VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

13.9.2016   

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

Kdy štěněti vypadnou mléčné zuby?

Štěňata začnou ztrácet své mléčné zuby kolem třetího až devátého měsíce věku. Tyto zuby jsou postupně nahrazeny trvalými a budou vašeho psa provázet po zbytek života za předpokladu, že o jeho chrup budete správně pečovat. Stejně jako malé děti, také štěňata mají v období prořezávání zoubků chuť žvýkat častěji než kdykoliv jindy. To může být pro mnoho majitelů problematické a štěňata často potřebují během této doby zvýšený dohled.

Tady máš a žvýkej!

Štěňata přežvykují téměř cokoliv, co se jim dostane do tlamičky, nicméně když se jim prořezávají zuby, možná zjistíte, že je jejich kousání ničivější než obvykle. Takové štěně se pak z dlouhé chvíle vrhá na boty a nohy stolů a židlí, protože na ně dosáhne a uspokojí si svou potřebu kousat a ulevit si od bolesti. Tím, že svému chlupatému drobečkovi poskytnete vhodné hračky ke žvýkání, nejen že uchráníte svoji domácnost před demolicí, zároveň štěněti pomůžete ulevit si od dráždivého pocitu v tlamě. Pevné gumové hračky, nylonové kosti, tyčinky z buvolí kůže a další „žvýkačky“ jsou skvělou volbou na období prořezávání zubů, protože jsou bezpečné a mají dlouhou životnost.

Vaše štěně může pociťovat bolest, když se jeho nové veliké zuby začnou tlačit skrz dásně. Tady může pomoci chlazení dásní. Než mu tedy hodíte jeho oblíbenou žvýkací hračku, vložte ji na pár minut do lednice nebo do mrazáku. Další rychlé opatření, které snadno zvládnete v domácích podmínkách, je tření dásní kostkou ledu, což přinese vašemu štěňátku pocit úlevy.

Pravděpodobně žvýkací hračky pro svého nového mazlíčka již doma máte, ujistěte se však, že je váš pejsek bude mít opravdu stále nablízku, tím se vyhnete tomu, že se začne lačně vrhat na vaše věci. Dejte také pozor, aby se hračkou nebo pamlskem neudusilo.

Dětské zábrany

Pokud má váš pejsek o něco dobrodružnější povahu, můžete mu vymezit teritorium jen na určité místnosti. Vhodné jsou například dětské zábrany, kterými uzavřete přístup do některých částí domu. Uchráníte tak sebe i štěně před zbytečným stresem. Někteří majitelé dokonce svá štěňata nechávají po dobu, kdy na ně nemůžou dohlížet, v boxu nebo bedně. Je pouze na vás, jaké řešení zvolíte, nicméně určitě nezapomeňte dát svému štěňátku žvýkací hračky, které mu uleví od bolesti a diskomfortu. 

Správná strava

Dalším důležitým aspektem v období prořezávajících se zoubků je adekvátní výživa. I když štěňata, která dostávají kvalitní a vyváženou stravu, obecně nepotřebují další výživové doplňky (pokud si to nežádá jejich zdravotní stav), je vhodné poradit se s veterinářem a ujistit se, že mu dáváte opravdu to nejlepší. A protože téměř každý pes potřebuje odbornou péči o chrup okolo věku tří let (podle zdroje The Huffington Post, pozn. redakce), je nezbytné začít o jeho zoubky pečovat už od štěněte. Čištění zubů, správná strava a dostatek hraček ke kousání pomohou pejskovi překonat období prořezávání trvalého chrupu a zároveň poslouží jako preventivní opatření proti onemocnění dutiny ústní po zbytek jeho života.

Někdy si majitelé psa ani nevšimnou, že pejskovi rostou druhé zoubky, dokud v pelechu nenajdou vypadnutý mléčný zub. Pokud se to přihodí i vám, jednoduše zub vyhoďte a nelamte si s tím hlavu. U zdravého štěněte proběhne výměna mléčného chrupu za trvalý bez nutnosti jakéhokoli zásahu zvenčí. Žvýkací hračky mu pomůžou toto období pohodlně překonat a vás uchrání před ničivými dopady na domácnost, avšak kromě pravidelné péče o chrup nemusíte dělat nic navíc. Věk štěněte je krásný čas, který ubíhá až příliš rychle, takže vytáhněte jeho oblíbenou gumovou kost a užijte si toto období společně.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 84% (hlasů: 24)

Témata

Autor článku

13.9.2016

Zdroje

www.hillspet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?