VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kupujeme štěně: jak mu přizpůsobit domácnost, aby si neublížilo

21.7.2017   

Štěňata mají obrovskou spoustu energie, jsou přirozeně zvídavá a baví je objevovat svět okolo sebe. Díky těmto vlastnostem je s nimi zábava, ale současně tak váš malý společník může snadno přijít k úrazu. Příprava domova na příchod štěněte je v mnoha ohledech podobná zabezpečení domácnosti, ve kterém se pohybuje batole. S následujícími tipy ochráníte své štěně, ale řada těchto rad platí také pro dospělé psy.

Rizika při pobytu vevnitř

  • Zjistěte si, které pokojové rostliny jsou jedovaté a umístěte je mimo dosah nebo je nahraďte nezávadnými rostlinami. Mezi často pěstované jedovaté rostliny patří diefenbachie, azalka, lilie a filodendron.
  • Uchovávejte všechny léky, včetně doplňků stravy pro psa, na bezpečném místě mimo dosah štěněte. Nenechávejte vitamíny nebo jiné prášky ležet na kuchyňské lince nebo stole. Pokud je pes odhodlaný, dokáže rozkousat i plastový obal. Štěňata jsou překvapivě rychlá a snadno stáhnou předměty dolů z konferenčních či nočních stolků a jiného nízkého nábytku.
  • Odpadkové koše v koupelně umístěte tak vysoko, aby se k nim pejsek nedostal. Mezi nebezpečné odpadky patří mimo jiné hygienické potřeby a použité břitvy.
  • Plný dřez, umyvadlo či vana a záchod se zvednutým prkýnkem hrozí nebezpečím utopení. Nepoužívejte vůně umisťované do toaletní mísy, pokud z ní štěně pije.
  • Umístěte čisticí prostředky do horních skříněk, případně dolní skříňky zajistěte dětskými zámky. Štěně odveďte do jiné místnosti, pokud zrovna uklízíte a používáte tekuté čističe nebo spreje. Tyto látky se mohou zvědavému štěněti dostat do očí a jejich výpary škodí očím a plicím.
  • Buďte opatrní s nábytkem. Houpací křeslo může štěněti zranit ocas nebo nohu a zvídavé štěně si může vlézt pod rozkládací křeslo nebo pohovku.
  • Elektrické šňůry jsou pro štěňata velkým rizikem, protože pejsci je při hře rádi koušou. To může vést k popálení tlamy, elektrickému šoku nebo smrti elektrickým proudem. Volně ležící šňůry svažte a odkliďte je mimo dohled. Šňůry protáhněte zakoupeným chráničem kabelů, uložte je pod krytku na kabely nebo jednoduše použijte plastovou hadici, aby se ke šňůrám štěně nedostalo.
  • Jakýkoli oheň je potenciálně nebezpečný. Přehraďte přístup ke krbům a kamnům na tuhá paliva. Nenechávejte štěně samotné v místnosti, kde je otevřený oheň nebo zapnuté topidlo.
  • Šňůry závěsů nebo žaluzií představují riziko uškrcení. Dlouhé šňůry buď svažte nebo přestřihněte smyčku, kterou tvoří.
  • Spolknutí kusů oděvu může vést k nebezpečné obstrukci trávicího traktu. Nenechávejte volně ležet ponožky, silonky, spodní prádlo ani jiné drobné kusy oděvu. Koš se špinavým prádlem nenechávejte stát na podlaze.
  • Uložte všechny drobné předměty (mince, šperky, jehly, nitě, špendlíky, příze, zubní nit, gumičky, kancelářské sponky, hračky atd.) mimo dosah štěněte. Šperky a mince může pejsek lehce spolknout, a navíc mohou být vyrobené z toxických kovů. Uschovejte cennosti a předměty se sentimentální hodnotou do té doby, dokud vaše štěně nevyroste a nepřestane kousat věci.
  • Uchovávejte rybářské vlasce, háčky a návnady mimo dosah.
  • Buďte opatrní při zavíraní dveří – vaše štěňátko může být přímo za vámi a nečekaně zavřené dveře mu mohou přivodit zranění.
  • Nechávejte dveře a okna zavřené. Sítě na oknech důkladně připevněte, posuvné dveře bezpečně zajistěte a udržujte je v dobrém technickém stavu, aby štěně nemohlo propadnout nebo utéct.
  • Schodiště zajistěte brankou.
  • Řada psů pojídá výkaly z kočičí toalety, pokud jim v tom nezabráníte. Tento zlozvyk je nejen nechutný (alespoň pro nás!), ale hlavně může být zdraví nebezpečný. Pozření vystýlky toalety může vést k obstrukci trávicího traktu, a navíc, pokud má kočka parazity, může se takto nakazit i pes. Možným řešením je ohradit kočičí toaletu brankou a umístit ji buď do zvláštní místnosti, komory nebo výklenku, do kterého bude branka zabraňovat přístupu. Branka může být mírně zvednutá nad zemí tak, aby se pod ní kočka protáhla, pokud se mezerou neprotáhne i štěně. Pokud má kočka problém branku přeskočit, připravte jí vedle ní stoličku.
  • Řada lidského jídla může domácím mazlíčkům způsobit potíže. Čokoláda, cibule, alkohol a potraviny s vysokým obsahem tuku, cukru nebo soli jsou obzvlášť rizikové. Čokoláda, káva a čaj obsahují nebezpečné látky známé jako xantiny, které poškozují nervovou a vylučovací soustavu a stimulují srdeční sval. Mezi potíže vyvolané konzumací čokolády zvířetem patří průjem, ale i záchvaty, a dokonce úmrtí. Všechnu čokoládu, karamelky a další sladkosti uschovejte mimo dosah pejska. Hrozny a hrozinky obsahují neznámý toxin, který může způsobit poškození ledvin.
  • Kuřecí kosti, plastové obaly potravin, kávová sedlina, odřezky z masa, provázek z pečeně – to vše může být potenciálně nebezpečné. Zbytky šunky nebo jiných tučných potravin mohou vést ke zvracení a průjmu nebo zánětu slinivky břišní. Pro jistotu všechno jídlo hned schovávejte, zabraňte pejskovi přístupu k odpadkovým košům a nekrmte jej zbytky lidského jídla. Syrové maso, ryby a drůbež mohou být zdrojem bakteriálních onemocnění, například E. coli, a parazitů, například toxoplasmy gondii. Těmito syrovými potravinami zvíře nikdy nekrmte. Z hygienických důvodů, s ohledem na zdraví vašeho pejska i vaše vlastní, pečlivě umývejte náčiní, které přišlo do kontaktu se syrovým masem, a maso dostatečně tepelně zpracujte.

