VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Případy z veteriny: Chronické selhání ledvin kocoura Šmudly

30.5.2018   

Případy z veteriny

Šmudla je devítiletý nekastrovaný britský kocour žijící v bytě. V poslední době si majitelka všimla, že kocourek trochu hubne, přestože žere stále stejně, a tak ho přinesla na vyšetření, abychom zjistili, co se s ním děje.

Co se stalo a jak jsme postupovali

Kocourka jsme klinicky vyšetřili, ale kromě povislé kůže na břiše jsme žádné abnormality nenašli. I ledviny byly pohmatem hladké a normální velikosti. Doporučili jsme proto vyšetření krve, které by nám umožnilo odhalit abnormality na metabolické úrovni. Krev jsme schopni vyšetřit do 15 minut u nás na pracovišti, ale pokud se nejedná o akutní problém, využíváme laboratoř v Německu, kde do druhého dne stanoví z krve 25 biochemických parametrů, včetně vyšetření štítné žlázy a SDMA (raného markeru postižení ledvin) – jedná se o takzvaný geriatrický profil. Vyšetření krve potvrdilo naše obavy z chronického selhání ledvin, konkrétně 2. stádium ze 4.
Výtah z laboratorního nálezu: močovina 16,2 mmol/l (referenční rozmezí laboratoře 5,7-13,5), kreatinin 228 umol/l (ref. rozm. lab. do 168, podle nových doporučení ale pouze do 140), fosfor 1,5 mmol/l (ref. 0.8–2,2), SDMA 18 ug/dl (ref. do 14)  

Vyšetření krve zvířete nám umožňuje odhalit abnormality na metabolické úrovni.  

Co znamená u koček chronické selhání ledvin            

Proč je chronické selhání ledvin takový strašák? Navenek dlouho není nic vidět – mezi první příznaky patří zvýšená žíznivost, horší stav srsti, hubnutí, nechutenství až občasné zvracení. Klasické ledvinné parametry jako močovina a kreatinin se začnou zvyšovat nad referenční mez až ve chvíli, kdy už nefunguje 75 % ledvin. Velkým přínosem je proto nový marker SDMA, který se u koček zvyšuje už při postižení 40 % ledvin.

Proto doporučujeme u všech koček starších 10 let jednou za rok absolvovat preventivní vyšetření krve.

Základem úspěšné terapie je v tomto případě speciální nízkobílkovinná dieta, obvykle se jedná o veterinární dietu na předpis. Dle stadia onemocnění se dále aplikují látky vychytávající fosfor, léky na snížení tlaku nebo podkožní kapačky. Mnoho léků pro kočky už je dnes v tekuté formě a také diety jsou vysoce chutné. Pro individuální úpravu terapie jsou důležité pravidelné kontroly krve, moči, sonografické vyšetření a měření tlaku krve. Při včasné diagnóze v raných stádiích a dobré spolupráci majitele je prognóza onemocnění i několik let. Při pozdní diagnóze se obvykle jedná o pár týdnů.  

Jak do dopadlo

Díky pečlivosti majitelky, která si všimla i menší změny zdravotního stavu, bylo onemocnění odhaleno relativně včas na to, abychom kocourkovi mohli významně prodloužit a zkvalitnit život.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 23)

Témata

Autor článku

30.5.2018

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

5 tipů, jak naučit psa zvyknout si na jízdu v autě

Ne každý pes má rád otevřenou cestu a vítr ve tváři. Pro některé představuje jízda autem velkého strašáka. Pokud se pejsek bojí a nerozumí tomu, co se děje, může se dostavit nevolnost, nadměrné slinění, třes a dokonce zvracení. Sami tyhle problémy možná dobře znáte.

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

Blechy útočí nejen na psy! Kde je očekávat a jak se jich zbavit?

Co blechám chybí na velikosti, to dohánějí svou vytrvalostí. Boj s těmito drobnými krvežíznivými parazity stojí spoustu peněz. Je to jeden z největších výdajů pro majitele domácích mazlíčků. Chovatelé si často stěžují, že i když prevenci proti blechám a klíšťatům věnují maximální péči, přesto někdy na svém mazlíčkovi blechy objeví. Odkud se tyto blechy berou? Většinou vysvětlení spočívá v jednom z následujících důvodů.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?