VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Co se suchozemskou želvou během dovolené?

6.7.2017   

Chovatel

Jak zabezpečit želvičku během dovolené, řeší každý její majitel. Pokud jedete jen na pár dní, pak můžete želvu nechat v její ubikaci a pouze upravit prostředí tak, aby želva pár dní vydržela bez vás. Vždyť v přírodě také nejí a nepije každý den.

Venkovní výběh

Jestliže máte to štěstí, že je vaše želva převážně venku, pak máte vyhráno. Želva musí mít k dispozici místo, kam se schová v době, kdy je vedro, jsou bouřky a počasí je méně příznivé. Z výběhu odstraňte zbytky potravy, u nichž hrozí, že začnou hnít. Rozhodně nedávejte želvě misku plnou zralého ovoce před vašim odjezdem. Ovoce začne uhnívat a navíc láká vosy a včely a určitě byste neradi, aby vaše želva spolkla vosu. Do výběhu dejte pouze bylinky (jitrocel, pampelišku, jetel a jiné), seno patří do boudy – zajistíte tak, že nezmokne a bude tedy čerstvé. Nezapomeňte na vodu. Do misky umístěte kameny, aby se želva neutopila, pokud by se převrátila na záda. Ideální je také želvu před odjezdem vykoupat. Dostatečně se napije a vyprázdní.

Balkónový výběh

Stejná pravidla platí i pro balkónový výběh. Pokud je však balkónový výběh pod střechou, je nutné pořádně podestýlku zalít, aby zůstala alespoň pár dní vlhká. Důležité je také umístit úkryt tak, aby na něj nepražilo slunce. Spousta balkónových výběhů je na slunci celý den a hodně majitelů želv je při nepříznivém počasí schovává do terária. Pokud nemáte boudu, kam se může želva před sluncem schovat, pak ji tam raději přesuňte.

Terárium

Jestliže máte želvičku pouze v domácím teráriu, pak bude nejlepší vypnout výhřevnou žárovku a nechat svítit pouze UV zářivku. Nejlépe se spínačem. Pár dní želvě "chladnější" prostředí vadit nebude. Navíc v letních dnech bývají teploty v bytě hodně vysoké.

Pokud se chystáte na delší dovolenou, je nejlepší oslovit někoho blízkého, kdo se vám o želvičku postará a alespoň jednou za tři dny želvu zkontroluje a nakrmí čerstvou potravou.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 78% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

6.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Nedostatek vitamínu A u želv: co způsobuje a jak se vyhnout onemocnění

Vitamín A je důležitý pro správnou funkci očí, kůže, sliznic a cév. Jestliže má želva nedostatek vitamínu A, vzniká u ní takzvaná dlaždicová metaplazie, což má za následek ztluštění cévní výstelky a nedostatečné proudění krve. Nejvíce postiženy jsou slinné kanálky a cévy ve slinivce břišní a v ledvinách.

Odborník

Chová se váš pejsek podivně? Pak možná trpí úzkostmi a potřebuje pomoct

Pokud jste někdy sami zažili úzkostný stav, víte, že kombinace nervozity a stresu může být nezvladatelná, až ochromující. Úzkost se bohužel netýká jen lidí, ale i mazlíčků, a stejně jako u lidí také u psů dosahuje různých úrovní a různě se projevuje. Proto často přichází na pomoc veterinář nebo jiný odborník na chování psů.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?