VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Co dělat, jestliže váš mazlíček trpí potravinovou alergií?

29.9.2019   

Odborník

Přijde vám, že se váš čtyřnohý kamarád drbe častěji, než by bylo zdrávo? Nemusí jít nutně o zvířecí parazity, za nepříjemnostmi může být třeba alergie. Domácí mazlíčci, trpí alergiemi například na trávu, pyl, prach či roztoče. Ničím neobvyklým není bohužel ani potravinová alergie, která se v posledních letech objevuje čím dál častěji.

Jak se potravinová alergie projevuje?

Alergie dokáží pejsky pěkně potrápit, i když jejich projevy bývají často dosti nenápadné. Většinou se alergie u psů projeví již kolem prvního roku věku, ale stejně jako u lidí se může objevit takřka kdykoliv. Jelikož jsou symptomy konkrétních typů alergií v mnoha případech zaměnitelné, rozeznat příznačné alergeny bývá často obtížné. Mnohdy psí alergiky navíc potrápí kombinace více alergií.  

Mám doma psího alergika?

Nejčastější příznaky:

  • začervenalé nebo nateklé oči, uši či čenich
  • zhoršené dýchání nebo kýchání
  • častější olizování nebo tření o zem či zdi
  • zarudlá místa nebo skvrny na pokožce
  • nadměrné škrábání, ztráta srsti, okusování se
  • plynatost, průjem, zvracení nebo úbytek váhy  

Jak vzniká alergie?

Za vyšší citlivostí vůči některým látkám mohou být genetické předpoklady, například u některých vyšlechtěných plemen. Většina psích alergiků se již narodí s nedostatečnou kožní bariérou, kterou antigeny snáze prostoupí do kůže, což má většinou za následek i další nepříjemnosti. Tento problém bývá také často spojován s nedostatečnou funkcí trávicího traktu. Kombinované alergie tedy nejsou nic výjimečného. V jiných případech může hrát zásadní roli složení krmiva. Při dlouhodobém podávání stejného typu granulí si tělo vypěstuje odpor k některým umělým látkám jako jsou například konzervanty či ochucovadla, které následně vyvolají alergickou reakci. „Zejména v posledních letech se počet alergických psů, resp. psů s potravinovou intolerancí, zvyšuje. Kvalitní granule jsou kompletní krmivo, které obsahuje všechny potřebné živiny, ale pes si časem může vypěstovat rezistenci na některou ze složek. Proto je lepší granule střídat,“ popisuje veterinářka MVDr. Eva Štercová, PhD. v psí kuchařce Neštěkej a jez!

Diagnóza alergie

K odhalení běžných alergenů se používá intrakutánní test, kterým se psovi injektují alergeny pod kůži a sleduje se následná alergická reakce. Dopomoci mohou také krevní testy. Mezi nejčastější alergeny patří bleší kousnutí, roztoči, prach či různé vzduchem šířící se částice. Test odhalí jak správný alergen, tak i jejich kombinaci, neboť zřídkakdy se jedná o alergii pouze na jednu látku.  Během posledních let výrazně přibývá také psů s potravinovou alergií. U potravin se navíc rozlišuje potravinová alergie a potravinová intolerance čili nesnášenlivost určité látky.

Potravinová intolerance

Vzniká v případě, že trávicí orgány neumí strávit určitou složku potravy, a dochází tak k podráždění organismu. V případě potravinové alergie imunitní systém psa chybně identifikuje některou složku potravy jako škodlivou a začne produkovat „obranné“ protilátky, což vyvolá alergickou reakci. Oba typy potíží se projevují velmi podobně, tedy různými kožními vyrážkami, zarudlými místy a svěděním, ale také častým olizováním, dýchacími potížemi, kýcháním a v některých případech i trávicími potížemi.

Mezi nejčastější psí alergeny patří například hovězí maso, kravské mléko, pšenice, vejce, kuřecí maso a kukuřice, ale neplechu mohou nadělat i jiné složky. „Pokud pomineme toxické potraviny pro psy jako cibuloviny, čokoládu a další, objevuje se v poslední době intolerance lepku, psi také neumí trávit laktózu. Mléko je pro ně problém, ale ve fermentované podobě v jogurtu jim nevadí,“ říká veterinářka.  

