VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Suchozemská želva: 2 rady, jak zkrátit zobák a drápky

18.1.2017   

Chovatel

Pokud želvičku chováme převážně v teráriu na měkkém povrchu a krmíme měkkou stravou, může časem dojít k přerůstání horní části zobáku a prodlužování drápků. Ve volné přírodě se želva totiž pohybuje na rozmanitém povrchu a hrubé a tvrdé časti jako jsou kameny, písek, štěrk a skály jí pomáhají zobák a drápky obrušovat.

Co dělat s přerůstajícími drápky

Pokud želvě začnou v domácích podmínkách drápky přerůstat, jednoznačně potřebují zkrátit. Při zaštipování kleštičkami si všímáme, kde končí cévky. Ty vedou přibližně do poloviny drápku, ten je tmavší a pevnější než špička, která je světlá a může se i zlomit. Pokud si nejsme jistí, je lepší použít pilník a dráp pomalu ale jistě zapilovávat. Pilování je vždy vhodné, aby nebyl dráp roztřepený, ostrý a želvu nějak neporanil. Pokud zastříhnete drápek natolik, že začne krvácet, nepanikařte, želvu to na životě neohrozí. Pro jistotu ale místo vydesinfikujte a pohlídejte, aby přestalo krvácet. Abychom se vyvarovali dalším problémům, může nám pomoci změna podestýlky v teráriu, kde část můžeme vysypat kamínky, pískem, hlínou a přiložit i sépiovou kost. 

Jak si poradit s přerostlým zobákem

Úprava zobáku se může zdát na první pohled složitější, postup je ale prakticky stejný. Ve volné přírodě želva okusuje kde co a tím si zobák obrušuje. Přerostlý zobák želvě brání v správném úchopu potravy. V nejhorších případech želva nemůže jíst a umírá. Jak tedy na to? Želvu opatrně uchopíme za hlavou hned u krunýře a držíme tak, aby nemohla vsunout hlavu zpět. NIKDY želvě netaháme za hlavu a nesnažíme jí hlavu násilím vytáhnout. Pokud je zobák hodně přerostlý, opět můžeme větší část uštípnout kleštičkami, pokud si nejsme jistí, použijeme pilník. Pilujeme rovnoměrně a tak dlouho, až želvě vznikne rovný tvar zobáku. Spodní část pouze opatrně zapilujeme, pokud jsou patrné také výrůstky. Některé želvy se s jistou deformací zobáku už narodí a v takovém případe hrubší a znatelnější část zůstane i po úpravě vidět a zobák není stejnoměrný, ale ničemu to nevadí, želva tím nijak netrpí. Úpravu provádíme jen na přední časti zobáku nikde jinde by to být potřeba nemělo.

Oba postupy jsou jednoduché a nemusí se jich bát ani začátečník. Zásadní je pracovat v čistém prostředí. Před každým zákrokem a i po něm nástroje vydesinfikujte, pokud želvičku poraníte, dbejte na to, abyste vydesinfikovali i zranění. Zde se více než jindy vyplatí řídit se heslem: dvakrát měř, jednou stříhej, a pevnou rukou!

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

18.1.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Odborník

Rozmnožování králíků: březost, porod a následná péče

Králík patří mezi zvířata, u kterých se vyskytuje říje několikrát za rok, to znamená, že samičky mohou mít teoreticky mláďata několikrát do roka. Poprvé se říje u samiček objevuje v období tzv. pohlavní dospělosti, což bývá u většiny plemen ve stáří 3–4 měsíce, u velkých plemen později.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?