VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zoonózy útočí: 10 nepostradatelných hygienických návyků, když máte doma mazlíčka

28.4.2017   

Hobby

Kdy jste naposledy vyměnili své kočce písek v toaletě a psovi pořádně umyli misku? Naše mazlíčky zbožňujeme, proto je také máme, jejich přítomnost s sebou ale přináší navíc bakterie a roztoče, a tedy i vyšší nároky na hygienu. A co teprve tehdy, když máte děti. Čistá domácnost je zdravá domácnost a o domovu se zvířátky to platí dvojnásob. Zoonózy totiž v nečistém prostředí číhají na každém kroku.

Vyměňujte kočce písek v toaletě každý den

Zápach z kočičí moče je opravdu dostatečná motivace pro pravidelnou výměnu záchodového písku. Víc by vás ale měly znepokojovat bakterie, které se v rozkládajících exkrementech nacházejí a množí závratnou rychlostí. A nejsou to jen bakterie, v písku se mohou nacházet také parazité jako je Toxoplasma gondii, která způsobuje toxoplazmózu a je velmi nebezpečná pro ženy v období těhotenství. Čekáte-li miminko, rozhodně bude lepší, když se o toaletu vaší kočičky bude kompletně starat jiný člen vaší domácnosti.    

Čistěte a perte pravidelně pelíšek

V pelíšku tráví váš mazlíček spoustu času, najdete v něm nejen hračky a různé „kořisti“, ale také chlupy, písek, bakterie a třeba i vajíčka a larvy blech nebo jiných parazitů. Povlečení ve své posteli byste si měli měnit každých 14 dnů, tak už to můžete vzít při jednom a vyprat postel i vašemu čtyřnohému příteli – v pračce při vysokých teplotách, abyste látku dobře vydesinfikovali. Voňavý a čistý prostor na spaní a hraní oceníte i vy, čím méně alergenů a bakterií v domácnosti budete schraňovat, tím lípe.    

Pravidelně si myjte ruce

Mazlete a hrajte si s vašimi kočkami a pejsky, potřebují to vy i oni, nezapomeňte si ale po hraní vždy umýt ruce. Užitečné jsou i antibakteriální gely, zejména na výletech a dlouhých cestách, kdy nemáte po ruce vodu a mýdlo.    

Myjte pravidelně misku na žrádlo a vodu

Asi není žádné překvapení, že psí a kočičí sliny obsahují spoustu bakterií, které od určitého množství mohou být docela nebezpečné. Přestože misky zůstávají na zemi, bacily na nich se přirozeně rozmnožují a zbytečně ohrožují vaši domácnost, zejména máte-li děti, které jsou velmi zvídavé a většinu dve tráví na zemi. Jak často a jakým způsobem umývat misky? Můžete ji dát do myčky nebo ji umýt jarem a horkou vodou. V misce nesmí zůstat zbytky jídla, které se přirozeně po nějaké době začnou rozkládat. Misku na žrádlo umývejte vždy po každém jídle, misku na vodu každý druhý den.  

Nechejte mazlíčka očkovat a používejte antiparazitika

Toto je velmi důležitý bod, který má vliv nejen na zdraví psa nebo kočky, ale především se promítne do zdraví celé vaší rodiny. Psi i kočky podstupují pravidelná očkování a odčervování. Neméně podstatné jsou také přípravky proti blechám a roztočům. Protože i parazité přenášejí nemoci jak na zvířata, tak na lidi.  

Pravidelně vysávejte koberce, vytírejte zem a utírejte prach

Znáte to, když přijdete na návštěvu a na odchodu jste skoro jako jedna velká chlupatá koule? A co teprve, když si uvědomíte, kolik chlupů a roztočů ze srsti máte doma, kolik bakteríí je v kočičí moči, a pokud pravidelně nevysáváte a nevytíráte podlahu, máte domácnost pod nadvládou těchto neviditelných mikroorganismů? Je potřeba is uvědomit, že nejen lidé trpí alergiemi, podobně na tom jsou také psi. Vysávejte koberce minimálně jednou týdně a podlahu vytírejte každý druhý den.

Umývejte a vyměňujte pravidelně hračky

Hračky vašeho čtyřnohého přítele se vám válí všude po bytě i v jeho pelíšku? Dávejte si na to pozor. Bakterie ze slin, které jsou na jeho hračkách, se pak zákonitě dostávají do všech koutů vaší domácnosti. Proto je pravidelně desinfikujte horkou vodou a vhodnými prostředky, případně jednou za čas kupte nové, zvlášť pokud jsou rozkousané nebo jinak poškozené.  

Uklízejte po psovi venku

Sbírání exkrementů asi není ničí extra oblíbená činnost, je ale velmi důležitá pro všeobecnou čistotu na ulici a venku mimo domov. Možná byste se divili, kolik nečistot a bakterií se udržuje na podrážkách bot a když k tomu přidáte ty z výměšků, byla by opravdu veselá podívaná pod mikroskopem.

Používejte správné mycí prostředky

Správná volba čisticího prostředku je stejně důležitá jako jeho používání. Některé čisticí prostředky jsou pro kočky a psy jedovaté, například čističe odpadů, myčky, trouby nebo toalety. Pozor také na chlór, který je nutné používat jen v určitém malém množství.

Úklízejte pravidelně

Je to nepsané pravidlo, ať už doma máte zvíře či nikoliv, protože čistota je opravdu půl zdraví. Bez pravidelnosti smysluplné čistoty prostě nedosáhnete.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 72% (hlasů: 75)

Témata

Autor článku

28.4.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?