VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zápal pysku: nedostatek vitamínu C u morčat

3.12.2016   

Chovatel

Zápal pysku u morčat je z hlediska nemocí jedním z nejdiskutovanějších témat. V příjmu potravy hraje zcela zásadní roli. Ve většině případů morče normálně přijímá potravu a kromě strupů kolem pysku nemusíme jiné příznaky vůbec pozorovat. Mnoho chovatelů proto netuší, o jakou nemoc se jedná, je tedy nutné chování morčátek pravidelně sledovat.

Co je to hypovitaminóza?

Hypovitaminóza vzniká nedostatkem vitamínu, v našem případě vitamínu C, jehož schopnost syntézy morčata ztratila během evoluce, tudíž ho musejí přijímat v zelenině a různých doplňcích stravy. Samotný zápal pysku nevzniká pouze poklesem hladiny vitaminu C, většinou se morče zraní o nějaký ostrý předmět, kterým může být i jejich potrava – seno, ale i hrubé granule nebo podestýlka. A jelikož jsou to velmi hravá zvířátka, tak i sebemenší pohyb může vést k poranění. Poté stačí, aby do malé ranky vnikla infekce, a zápal pysku je na světě.

Jak poznám, že moje morče trpí zápalem pysku?

Každá zdravotní komplikace u morčete může být v krajním případě až život ohrožující. Morčata poznají, když se s nimi něco děje a nám se to snaží říct svým chováním. Jsou apatická, málo žerou, nemají chuť se hýbat ani chovat se, jsou ve stresu a nevrlá. To mohou být první známky toho, že s vaším morčetem není něco v pořádku. Zápal pysku může morče hodně potrápit, je proto důležité včas rozpoznat. Pokud u zvířete pozorujete změny chování, problémy se zuby a stroupky kolem pysku (někdy až krvácející), pravděpodobně ho toto onemocnění potkalo a je potřeba to řešit.

Už vím, o jakou nemoc se jedná, co teď?

Jsou známy dva typy zápalu pysku u morčat, a to kvasinkový nebo bakteriální. Přesnou diagnózu stanoví jen a pouze veterinář, máte-li podezření na infekci, s návštěvou veterinární ordinace rozhodně neotálejte a nechte své morčátko vyšetřit. Na základě kultivace veterinář zahájí vhodnou léčbu. Zápal pysku také úzce souvisí s imunitou morčátka, je proto vhodné podávat mu vitamín C v kapkách nebo v prášku zvlášť v zimě, kdy nemá možnost přijímat čerstvou trávu a zeleninu.

A jak mohu zápalu pysku u morčete předejít?

Je dobré zamyslet se nad jídelníčkem morčete. Pokud trpí zápalem pysku opakovaně a nemůžete se ho zbavit, pravděpodobně bude potřeba změnit skladbu jídelníčku. Morče by mělo mít stabilní a pestré menu s dostatkem zeleniny, kvalitních granulí a neustálý přísun sena, aby správně trávilo. Je dobré omezit množství sacharidů – vločky, komerční pamlsky a zrní.

Zápal pysku se může častěji týkat šlechtěných ras, například dlouhosrstých morčat, ta mohou mít problémy s imunitou a být celkově náchylnější k nemocem. Zejména u těchto plemen je proto potřeba vitamín C pravidelně doplňovat v kapkách nebo v prášku, předejdete tak nepříjemnostem a morčátku ušetříte trápení.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 11)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Nedostatek vitamínu A u želv: co způsobuje a jak se vyhnout onemocnění

Vitamín A je důležitý pro správnou funkci očí, kůže, sliznic a cév. Jestliže má želva nedostatek vitamínu A, vzniká u ní takzvaná dlaždicová metaplazie, což má za následek ztluštění cévní výstelky a nedostatečné proudění krve. Nejvíce postiženy jsou slinné kanálky a cévy ve slinivce břišní a v ledvinách.

První pomoc

První pomoc: pokousání, poškrábání nebo zhmoždění jiným zvířetem

Rána kousnutím (vulnus morsum) může být podobná ráně bodné, zhmožděnině nebo tržné ráně. Často u ní dochází k infekci a špatnému hojení rány. Zuby zvířat mají na svém povrchu vrstvu zubního plaku, která je plná bakterií. Při kousnutí tyto bakterie kontaminují porušenou kůži a měkké tkáně napadeného zvířete a dochází k rychlému rozvoji zánětu, který může skončit i otravou krve neboli sepsí.

Odborník

Silvestr, ohňostroj a domácí mazlíček – zase jste to nestihli řešit včas?

S oslavou nového roku máme spojené veselí, velkolepé a velmi hlučné oslavy. Asi polovina psů má v určité míře manifestující se strach z hlasitých zvuků provázející ohňostroje. Majitelé těch velmi citlivých jedinců už vědí své a z oslav mají předem strach jako z velkého stresu pro všechny zúčastněné. Existuje mnoho rad a vyzkoušených postupů, jak psa dlouhodobě odnaučit přehnaně na zvuky reagovat.

Hobby

Umělé sladidlo xylitol: psům dokáže přiotrávit život

Většina majitelů psů ví, že pro jejich kamaráda jsou nebezpečné potraviny jako je česnek, čokoláda, cibule nebo hrozny. Méně se však mluví o xylitolu, umělém sladidle, které se používá jako náhražka cukru v mnoha potravinách. Pro psy je xylitol vysoce toxický a způsobuje selhání jater.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?