VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Jak vycvičit kočku? Správným přístupem z ní uděláte hvězdu cirkusu!

5.9.2016   

Pravda, kočky nejsou zrovna známy tím, že by válely sudy a aportovaly, to však neznamená, že to nedokáží! Kočky jsou inteligentní zvířata a mohou se naučit nejrůznější kousky. S inteligencí však přichází i schopnost nezávisle přemýšlet. Nejprve musíte svého chlupáče přesvědčit, že mu daný trik stojí za to ho udělat.

Správný trenér je základem úspěchu

Váš kočičí olympionik potřebuje svého Hlinku. Začněte pozvolna, ale buďte důslední. Zůstaňte vždy u jednoho kousku, který budete jednou nebo dvakrát denně procvičovat 5–10 minut. Tímto způsobem si vaše kočka spojí opakující se aktivitu s následnou odměnou.

Vaše kočka je zkušený vyjednavač

Psům instinkt káže poslouchat vůdce smečky a získat si jeho náklonost. Naopak kočky budou poslouchat teprve tehdy, když se jim to vyplatí. Vyzbrojte se proto při vyjednávání těmi nejoblíbenějšími dobrotami a hračkami.

Vítězné fanfáry

Vzpomínáte na burácivý soundtrack, který se rozezní, když ve své oblíbené hře porazíte strašlivého nepřítele nebo objevíte skrytý poklad? Vyberte zvuk (například cinknutí), který se ozve vždy, když dáte kočce odměnu. Chlupáč si pak daný zvuk spojí s dobrotou a bude na něj reagovat, i když dobrotu vynecháte.

Nevtírejte se

Představte si, že jste kočka. Rádi si hrajete, rádi jíte a hledíte si svého. Jenže váš páníček za vámi pořád běhá a cvaká a cinká a chce si potřásat packou, když vy se zrovna chystáte na šlofíka! Nenaléhejte. Dopřejte vaší kočce prostor.

Nikdy kočku netrestejte!

Kočky se učí pomocí odměn. Rozhodně je nikdy netrestejte nebo jim nehubujte, když jim učení nepůjde. Začněte krůček za krůčkem. Když chlupáč například zvedne tlapku, dokončete za něj "potřesení". Nenaléhejte, aby zvedl tlapku výš.

Žádné rozptylování

Ujistěte se, že vás nebude nic vyrušovat, například televize, hudba, hlasité zvuky nebo hračky. Soustřeďte se na to, ať jste jen vy, vaše kočka a klid a mír.

Přesné načasování

Největší pozornost vám kočka bude věnovat tehdy, když je čas krmení. To sice není moc férové jednání, ale je to ideální čas na procvičovací pětiminutovku.

A teď už víte, jak svou kočku správně namotivovat k jednotlivým kouskům a návykům.Nikdy nezapomeňte, že jste rovnocenní partneři – obrňte se trpělivostí, mějte pochopení a oslaďte učení nějakými dobrotami.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 38)

Témata

Autor článku

5.9.2016

Zdroje

visualistan.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Častá onemocnění starších psů: 19 chorob a jak je poznáte

Starší psi běžně procházejí změnami ve funkci různých orgánových soustav a mnohé z těchto změn jsou nevyhnutelné. Pokud jsou ale změny vážné a orgány psa se s nimi nedokáží vyrovnat, pak dochází k onemocnění zvířete. Obvyklé nemoci starších psů a jejich projevy naleznete v následujícím přehledu.

Hobby

Jak kempovat se psem? Pomůže psí balíček první pomoci i slušné vychování

Vůně ohně a grilovaného masa, západy slunce a cvrkot hmyzu. Dobrodružství, které zažijete jen při kempování. Rozhodli jste se vzít do party také svého čtyřnohého přítele? Skvělý nápad! Změna prostředí mu určitě prospěje, kdybyste ale pochybovali, jestli je to pro něj to pravé, čtěte, na co se připravit. A také co si zabalit, abyste všechno hravě zvládli.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?