VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Psi a mazlíčci pozitivně ovlivňují naše zdraví a náladu

31.8.2016   

Studie v posledních letech prokázaly, že mazlíčci, a zejména pak psi, mají pozitivní vliv na naše zdraví a náladu. Někdy jen eliminují stres, jindy dokáží vycítit rakovinu nebo cukrovku.

Prodlužují život po prodělaném srdečním infarktu

Jestliže máte domácí zvíře a proděláte infarkt, máte vyšší šanci na uzdravení, než kdybyste mazlíčka neměli. Podle statistik nepřežije 6 procent pacientů, kteří zvíře nevlastní, zatímco 28 procent majitelů zvířat ano. Vlastnictví mazlíčka může být sice pouze jedním z faktorů ovlivňující přežití pacienta, ale každé procento se počítá. Celkově mazlíčci snižují riziko srdeční choroby. 

Snižují hladinu cholesterolu a triglyceridů

Majitelé zvířat mají nižší cholesterol a hladinu triglyceridů ve srovnání s pacienty, kteří nevlastní zvíře. Týká se to také hmotnosti a kouření. Pokud máte například psa, budete žít pravděpodobně zdravěji.

Snižují krevní tlak a eliminují stres

Psi dokáží snížit krevní tlak u většiny populace majitelů zvířat. Studie, které byly provedeny na ženách s významnou stresovou zátěží, ukázaly, že pes má větší efekt na snížení krevního tlaku než přítomnost přátel. Podobně děti, které u sebe v průběhu výzkumu měly psa, měly nižší srdeční rytmus, krevní tlak a byly celkově klidnější.

Zvyšují fyzickou aktivitu a činnost

Lidé, kteří mají zvíře, mají lepší fyzickou kondici díky pohybu a cvičení, které musí se svým mazlíčkem absolvovat. 

Snižuje riziko zdravotních obtíží návštěv lékaře

Například v zařízeních pro seniory a v pečovatelských domech, je celkově nižší množství předepisovaných léků a počet návštěv lékaře u klientů, kteří vlastní mazlíčka. Je to v podstatě součást léčebné terapie. To stejné platí pro seniory žijící doma.

Dokáží předpovědět záchvat

Někteří lidé trpící opakovanými záchvaty potvrdili, že jejich pes dokáže vycítit, kdy se blíží další epizoda. Existují psi, kteří jsou pro tuto činnost speciálně trénovaní. Trénovaná zvířata dokáží upozornit na nebezpečí 15–45 minut před záchvatem.

Pomoc při onemocnění Parkinsonovou chorobou

Kromě třesu a ztuhlosti u pacientů trpící Parkinsovou chorobou, čelí pacienti také problému zvanému „zmrazení“. Nohy zmrznou na místě, zatímco jejich tělo je v pohybu, což má za následek ve většině případů pád. Výsledkem toho je, že hodně pacientů se bojí pohybovat, spíš posedává a straní se ostatních. Speciálně trénovaní psi dokáží určit, kdy k tomuto takzvanému zmrazení končetin dojde. Psi také dokáží zabránit pádu vyvážením. V případě, že pacient spadne, umí mu zase pomoct vstát.

Psi umí diagnostikovat rakovinu

Je prokázáno, že psi dokáží vyčenichat také rakovinu v pánově těle. Stejně jako u cukrovky, i rakovinu provází určité chemické procesy. Pes je vycítí a reaguje na ně.

Pes upozorní na cukrovku

Existují speciálně trénovaní signální psi na pomoc pacientům trpícím cukrovkou. Klesání a stoupání hladiny cukru v krvi je chemický proces, který speciálně trénovaní psi dokáží vycítit a reagovat na ně daleko dříve než sám pacient. Tito psi jsou vycvičení také k asistenční činnosti – přivolání pomoci, podání inzulinového pera a jiné.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

Zdroje

peteducation.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

8 tipů, jak zvládnout jízdu na kole se psem

Při jízdě na kole je nejdůležitější vaše bezpečnost, bezpečnost psa a všech lidí kolem vás. Investujte proto svůj čas do výcviku, poznání jeho osobnosti a do pomůcek, které vám tuto disciplínu pomohou lépe zvládnout.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?