VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Pes nenasyta: 6 tipů, jak zvládnout psího Otesánka

12.7.2017   

Ačkoli dostávají pravidelně najíst, někteří psi jsou zkrátka neustále hladoví. Během dne vás pronásledují roztouženým pohledem a i když jste v kuchyni opravdu nešikovní, zdá se, že odpadlíků z linky není nikdy dost. Netvrdíme, že byste měli svého miláčka nechat hladovět, ale vyvážená a pravidelná strava v odpovídajícím množství je základem psího zdraví.

Co dělat se psím Otesánkem?

1. Navštivte veterináře

Prvním bodem, jak jedlíka zvládnout, je navštívit veterináře a zjistit, zda pejsek není nemocný. Na vině mohou být různá onemocnění, která ovlivňují chuť k jídlu, například porucha štítné žlázy, nádory a paraziti ve střevech. Pokud pes hodně jí, ale přesto nepřibírá, je rozhodně něco špatně.

2. Nepodlehněte psím očím

Pokud jste vyloučili, že za zvýšeným apetitem stojí nějaká nemoc, je čas prokázat velkou sílu vůle. Nepřekrmujte psa, i když žebrá. Z překrmování může mít ještě větší hlad a zadělává si tak na obezitu. Obezita navíc vede k četným zdravotním problémům. Díky nadměrné hmotnosti se více zatěžují klouby a může se rozvinout artritida. Pes má pak bolesti nejen při pohybu, ale také se srdcem a dýcháním. Pamatujte, že pokud budete takového psího jedlíka krmit dobrotami nebo lidským jídlem, budete to mít oba jen horší. 

3. Přidejte do krmiva vlákninu

Psa více zasytíte – aniž byste ho překrmovali – když mu do krmiva přidáte zeleninu. Ideální je například mrkev nebo zelené fazolky, které před podáním stačí lehce povařit. Pes se tak bude cítit sytější, aniž byste mu dopřáli zbytečné kalorie navíc. Zelenina je také skvělá dobrota mezi jednotlivými jídly. Pozor ale, abyste vlákninu nepodávali v příliš velkých dávkách příliš rychle. Pes si musí na novou dietu zvyknout, jinak může trpět nadýmáním, zácpou nebo průjmem. Některá zelenina navíc obsahuje minerální látku chromium, která prokazatelně snižuje chuť k jídlu u lidí, tedy by mohla zabírat i na psy. Najdeme ji například v batátech nebo brokolici.

4. Krmte častěji

Více menších chodů během dne může být pro pejska příjemnější, než jedno nebo dvě velká jídla. Ujistěte se, že víte, kolik by toho váš pes měl denně sníst a limit nepřekračujte. Poté krmení rozdělte do menších porcí a servírujte například ráno, pozdě odpoledne a těsně před spaním.

5. Používejte jídlo jako páku

Máte doma pejska, který by pro pamlsek dělal přemety? Tak toho využijte! Odměna jídlem je skvělou motivací při tréninku – psa lehce přinutíte udělat, co chcete, pokud víte, co za to vyžaduje. Hlad může být někdy vyvolaný spíše psychikou než fyzickou potřebou. Pes si jídlo vykládá jako pozitivní zážitek a projev pozornosti. Vyzkoušejte, jestli by na něj občas nezabrala i odměna, která není k jídlu.

6. Rozptylte ho

Zkuste zkrátka odvést pozornost od hladu někam jinam. Místo dobroty zkuste psa vzít na procházku. Nebo si hladovou pozornost přeměňte na lekci poslušnosti. Pokud se vám pejska podaří rozptýlit hraním a tréninkem, je to jen dobře. Strávíte spolu více času a navíc, pejskovi, který rád jí, trocha aktivity rozhodně neuškodí.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

12.7.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Nebezpečná onemocnění koček: FIP, FIV, FeLV. Víte o nich všechno?

Chov koček, které mají volně přístup ven a mohou běhat po okolí, s sebou přináší mnohá rizika. Mimo domov na kočku číhá spousta nebezpečí – vedle kol automobilů, kočičích rivalů a rváčů a zlých lidí jsou to i nebezpečné a pro kočku smrtelné virové infekce. Patří mezi ně infekční peritonitida koček, virová imunodeficience a felinní virová leukémie.

Chovatel

Vzájemné vztahy, řeč a projevy morčat

Morčata jsou přirozeně společenská a zvyklá žít ve skupině. V některých příručkách se dočtete o tom, že jen jednomu morčátku se budete muset opravdu hodně věnovat, abyste mu vynahradili absenci kamaráda. Většina chovatelů proto zastává názor, mít aspoň dva jedince. Jak je to v případě, že vám jedno morče odešlo a přinesete si domů nové? A co znamenají jednotlivé zvuky, které morče vydává?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?