Vašeho pejska nemůžete mít pod dozorem neustále celý den, může se stát, že se zaběhne, vleze kam nemá, proto je potřeba maximálně eliminovat nebezpečí úrazu.

Rizika při pobytu venku

  • Nenechávejte štěně venku bez dozoru. Aby se váš chlupatý přítel nezatoulal, budete potřebovat buď venkovní psí domek nebo bezpečný plot, přes který pes nepřeskočí ani jej nepodhrabe.
  • Vyčleňte pejskovi zvláštní místo na dvorku pro vykonávání potřeby. Místa, kde si hrají děti, hlavně pískoviště, ohraďte plotem nebo v přístupu do nich zabraňte zvířeti jiným způsobem.
  • Některé zahradní rostliny a stromy jsou pro psy jedovaté. Mezi nejběžnější patří brambor (všechny zelené části), svlačcovité rostliny, náprstník, konvalinka a dub (pupeny i žaludy). Řada cibulovin, například narcis, je také jedovatá. Rovněž mulč ze slupek kakaových bobů může být pro psy jedovatý. Někteří psi koušou a polykají zahradní štěrk, což může vést k nebezpečné obstrukci trávicího traktu.
  • Uložte benzín, olej, barvy, hnojiva, insekticidy a motoristické potřeby do bezpečných nádob a skladujte je mimo dosah. Dejte si pozor zejména na nemrznoucí směs a jed na hlodavce, které mají pro psy příjemnou chuť, ale při požití mohou být smrtící.
  • Bazény, jezírka a vířivky musí být přikryté nebo oplocené. Okapové systémy také mohou skrývat nebezpečí.
  • Ohniště, gril a jiný otevřený oheň nebo zdroj tepla představuje riziko popálenin.
  • Kuchyňský i jiný odpad ukládejte do bezpečně uzavřených nádob. Kávová sedlina může obsahovat nebezpečné množství kofeinu a rozkládající se zbytky jídla mohou být napadené toxickými plísněmi. Kompost uchovávejte v nádobě s víkem.
  • Projděte si dvůr a zahradu a hledejte další potenciálně nebezpečná místa nebo předměty, jako jsou skleněné střepy, trčící hřebíky nebo jiné ostré věci.

Naplánujte si, jak své štěně udržíte mimo tyto rizikové oblasti. Pořídit si nové štěňátko přináší radost a zábavu. Pokud dodržíte tato pravidla, váš nový čtyřnohý přítel bude ve větším bezpečí, abyste si tak vzájemně mohli užívat své společnosti po dlouhá léta.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 10)

Témata

Autor článku

21.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: když psa nebo kočku bodne hmyz

Bodnutí hmyzem patří zejména v létě mezi nejčastější poranění. Dochází k němu zpravidla při zájmu zvířete o zmíněný hmyz, když ho chytá ho do tlamy a nebo strká hlavu do hnízda. Pokud dospělé zvíře netrpí alergií a dostane žihadlo jinam než na některé z citlivých míst, pocítí bolest, ale nic vážného to s velkou pravděpodobností nebude. Jindy je však potřeba mít se na pozoru.

Odborník

Nebezpečná onemocnění koček: FIP, FIV, FeLV. Víte o nich všechno?

Chov koček, které mají volně přístup ven a mohou běhat po okolí, s sebou přináší mnohá rizika. Mimo domov na kočku číhá spousta nebezpečí – vedle kol automobilů, kočičích rivalů a rváčů a zlých lidí jsou to i nebezpečné a pro kočku smrtelné virové infekce. Patří mezi ně infekční peritonitida koček, virová imunodeficience a felinní virová leukémie.

Hobby

10 znamení, že má váš pes či kočka možná rakovinu

Mnoho lidí se neuvědomuje, že rakovina se týká nejen člověka, ale také našich domácích mazlíčků. Rakovina patří mezi nejčastější zabijáky psů i koček. Zde je několik příznaků, které vám napoví, že s vaším mazlíkem není něco v pořádku. Nutně to nemusí znamenat to nejhorší, je ale potřeba co nejrychleji vyhledat veterináře. Stejně jako u lidí platí – čím dříve se na nemoc přijde, tím lépe.

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?