S odhalením potravinové alergie je to o něco složitější. Psovi bývá naordinována tzv. restrikční hypoalergická dieta, která je složena z látek, se kterými se pes doposud nesetkal, a jeho tělo na ně tedy nebude reagovat. Postupně pak bývá organismus vystavován podezřelým antigenům. Ať už je dietní strava připravována chovatelem, či odborníkem, musí odpovídat přesnému zadání a musí být přísně dodržována. Hotová krmiva z obchodu nejsou k odhalení alergenů příliš vhodná, protože mohou celkový obraz zkreslovat reakce na konzervační látky a jiné složky, které bývají běžně součástí.  

Jak mazlíkům pomoci?

Pro zdravé zažívání psích mazlíčků a zároveň i jako prevence před možnými projevy alergie je dobré krmit psy pestrou a vyváženou stravou. V případě, že vaše časové možnosti neumožňují psímu kamarádovi pravidelně připravovat domácí stravu, sáhněte vždy po kvalitních granulích a čas od času změňte značku. Nezapomeňte mu občas zpestřit jídelníček také nějakou domácí vlastnoruční mňamkou. Zbytky lidského jídla jsou ale pro psy nepřípustné, neboť psí žaludek je stavěný na jiné věci než lidský a může psovi způsobit nemalé potíže. S nápady na domácí dobroty pomůže psí kuchařka s názvem Neštěkej a jez!, kde jsou mj. i tipy na potraviny, které pomáhají se zmíněnými potížemi. Správnost receptů garantuje MVDr. Eva Štercová Ph.D. z Ústavu živých zvířat na Fakultě veterinárního lékařství na Veterinární a farmaceutické univerzitě Brno. Zakoupením kuchařky navíc přispějete pejskům, kteří neměli v životě takové štěstí, neboť 15 % z prodeje knihy putuje do psích útulků. Vyzkoušet si můžete například recept na zdravé pamlsky – batátové žvýkačky. Psi milují pochoutky, které je zabaví na dlouhou dobu. Batáty je nadchnou sladkou chutí. Díky vysokému podílu vlákniny z nich získávají energii postupně. Jsou také významným zdrojem draslíku, sodíku a hořčíku, který podporuje stavbu kostí a správné svalové napětí. A ano, můžou je chroupat večer u televize i páníčci.

Příprava: 3 hodiny

Potřeba (zhruba 15 kousků):

  • 4 snítky tymiánu
  • 2 batáty
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup: Troubu předehřejte na 90 °C, plech vyložte pečicím papírem. Tymián odrhněte a nasekejte nadrobno. Batáty omyjte a podélně nakrájejte na plátky silné zhruba 1 cm. Potřete je zlehka z jedné strany olivovým olejem a posypte tymiánem. Vyskládejte je na připravený plech potřenou stranou nahoru. Pečte tři hodiny, zhruba každou hodinu obraťte. Pokud se batáty příliš rychle vysušují, snižte teplotu na 50 °C a pečte je déle, až budou gumové (jako křížaly). Vyjměte a nechte zchladnout.

www.facebook.com/kucharkapropsy/

www.instagram.com/nestekej_a_jez/@nestekej_a_jez   

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 73% (hlasů: 3)

Témata

Autor článku

Komerční sdělení

29.9.2019

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

Želva jako domácí mazlíček: mám si ji pořídit?

Pořízení domácího zvířete je vždy složitým rozhodnutím a měli byste tak učinit pouze tehdy, jestliže jste si vědomi nejen všech radostí, ale především povinností. Musíte zvážit, jaký druh želvy je pro vás nejvhodnější, kde ji seženete a vaše finanční a časové možnosti.

Zapáchající kočka má pravděpodobně zdravotní problém. Co ji trápí?

Když se řekne zvířecí zápach, kočka asi nebude první zvíře, které si vybavíte. Čistotnost je ostatně jedna z nejvíce ceněných kočičích vlastností. Pokud si tedy u své kočky všimnete nepříjemného zápachu, neměli byste to brát na lehkou váhu. Ve většině případů je zápach u kočky znamením, že je něco špatně.

Hobby

Odkud se vzalo morče: jeho původ a příbuzenstvo

Morče domácí patří do řádu hlodavců. V zoologickém systému tvoří specificky vymezenou a na druhy bohatou skupinu s názvem morčatovití. Původně morčata pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, do Evropy se dostala v 16. století, kde byla velmi vzácná. Pro chov se vybírali klidní jedinci, z nichž lidé vychovali první domácí zvířata.

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?