VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Rakovina kůže psů a koček: může se týkat i vašeho mazlíčka

2.2.2017   

Odborník

Ani psům a kočkám se rakovina nevyhýbá. Například spinocelulární karcinom neboli karcinom skvamózních buněk je velmi častý zhoubný novotvar kůže psů a koček. Vyskytuje se u starších zvířat, průměrně u psů ve věku 8 let a u koček ve věku 12 let.

Stavba kůže

Spinocelulární (dlaždicové) buňky, které nádorové bujení postihuje, jsou součástí pokožky, která se obecně skládá z více vrstev. Dlaždicový epitel je tvořen plochými buňkami a je mechanicky odolný. Kromě kůže jsou dlaždicovým epitelem tvořeny také sliznice (výstelky), které přicházejí do styku s vnějším prostředím, např. dutinou ústní. Běžnou vlastností dlaždicového epitelu je vytvoření rohovinové (keratinizované) odolné vrstvy.

Jak vypadá nádor u koček

Kočky bývají postiženy častěji než psi. Uvádí se, že toto onemocnění tvoří až 15 % všech novotvarů u koček. Predispozice byla objevena u siamských koček, ale převážně onemocní zvířata, která mají málo pigmentu v kůži, čili bílé a světlé kočky.

Nejčastějším místem výskytu je ušní boltec. Zpočátku na uchu nacházíme pouze zarudnutí způsobené slunečním zářením, které v případě dlouhodobého vystavení slunečním paprskům později podléhá rakovinovému bujení. Většinou to vypadá tak, že zarudnutí po řadu let střídavě mizí a zase se objevuje. To, že je ucho postiženo rakovinou, se pozná podle zesílení a zkroucení okrajů ušního boltce, kůže na něm následně praská, krvácí a tvoří se na ní strupy, někdy až květákovité výrůstky. Tento typ tumoru nemá tendenci se šířit do dalších orgánů a dlouhý čas může zůstávat pouze na uších. Velmi často postupuje pouze lokálně a postižení se rozšiřuje v místě ušního boltce. Pokud metastazuje, tak do mízních uzlin a plic. Ve většině případů je terapeuticky úspěšná amputace části ušního boltce. Ta musí být provedena alespoň s 5mm okrajem zdravé tkáně. U koček, které mají bílé ušní boltce, může být amputace provedena již při prvních známkách zarudnutí jako preventivní opatření.

Další místa, kde se nádor vyskytuje, je řídce osrstěná část nosu, nosní houba, oblast očních víček a dutina ústní.

Jak vypadá nádor u psů?

I u psů je toto onemocnění časté, tvoří až 5 % z celkového množství tumorů.

Mezi nejvíce postižená plemena patří německý vlčí špic, knírač, baset, kolie, boxer a další krátkosrstá bílá plemena, chovaná především venku.

Nacházíme ho obvykle na nepigmentované nebo slabě pigmentované kůži. Nejčastějším místem výskytu tohoto typu tumoru je drápové lůžko (velká plemena psů), šourek, oblasti nosu, končetin a řitního otvoru. I u psů je predilekčním místem ušní boltec, kde existuje vztah mezi slunečním zářením a vznikem onemocnění. Velmi často se také nachází na jazyku. Hned po melanomu je skvamocelulární karcinom druhým nejčastěji se vyskytujícím nádorem v dutině ústní.

Stejně jako u koček se rakovina plošně šíří, postižená místa krvácí, praskají, nehojí se, následně do otevřených ran vniká sekundární infekce a místa hnisají. Novotvar může mít i květákovitý vzhled s rozpraskaným a krvácejícím povrchem. Léze na prstních polštářcích a drápovém lůžku však mohou mít agresivnější charakter – u většiny dochází až k rozkladu kostí prstních článků.

Nejúčinnější terapií, stejně jako u koček, je chirurgické odstranění. Rozsah rány nebývá malý, odebírá se i sousední zdravá tkáň, tak aby si operatér byl jistý, že nádor je opravdu pryč. U onemocnění drápového lůžka se ve velké většině provádí amputace celého prstu.

Při včasném odstranění tumoru bývá prognóza na úplné vyléčení dobrá. Lepší vyhlídky na uzdravení mají ty nádory, které se vyskytnou na ušních boltcích. Proto bych chtěla apelovat na chovatele, pokud máte doma světle zbarvené zvíře, na kterém najdete nehojící se ranky nebo květákovité útvary na výše uvedených místech těla, neváhejte a obraťte se na svého veterinárního lékaře. Můžete svému mazlíčkovi prodloužit život i o několik let.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

2.2.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Odkud se vzalo morče: jeho původ a příbuzenstvo

Morče domácí patří do řádu hlodavců. V zoologickém systému tvoří specificky vymezenou a na druhy bohatou skupinu s názvem morčatovití. Původně morčata pocházejí ze Střední a Jižní Ameriky, do Evropy se dostala v 16. století, kde byla velmi vzácná. Pro chov se vybírali klidní jedinci, z nichž lidé vychovali první domácí zvířata.

Odborník

Potravinová alergie a intolerance u psů: příčiny, projevy a jak najít alergen

Potravní alergie na stravu se u psů a koček objevuje tehdy, krmí-li majitel nevhodným složením delší dobu, může se projevit v jakémkoliv věku vašeho mazlíčka. Z odborných studií bylo zjištěno, že zhruba jedna třetina psů trpících alergií na krmivo, jsou mladí psi do jednoho roku stáří. U koček byl zjištěn průměrný věk výskytu potravní alergie 4–5 let. Přestože převládá domněnka, že hlavní příčinou alergií je strava, není tomu tak. Odhaduje se, že potravní alergie způsobují pouze 10–20 % ze všech alergií vyskytujících se u psů. Potravinová alergie je až na třetím místě, daleko za alergiemi vyvolanými blechami nebo životním prostředím (prach, roztoči, dýchací alergie).

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Chovatel

Zápal pysku: nedostatek vitamínu C u morčat

Zápal pysku u morčat je z hlediska nemocí jedním z nejdiskutovanějších témat. V příjmu potravy hraje zcela zásadní roli. Ve většině případů morče normálně přijímá potravu a kromě strupů kolem pysku nemusíme jiné příznaky vůbec pozorovat. Mnoho chovatelů proto netuší, o jakou nemoc se jedná, je tedy nutné chování morčátek pravidelně sledovat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?