VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

B.A.R.F. může pomoci psovi zhubnout, jen syrová strava ale nestačí

14.11.2016   

Odborník

Máte pocit, že váš pes má nějaké to kilo navíc, už neběhá jako laňka a je celkově pomalejší? Jak je to s nadváhou a obezitou u psů nastiňuje MVDr. Milan Štourač.

S hubnutím to není tak jednoduché

Efektivní řešení nadváhy u psů musí zahrnovat nejenom dietní opatření, ale také změnu životního stylu a případně farmakologické působení.

Úprava dietního režimu zahrnuje dva důležité cíle:

  1. Dieta musí být přizpůsobena individuálním potřebám zvířete a současně nesmí být energetická restrikce na úkor bílkovin, aby se předešlo ztrátě svalové hmoty při hubnutí. Snížení hmotnosti nemusí podle mne znamenat rovnou dosažení ideální hmotnosti.
  2. Je důležité stanovit si rozumné a dosažitelné cíle, aby nebyla narušena psychika zvířete a současně abyste nebyli odrazeni vy jako majitelé, kteří neuvidí konečný stav svého úsilí.

Jak postupovat při hubnutí psa

Obecně se doporučuje snížení kalorické hodnoty denní krmné dávky na 75–80 %. Ne vždy však musí vést toto snížení k efektivnímu hubnutí. Bude potřeba systematické a pravidelné práce, sledování hmotnosti a přizpůsobování krmné dávky. Zúčastněna musí být celá lidská smečka, ideální stav však je, pokud psa bude krmit pouze jeden její příslušník.

Z diety vyřazujeme sacharidy a omezujeme příjem tuků. Doporučuje se snížit příjem kalorií přibližně o 25 % po dobu zhruba dvou týdnů. Po dalších dvou až třech týdnech pravidelně kontrolujte hmotnost psa a postupně dále snižujte objem podávané potravy tak, abyste dosáhli úbytku na váze asi 1 % týdně. To znamená, že při váze psa 25 kilogramů by neměl jeho týdenní hmotnostní úbytek přesáhnout 25 dekagramů.

Barfování ulehčuje hubnutí

Těchto opatření, úprav či cílů se lépe dosahuje při krmení přirozenou stravou. Možná i proto, že krmivo v přirozené formě je objemnější a u psů může navozovat lepší pocit sytosti.

Je žádoucí rozdělit krmnou dávku do několika menších porcí denně. V případě, že pes nesní všechno najednou, po deseti minutách mu zbytek potravy vezměte. To bychom nakonec měli dělat při každém krmení i zdravých psů. Pes nesmí mít trvalý přístup ke krmivu!

Levné krmivo může zvýšit riziko psí obezity

Chyby ve výživě psů jsou považovány za primární příčinu obezity. Psi dostávají příliš mnoho jídla vzhledem ke své fyzické zátěži, dostávají často krmivo ne příliš kvalitní, často jsou krmeni svou lidskou smečkou v průběhu stolování, dostávají kalorické odměny během dne, případně mají neomezený přístup ke krmivu.

Zajímavé je, že nebyla prokázána role typu krmiva (průmyslově vyráběné vs. doma připravované) na vznik obezity. Byla prokázána ale významná role ceny krmiva. Obézní psi byli krmeni levnými krmivy. Roli může hrát i zkreslené vnímání hmotnosti psa ze strany majitele. Výzkum prokázal, že pouze 17 % majitelů psů považuje své psy za obézní, veterináři však hodnotili jako obézní 47 % stejného vzorku klientů. Rovněž lidé s nadváhou nebo obezitou mají zkreslené vnímání toho, co představuje u psa ideální hmotnost. Bylo zjištěno, že u majitelů psů s vyššími a vysokými příjmy je vyšší pravděpodobnost, že pes bude trpět obezitou. A konečně, s rostoucím věkem majitele se zvyšuje výskyt nadváhy nebo obezity psa. Více obézních psů žije ve městech.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 92% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

Odborník

Jdu na veterinu. Co mě čeká?

Co můžete čekat od veterináře a jeho služeb? Co musíte vědět vy a co naopak on? Být připraven a dobře informován je minimálně půlka úspěchu pro efektivní komunikaci a dohodu. Jak si tedy nejlépe porozumět?

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?