního lékaře – rána se musí sešít a v některých případech musí být použity kožní štěpy.

Veterinárního lékaře navštivte, pokud je rána velmi hluboká, došlo k sedření až do podkoží, nebo vaše zvíře má i další klinické potíže spojené s bolestí jako je nechutenství, nezájem o okolí a naříkání. Dále vyhledejte veterinárního lékaře, pokud po pár dnech nedochází k hojení rány, rána mokvá a nebo hnisá.

Terapie

Desinfekce, případná antibiotika a léky proti bolesti. V případě avulze také šití nebo kožní štěpy.

  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 96% (hlasů: 5)

Témata

Autor článku

23.11.2020

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Očkování a odčervení koťat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si koťátko či kočku, měli byste ji pro její bezpečnost nechat odčervit a naočkovat.Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve zdravotním ošetření nového člena vaší rodiny.

Zajímavosti: srdeční záležitosti zvířat

Různé živočišné druhy mají různá srdce, různě velká a různě rychlá. Vybrali jsme pro vás několik zvířat napříč živočišnou říší, jejichž srdce a srdeční tep vám nadzvednou obočí. Jedna zajímavost se týká také člověka.

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

Hobby

Cestování s mazlíčkem: 7 tipů, jak se připravit na dobrodružství a užít si ho

Za chvíli začínají letní prázdniny a část světa se začne přemísťovat do teplejších destinací. Ne vždy ale chceme nechat našeho zvířecího parťáka doma, a tak vybíráme takovou dovolenou, aby mohl vyrazit na cesty s námi. Může to však pro něj znamenat stres a někdy i nebezpečí, proto jsme pro vás připravili několik doporučení, jak cestu bezpečně zvládnout.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?