VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Rozmnožování morčat: březost, krmení a růst mláďat

29.12.2016   

Chovatel

Patříte mezi ty chovatele morčat, jenž chtějí nechat svoji skupinku rozrůst? Morčata rodí velice vyspělá mláďata, která jsou prakticky ihned schopna samostatně žít, a některá jsou mnohdy vychována i bez kojení. Kdy je vhodné nechat samičku připustit a jak dlouho jsou mláďata závislá na mateřském mléku? Kolik mláďat může samička porodit? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, čtěte pozorně dál.

Základ pro chov: dostatek čerstvého krmiva a ubytování při pokojové teplotě

Nejlepší doba na odchov mláďat je jaro a léto, v těchto teplých měsících má zvíře k dispozici dostatek trávy, ovoce a zeleniny, a proto i více vitamínů. Samičky jsou schopné zařadit se do chovu již ve věku 5 měsíců a při váze zhruba 700 gramů. Březost samičky poznáte tak, že je čím dál zavalitější, můžete také prohmatat bříško, zcela jistě březost poznáte častým vážením. Ke konci březosti samička přibírá opravdu rychle. Pokud v příbytku žije morče ještě se samečkem nebo s jiným morčetem, nemusíte je ihned oddělovat, pokud zvíře samičku nijak zvlášť neobtěžuje, mohou spolu zůstat až do doby před porodem. Samičky rodí 3–4 mláďata, ale mohou překvapit i jedním, zvlášť pokud jsou menšího vzrůstu. Mláďata jsou vyvinutá a ihned schopna během několika hodin ochutnávat potravu a samostatně se pohybovat. Porod probíhá bez problémů a není nutno do něj nijak zasahovat, pokud nedojde ke komplikacím. Samička na konci pozře placentu, která je důležitá pro tvorbu mléka, její pozření tedy zvířeti neodpírejte. Kojení mláďat probíhá do 3–4 týdnů věku, dřív tedy není vhodné zvířata odstavovat, musí dosáhnout alespoň 250 g váhy.

Jak dlouho je morče březí

Samička je březí obvykle 68–72 dní, před zabřeznutím je důležité nechat samce u samice alespoň měsíc, abychom si nakrytím byli jisti, za tu dobu proběhnou dvě říje. Úspěšné zabřeznutí poznáme podle přibývající váhy, později jsou zřetelné pohyby jak vizuálně, tak pohmatem. Březím samičkám dopřáváme klid, manipulace s nimi jim neprospívá, nesmějí být ve stresu.

Je nutné oddělit samce nebo ostatní morčata od březí samičky?

Pokud se samičky dobře snášejí, není to potřeba. Jsou známy i případy, kdy druhá samička pomáhá s očištěním mláďat. Samec na mláďata také nebude útočit, ani na nevlastní potomky, je možné ho tedy nechat během porodu v kleci, po porodu je ale nutné ho ihned oddělit, aby samička znovu nezabřezla. Dvě březosti a porody tak rychle po sobě by ji mohly oslabit a mít fatální následky. 

Samička morčete nekojí, co s tím

V případě, že matka nejeví o svoje mláďata zájem, či po porodu nebo během něj uhynula, je nutné malá morčátka uměle dokrmovat, například sušeným kočičím mlékem. Mléko rozmíchejte podle návodu a mláďata dokrmujte stříkačkou každé dvě hodiny. Alternativou je ve vodě rozmíchaný glukopur. Intervaly můžete po delší době prodlužovat, i podle toho, jak mláďata přibývají na váze a jak o jídlo jeví zájem. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 78% (hlasů: 62)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Chovatel

Suchozemská želva: správná péče o krunýř a mini úpravy deformací

Každá želvička je originál, některé jsou ale originální natolik, že se narodí s anomálií krunýře. Ve většině případů je tato anomálie provází celý život. Naštěstí existuje několik způsobů, jak želvě pomoci i v domácích podmínkách – jedná se pouze o malé úpravy deformací, s těmi rozsáhlejšími bychom měli navštívit veterináře.

Pes a jeho zažívání. Co možná nevíte?

Stejně jako u člověka, také u psa putuje rozmělněná potrava z tlamy do žaludku a dále. Pes tráví trochu jinak než člověk, a proto má i jiné nároky na výživu a skladbu potravy.

Chovatel

Suchozemská želva: 2 rady, jak zkrátit zobák a drápky

Pokud želvičku chováme převážně v teráriu na měkkém povrchu a krmíme měkkou stravou, může časem dojít k přerůstání horní části zobáku a prodlužování drápků. Ve volné přírodě se želva totiž pohybuje na rozmanitém povrchu a hrubé a tvrdé časti jako jsou kameny, písek, štěrk a skály jí pomáhají zobák a drápky obrušovat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?