VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Paměť vašeho psa: zjistěte, jak je na tom pomocí jednoduchého testu

2.5.2017   

Hobby

Přemýšleli jste někdy o tom, jakou má váš pes paměť a jak funguje? Všichni víme, že si pejsek umí zapamatovat kdejakou lumpárnu a naopak při tréninku dělá, že to či ono zapomněl. Psí a lidská paměť funguje rozdílně. Lidé si uchovávají vzpomínky jako živé obrazy. Podle studií si psi obrazy nevytváří, ale mají takzvané „otisky“ událostí, kde hrají roli zvuky, pohyby a pachy. Otestujte si, jak je na tom váš pejsek!

Jak funguje psí paměť

Možná jste se s tím setkali – štěně nebo mladý pes je zvědavý, opatrně jde k nějakému předmětu nebo člověku, ale ten se zachová nepředvídatelně, pes v panice uteče nebo se hodně lekne a od té chvíle se určitého člověka, zvuku, věci či situace bojí. U slabších povah a bázlivých psů to pak může být celoživotní problém, kterého se pejsek složitě zbavuje. Výborný psí čich je pro něj naprosto nepostradatelný. To můžeme vidět například při setkání s člověkem, kterého dlouhou dobu neviděl (a to i v řádu několika let). Podle pachového „otisku“ pozná člověka a dle toho reaguje. Je tak jasné, že čich, případně hlas člověka, funguje lépe, než samotný zrak. Jak dobře funguje dlouhodobá paměť se můžete přesvědčit třeba při cestě k veterináři. Zpravidla ho navštívíte jen jednou nebo dvakrát ročně, ale pes velmi dobře ví, která bije. Pak už u velké většiny pejsků příchodem do čekárny zafunguje „otisk“ a bude se asi snažit dostat se pryč.

Není pamět jako paměť

Paměť a inteligence psa se odvíjí podle plemene, nelze tedy říci, že všichni jsou na tom stejně. Německý ovčák nebo border kolie na tom budou lépe než třeba buldok. Ale i v rámci plemene existují rozdíly, kdy jednotlivec z řad nejchytřejších psů bude mít pomalejší myšlení. Dobrá paměť je pro psa zásadní, pokud si nemůže vzpomenout, nemůže se ani nic moc naučit. Samozřejmě je třeba počítat s tím, že se paměť mění s věkem. Starší pejsci mívají podobné příznaky, jako staří lidé, kteří více zapomínají a hůře si vzpomínají.

Pro otestování krátkodobé a dlouhodobé paměti si můžete doma udělat snadný a zábavný test, jehož autorem je Stanley Coren, odborník na chování psů. Je však důležité, aby byl pejskovi alespoň rok a test jste dělali v místě, kde pes žije alespoň deset týdnů. K ruce si vezměte stopky, pamlsky, podle potřeby asistenta a můžete začít.

1. TEST KRÁTKODOBÉ PAMĚTI

K otestování krátkodobé paměti je ideální středně velká místnost, kde není moc nábytku. Budete potřebovat pamlsek, který nemá moc výraznou vůni, třeba piškot nebo keksík. Pokud pejsek nevydrží sedět na místě, poproste asistenta, aby ho přidržel za vodítko. Pejska posaďte doprostřed místnosti a ukažte mu, že máte pamlsek. Když se na vás bude dívat, výraznými pohyby umístěte pamlsek do rohu místnosti. Nevydávejte žádné zvuky, na pejska nemluvte. Pouze se ujistěte, že se na vás celou dobu dívá a vidí, kde pamlsek odkládáte. Poté jděte k pejskovi a v malých kruzích ho odveďte ven z místnosti. Maximálně do 15 vteřin se vraťte zpět do středu místnosti, pusťte psa z vodítka a zmáčkněte stopky.

VYHODNOCENÍ

  • Jde přímo k pamlsku – 5 bodů 
  • Systematicky očichává kraje místnosti a najde pamlsek – 4 body
  • Hledá různě po místnosti a pamlsek najde do 45 vteřin – 3 body
  • Pamlsek najde po 45 vteřinách – 2 body
  • Nesnaží se najít pamlsek – 1 bod  

2. TEST DLOUHODOBÉ PAMĚTI

Udělejte jej bezprostředně po prvním testu. Místnost i druh pamlsku musí zůstat stejný, způsob provedení je také totožný. Pouze pamlsek umístěte do jiného rohu a psa z místnosti odveďte na 5 minut. Se psem se vraťte do středu místnosti, pusťte jej z vodítka a zmáčkněte stopky.

