VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Prevence na veterině: očkování a odčervení

21.10.2021   

Odborník

Pravidelné zdravotní prohlídky jsou důležitou součástí péče o zdraví vašeho mazlíčka. Zvířata nám bohužel nedokáží říct, že je něco trápí, nemoc se proto může projevit až v pozdějším stadiu.

Co veterinář na preventivní prohlídce zjišťuje?

Při pravidelných prohlídkách máte možnost prokonzultovat s veterinářem nejen zdravotní stav zvířete, ale také to, co vás zajímá. A čím je zvíře starší, tím jsou pravidelné kontroly důležitější. Veterinární lékař může poslechem objevit šelesty na srdci či problémy na plicích. Prohmatáním dutiny břišní se může ukázat bolestivost v některé oblasti, abnormální velikost a tvar orgánů, nebo dokonce rostoucí útvar. Kontrola očí může odhalit počínající zákal či infekci. Uši mohou trpět svrabem nebo zánětem. V neposlední řadě pravidelnou kontrolu potřebuje i celá tlama, včetně dásní a zubů, a také kůže (alergie, ekzémy).

Díky přístrojovému vybavení vám lze nabídnout důkladnější vyšetření – EKG, RTG, nebo sono.

Primární snahou veterinářů je zajistit vašemu mazlíčkovi co nejdelší zdraví a poskytnout mu co nejlepší péči.

Prevence: vakcinace psů

K prvnímu očkování dochází již v 5–8 týdnech věku. Vakcinují se dvě nemoci – psinka a parvoviróza (písmenka vakcíny D+P). Za 14–21 dní se štěně revakcinuje, podává se vakcína proti psince, parvoviróze a přidává se hepatitida, parainfluenza, laryngotracheitida a leptospiróza (DHPPi+L). Za dalších 14–21 dní, a ne dříve než ve 12 týdnech věku, probíhá poslední revakcinace výše uvedených nemocí, přidá se k nim ze zákona povinná vakcína proti vzteklině (DHPPi+LR). Tehdy je pes plně naočkován a revakcinuje se až za 1–3 roky, dle výrobce vakcíny. Mezi další možná očkování je vakcinace proti borellióze nebo tetanu.

Prevence: vakcinace koček

Pro zdraví koťat jsou důležité 3 vakcíny: panleukopenie, kaliciviróza a herpesviróza. U venkovních koček je dále vhodná i chlamydióza a FeLV a to s přeočkováním každý rok. U domácích koček je vhodná panleukopenie, kaliciviróza a herpesviróza s přeočkováním jednou za 3 roky. Vakcinace koček proti vzteklině se provádí pouze při cestování do jiných zemí. Vakcína proti vzteklině by u koček měla být bez adjuvans (chemická látka zesilující imunitní odpověď), protože právě použité adjuvans může u koček vést ke vzniku postvakcinačního fibrosarkomu. 

Prevence: odčervení mazlíčka

Odčervení nefunguje stejně jako očkování a nechrání preventivně vašeho mazlíčka před napadením parazity. Odčervovací tableta po podání projde zažívacím traktem, přítomné parazity usmrtí a je z těla vyloučena. To v praxi znamená, že za týden může být zvířátko opět napadeno nějakým parazitem. Doporučuje se preventivní podání odčervení 2x ročně. Nicméně, pokud zvíře hubne, má průjem, navštivte svého veterináře, který zpravidla začne odčervovací tabletou. Pokud zvíře v sobě má parazity a ti jsou po podání tablety usmrceni, tak nejrychlejší metodou, jak tyto mrtvolky dostat z těla ven, je vyvolání zvracení nebo průjmu. Jedná se ale o jednorázový děj právě pro nejrychlejší vyloučení těchto mrtvolek z těla zvířete. Tudíž se nelekejte, zpravidla pes zvrací pouze jednou a průjem se do pár hodin také vytratí. Kočky, které pobývají venku a loví myši, je vhodné odčervovat každé 3 měsíce a pokaždé, pokud začnou hubnout. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 8)

Témata

Autor článku

21.10.2021

Zdroje

Foto: Adobe Stock

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

Hobby

9 psích kožních problémů: jak je poznat a řešit

Kožní problémy patří mezi nejčastější důvody, proč psi končí v ordinaci veterináře. Špatný stav psí kůže může mít celou řadu příčin, od vnějších parazitů, jako jsou blechy a roztoči, až po alergie a závažné endokrinní poruchy. Zatímco kožní onemocnění některých psů lze léčit doma, jakékoli zhoršení kožního problému nebo problém, který přetrvává déle než jeden nebo dva týdny bez zlepšení, je již důvodem, proč se obrátit na svého veterináře.

Odborník

Jak si porozumět s veterinářem?

Pokud vlastníte nebo se chystáte pořídit si domácí zvíře, do vašeho života s ním více či méně vstoupí také veterinární lékaři. Aby vám prostředí veterinárních ordinací nenahánělo hrůzu, abyste chodili na veterinu pokud možno rádi a především aby vám a vašemu zvířeti veterinární péče přinášela pokud možno jen samé benefity, je tu seriál článků o porozumění si s veterinářem.

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

Hobby

Náhlá smrt pejska. Co dělat a na co se připravit?

Vyrovnat se s náhlou smrtí pejska je někdy mnohem horší než se vyrovnat se ztrátou člověka. Bohužel i smrt patří k životu a je potřeba s ní počítat. Co dělat, když smrt našeho čtyřnohého přítele přijde náhle a nečekaně?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?