VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Suchozemská želva: 2 rady, jak zkrátit zobák a drápky

18.1.2017   

Chovatel

Pokud želvičku chováme převážně v teráriu na měkkém povrchu a krmíme měkkou stravou, může časem dojít k přerůstání horní části zobáku a prodlužování drápků. Ve volné přírodě se želva totiž pohybuje na rozmanitém povrchu a hrubé a tvrdé časti jako jsou kameny, písek, štěrk a skály jí pomáhají zobák a drápky obrušovat.

Co dělat s přerůstajícími drápky

Pokud želvě začnou v domácích podmínkách drápky přerůstat, jednoznačně potřebují zkrátit. Při zaštipování kleštičkami si všímáme, kde končí cévky. Ty vedou přibližně do poloviny drápku, ten je tmavší a pevnější než špička, která je světlá a může se i zlomit. Pokud si nejsme jistí, je lepší použít pilník a dráp pomalu ale jistě zapilovávat. Pilování je vždy vhodné, aby nebyl dráp roztřepený, ostrý a želvu nějak neporanil. Pokud zastříhnete drápek natolik, že začne krvácet, nepanikařte, želvu to na životě neohrozí. Pro jistotu ale místo vydesinfikujte a pohlídejte, aby přestalo krvácet. Abychom se vyvarovali dalším problémům, může nám pomoci změna podestýlky v teráriu, kde část můžeme vysypat kamínky, pískem, hlínou a přiložit i sépiovou kost. 

Jak si poradit s přerostlým zobákem

Úprava zobáku se může zdát na první pohled složitější, postup je ale prakticky stejný. Ve volné přírodě želva okusuje kde co a tím si zobák obrušuje. Přerostlý zobák želvě brání v správném úchopu potravy. V nejhorších případech želva nemůže jíst a umírá. Jak tedy na to? Želvu opatrně uchopíme za hlavou hned u krunýře a držíme tak, aby nemohla vsunout hlavu zpět. NIKDY želvě netaháme za hlavu a nesnažíme jí hlavu násilím vytáhnout. Pokud je zobák hodně přerostlý, opět můžeme větší část uštípnout kleštičkami, pokud si nejsme jistí, použijeme pilník. Pilujeme rovnoměrně a tak dlouho, až želvě vznikne rovný tvar zobáku. Spodní část pouze opatrně zapilujeme, pokud jsou patrné také výrůstky. Některé želvy se s jistou deformací zobáku už narodí a v takovém případe hrubší a znatelnější část zůstane i po úpravě vidět a zobák není stejnoměrný, ale ničemu to nevadí, želva tím nijak netrpí. Úpravu provádíme jen na přední časti zobáku nikde jinde by to být potřeba nemělo.

Oba postupy jsou jednoduché a nemusí se jich bát ani začátečník. Zásadní je pracovat v čistém prostředí. Před každým zákrokem a i po něm nástroje vydesinfikujte, pokud želvičku poraníte, dbejte na to, abyste vydesinfikovali i zranění. Zde se více než jindy vyplatí řídit se heslem: dvakrát měř, jednou stříhej, a pevnou rukou!

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

18.1.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

Odborník

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?