VYHODNOCENÍ

  • Jde přímo k pamlsku – 5 bodů
  • Jde do rohu, kde byl pamlsek při prvním testu – 4 body  
  • Systematicky očichává kraje místnosti a najde pamlsek – 3 body
  • Hledá různě po místnosti a pamlsek najde do 45 vteřin – 3 body
  • Pamlsek najde po 45 vteřinách – 1 bod
  • Nesnaží se najít pamlsek – 0 bodů  

3. TEST PAMĚTI NA OKOLÍ

Test se zaměřuje na to, jak a co si pes pamatuje ve svém okolí. Pejska odveďte ven z místnosti a přemístěte drobný nábytek, který zná. Třeba přineste pár židlí, přesuňte křeslo do jiného rohu, doprostřed dejte stolek. Takto přemístěte alespoň 5 věcí. Přiveďte psa do místnosti a spusťte stopky.

VYHODNOCENÍ 

  • Během 15 vteřin si uvědomí, že se něco změnilo a začne zkoumat nebo očichávat přemístěnou věc – 5 bodů
  • Během 16–30 vteřin si uvědomí, že se něco změnilo a začne zkoumat nebo očichávat přemístěnou věc – 4 body
  • Během 31–60 vteřin si uvědomí, že se něco změnilo a začne zkoumat nebo očichávat přemístěnou věc – 3 body
  • Opatrně se rozhlédne, všimne si, že je něco jinak, ale nic nezkoumá – 2 body
  • Po déle jak 1 minutě stále ignoruje změny – 1 bod  

4. TEST ALTERNATIVNÍHO VÝBĚRU

Poslední test určuje, jak moc dobře si pes pamatuje jednu z možností. Budete potřebovat tři identické plastové kelímky nebo prázdné plechovky a voňavější pamlsek. Vnitřní stranu plechovek potřete pamlskem, aby poté pes nevybíral dle vůně. Pejskovi ukažte prázdné plechovky a postavte je přibližně 30 centimentrů od sebe. Pak výrazně ukažte, že máte pamlsek a ten schovejte do prostřední plechovky. Dejte pejskovi povel "volno".

VYHODNOCENÍ

  • Jde přímo na střední plechovku – 5 bodů
  • Jde k jedné z krajních plechovek a pak přesouvá pozornost na střední, ostatní již ignoruje – 4 body
  • Očichává jednotlivě všechny plechovky a pak se vrátí k prostřední – 3 body  
  • Krouží kolem plechovek, čichá a strká do nich – 2 body
  • Obchází nebo úplně ignoruje plechovky – 1 bod  

CELKOVÉ VYHODNOCENÍ

Sečtěte body ze všech čtyř testů.

  • 17–20 bodů: váš pes má opravdu výbornou paměť
  • 13–16 bodů: váš pejsek má nadprůměrnou paměť
  • 9–12 bodů: tento výsledek je průměrný, získává jej velká část psů
  • 6–8 bodů: je hraničních, dosahují jich hlavně starší pejsci
  • Méně jak 5 bodů: paměť vašeho pejska je velmi špatná, může to být způsobeno třeba pokročilým věkem

Ať už váš pejsek dopadl v testu jakkoli, je to hlavně zábava, u které si můžete v průběhu času měřit, jak se mění paměť u dospěláka a později seniora.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 63)

Témata

Autor článku

2.5.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Lymeská borelióza u psů: pozor na kulhání, problémy s klouby a ledvinami

Lymeská nemoc je jedním z nejčastějších onemocnění přenosných klíšťaty. Symptomy se ale projevují jen u 5–10 % postižených psů. Nemoc ale napadá také kočky a hospodářská zvířata. Pokud se infekce rozvine v onemocnění, je nejčastějším příznakem kulhání a špatná chůze, způsobena zánětem kloubů. U psů se také může objevit ztráta chuti k jídlu a deprese. Vážnější komplikace mohou zahrnovat poškození ledvin a ojediněle onemocnění srdce nebo nervové soustavy.

Hobby

Pes sežral vařené kuřecí kosti, co s tím?

Jen na chvíli jste se vzdálili z kuchyně a když se vrátíte, je už pozdě. Pečené kuře vytažené z trouby je pryč. Zloděj sedí na zemi, lapá po dechu a vypadá docela šťastně. Vy jste se mezitím několikrát vyděsili a hlavou se vám začaly honit možné scénáře, co se teď s vaším čtyřnohým přítelem bude dít, protože přece snědl zakázané vařené kuřecí kosti!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?