VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Očkování koček: proti jakým nemocem nechat kočku očkovat

11.7.2017   

Odborník

Vakcinace koček je některými chovateli podceňovaná, problém onemocnění se ale týká všech. Je potřeba přizpůsobit očkování životnímu stylu kočky.

Základní nemoci koček, proti kterým lze očkovat

Infekční panleukopenie koček

K přenosu dochází kapénkovou infekcí, kočky vylučují patogeny svými sekrety i exkrety, mláďata se mohou nakazit také v průběhu březosti (přes placentu). Perakutní forma způsobuje náhlou smrt novorozených koťat, akutní forma se projevuje letargií, anorexií, dehydratací, anémií, průjmem, bolestivostí břicha, snížením bílých krvinek, někdy jsou pozorovatelné i neurologické příznaky (ataxie), které mohou přecházet do chronické formy u dospělých koček. Terapie se provádí spíše podpůrná, s neurologickými příznaky se mohou kočky naučit žít. 

Virus infekční rhinotracheitidy

Herpesvirus, který u březích koček může způsobit potrat, dalšími projevy (především u mláďat) je tzv. komplex kočičí rýmy – jedná se o záněty horních cest dýchacích a záněty spojivek manifestující se především výraznými výtoky z nosu a očí, pokud dojde k sekundární bakteriální infekci, stávají se výtoky hnisavými.

Virus kalicivirózy

Společně s herpesvirem se uplatňuje v komplexu kočičí rýmy, dále způsobuje eroze v dutině ústní, ulcerace v meziprstí, bolestivost kloubů a svalů; u některých zvířat zůstávají dlouhodobě překrvené dásně a oblast hrdla – v takovém případě jsou vhodné pravidelné kontroly zvířete u veterináře.

U tohoto a předchozího onemocnění je vhodné podpořit imunitu zvířete (především pravidelným odčervením, kvalitní výživou, eliminací stresu). Viry zůstávají v těle zvířete, k jejich aktivaci a projevům onemocnění dochází při stresu kočky (jiné nemoci, silné začervení, úrazy, psychický stres). 

Dále lze kočky očkovat 

Před některými „nadstandardními“ očkováními je vhodné či dokonce nutné nechat kočku otestovat, zda není skrytým nositelem dané nemoci.

Chlamydióza

bakterie žijící běžně na sliznicích, onemocnění se projeví po prodělaném stresu (nemoc, trauma, poruchy metabolismu apod.), pozorovatelné jsou především projevy na očích (výtoky, zánět spojivek). Infekci lze léčit, přestože chlamydie jsou citlivé k úzkému spektru antibiotik. Nemoc patří mezi potenciální zoonózy (u lidí se projeví mírným zánětem spojivek).

FeLV (komplex virové leukémie koček)

Nákaza se přenáší předměty kontaminovanými močí, slinami či trusem nemocných zvířat, matky mohou nakazit mláďata už během březosti nebo při sání mléka. Virus způsobuje širokou škálu závažných příznaků, mezi které se řadí imunosuprese, anorexie, anémie, infekce dýchacích cest, neoplazie, leukémie, postižení ledvin, polyartritida, neurologické příznaky – hyperestezie, slabost, paréza pánevních končetin. Postižené kočky musí zůstat doživotně v izolaci, aby neinfikovaly další zvířata. Před vakcinací by se mělo zvíře otestovat, zda není FeLV pozitivní.

FIP (kočičí infekční peritonitida)

Nemoc přenášená přímým i nepřímým kontaktem (kontaminované předměty) i přes placentu v období březosti (může způsobovat i potraty). Nebezpečí hrozí především v hromadných chovech. Existují dvě formy onemocnění:

  • efuzivní – s projevy nechutenství, horečky, hromaděním tekutiny v dutině břišní, v dutině hrudní, potíže s dýcháním, zvracení, průjem
  • neefuzivní – ataxie, parézy, záněty spojivek, vyhublost, křeče

Onemocnění není léčitelné, a pokud se projeví klinické příznaky (především u efuzivní formy), zvíře rychle chřadne a umírá.
Vakcinace v tomto případě nezaručuje 100% chráněnost a před ní by se měl provést test, zda zvíře už není nosičem viru.

I kočky lze naočkovat proti vzteklině (není povinné) a existuje také vakcína proti plísňovému onemocnění (dermatofytóze), jejíž použití je obdobné jako u psů.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 81% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

11.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Chovatel

Zápal pysku: nedostatek vitamínu C u morčat

Zápal pysku u morčat je z hlediska nemocí jedním z nejdiskutovanějších témat. V příjmu potravy hraje zcela zásadní roli. Ve většině případů morče normálně přijímá potravu a kromě strupů kolem pysku nemusíme jiné příznaky vůbec pozorovat. Mnoho chovatelů proto netuší, o jakou nemoc se jedná, je tedy nutné chování morčátek pravidelně sledovat.

Hobby

Vychováváme děti k lásce ke zvířatům: 5 nejlepších mazlíčků do školní třídy

Pro malé i starší školáky je zvířecí mazlíček ve třídě skvělá příležitost, jak se něco dozvědět o zvířatech, o péči o ně a o radosti, kterou přinášejí. Těžko najdete lepší způsob pro děti, jak sledovat životní cyklus zvířete, než mít zvířátko ve třídě a získat zkušenost z první ruky. Sice by se mohlo zdát, že každé zvířátko je vhodné, není to však pravda. Zde je náš seznam nejlepších mazlíčků do školní třídy.

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 2. část

Popáleniny hrozí nejen nám lidem, ale také zvířatům a domácím mazlíčkům především. Stačí chvilka nepozornosti, neopatrné zacházení s horkými předměty nebo delší pobyt na slunci a problém je na světě. Naštěstí existuje i pro naše chlupáče první pomoc.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?