VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Rýma trápí také kočky a příznaky jsou podobné jako u lidí

25.10.2017   

Odborník

Kýchající kočka je ve veterinární praxi poměrně častým pacientem. Jednou z příčin může být právě infekce horních cest dýchacích (dále jen HCD) cizorodými patogeny. Jak onemocnění poznáte a jak se léčí?

Proč vznikají infekce horních cest dýchacích?

Mezi nejčastější příčiny infekce HCD řadíme napadení viry, konkrétně kočičími herpesviry a kaliciviry. Ty jsou zodpovědné až za 90 % všech infekcí. Bakteriální infekce bývají většinou sekundární, to znamená, že se objevují se až po napadení výše uvedenými viry. Mezi nejčastější bakteriální patogeny patří Bordetella bronchiseptica, chlamydie a mykoplazmy. K nakažení může dojít při kontaktu s nemocnými kočkami, s přenašeči (tj. kočkami, které nemají příznaky onemocnění, ale patogeny v nich přežívají a mohou se přenášet na další zvířata) nebo kontaminovanými předměty. Po přenosu patogena se ne u všech koček musí projevit klinické příznaky – ty se objevují především u mladých jedinců, u koček ve stresu a při snížené imunitě. Riziko vzniku infekce je obecně vyšší u venkovních koček a u koček z útulků.

Jak poznáme nemocnou kočku?

Mezi typická onemocnění vznikající po napadení viry patří rhinitida („rýma“), stomatitida a zánět spojivek. V případě napadení herpesvirem se dále můžeme setkat se zánětem rohovky, obličejovou dermatitidou, potraty nebo brzkým úmrtím po narození. Kalicivirus se dále projevuje vředy v dutině ústní a méně často také záněty plic a polyartritidou. V případě sekundární bakteriální infekce se výtoky z nosu a očí mění z vodnatých na hnisavé a může dojít až k infekci dolních dýchacích cest a závažným zánětům plic.

Infekce HCD bývá většinou smíšená, to znamená, že bývá způsobena více patogeny najednou. Typickým pacientem bývají koťata, u kterých pozorujeme kýchání, vodnatý až hnisavý výtok z nosu, silně zaslzené a zahleněné oči, nechutenství a zvýšenou teplotu. Pokud není co nejdříve zahájena léčba, onemocnění může být pro kotě fatální. Po překonání akutní formy onemocnění dochází k ústupu klinických příznaků a kočka se může stát přenašečem herpesvirů a kalicivirů. Při zvýšeném stresu a při snížené imunitě může dojít k návratu akutních příznaků a k opětovnému rozvoji onemocnění.

Jak kočku léčit?

Terapie je závislá na vyvolávající příčině onemocnění, kterou určí veterinární lékař. V případě bakteriální infekce je nezbytné podání antibiotik. Je nutné pravidelné čištění nosu a očí od hlenů a hnisu, v případě závažného ucpání nosní dutiny je možné podání kapek do nosu, které vám doporučí veterinární lékař. Velmi důležitá je hydratace pacienta, proto dbejte na pravidelný a dostatečný přísun tekutin. Pokud kočka nechce pít, můžete jí vodu podávat z injekční stříkačky přímo do tlamy, nebo můžete suché krmivo vyměnit za kapsičky, které obsahují mnohem více tekutin, takže kočičku dostatečně hydratují a navíc bývají chutnější, proto je nemocná kočka ochotněji sní – tak zajistíte i dostatečný přísun živin. Je možné i použití vodních fontánek pro kočky, které jsou pro ně atraktivní a přijmou tak více tekutin než z obyčejné misky – což je výhodné nejen u nemocných, ale i u zdravých koček pro prevenci jiných onemocnění (např. zácpy). Ve velmi závažných stavech, kdy kočka nejí, nepije a kdy není možné jí zabezpečit dostatečnou domácí péči, je nutné zvážit její hospitalizaci.

Jak onemocnění předejít?

Nejlepší prevencí je vakcinace, která však nezabrání infikování kočky, ale potlačí klinické příznaky onemocnění. Doporučuje se především vakcinace proti virovým patogenům, proti těm bakteriálním se vakcinuje hlavně v útulcích a podobných organizacích, kde se tato onemocnění vyskytují endemicky.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 23)

Témata

Autor článku

25.10.2017

Zdroje

NELSON, Richard W. a C. Guillermo COUTO. Small animal internal medicine. 5th ed. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2014. ISBN 978-0-323-08682-0.

LITTLE, Susan E. The Cat: Clinical Medicine and Management. St. Louis, Missouri: Elsevier Saunders USA, 2012. ISBN 9781-4377-0660-4

https://www.cliniciansbrief.com/article/feline-calicivirus

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

Odborník

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?