VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Zápal pysku: nedostatek vitamínu C u morčat

3.12.2016   

Chovatel

Zápal pysku u morčat je z hlediska nemocí jedním z nejdiskutovanějších témat. V příjmu potravy hraje zcela zásadní roli. Ve většině případů morče normálně přijímá potravu a kromě strupů kolem pysku nemusíme jiné příznaky vůbec pozorovat. Mnoho chovatelů proto netuší, o jakou nemoc se jedná, je tedy nutné chování morčátek pravidelně sledovat.

Co je to hypovitaminóza?

Hypovitaminóza vzniká nedostatkem vitamínu, v našem případě vitamínu C, jehož schopnost syntézy morčata ztratila během evoluce, tudíž ho musejí přijímat v zelenině a různých doplňcích stravy. Samotný zápal pysku nevzniká pouze poklesem hladiny vitaminu C, většinou se morče zraní o nějaký ostrý předmět, kterým může být i jejich potrava – seno, ale i hrubé granule nebo podestýlka. A jelikož jsou to velmi hravá zvířátka, tak i sebemenší pohyb může vést k poranění. Poté stačí, aby do malé ranky vnikla infekce, a zápal pysku je na světě.

Jak poznám, že moje morče trpí zápalem pysku?

Každá zdravotní komplikace u morčete může být v krajním případě až život ohrožující. Morčata poznají, když se s nimi něco děje a nám se to snaží říct svým chováním. Jsou apatická, málo žerou, nemají chuť se hýbat ani chovat se, jsou ve stresu a nevrlá. To mohou být první známky toho, že s vaším morčetem není něco v pořádku. Zápal pysku může morče hodně potrápit, je proto důležité včas rozpoznat. Pokud u zvířete pozorujete změny chování, problémy se zuby a stroupky kolem pysku (někdy až krvácející), pravděpodobně ho toto onemocnění potkalo a je potřeba to řešit.

Už vím, o jakou nemoc se jedná, co teď?

Jsou známy dva typy zápalu pysku u morčat, a to kvasinkový nebo bakteriální. Přesnou diagnózu stanoví jen a pouze veterinář, máte-li podezření na infekci, s návštěvou veterinární ordinace rozhodně neotálejte a nechte své morčátko vyšetřit. Na základě kultivace veterinář zahájí vhodnou léčbu. Zápal pysku také úzce souvisí s imunitou morčátka, je proto vhodné podávat mu vitamín C v kapkách nebo v prášku zvlášť v zimě, kdy nemá možnost přijímat čerstvou trávu a zeleninu.

A jak mohu zápalu pysku u morčete předejít?

Je dobré zamyslet se nad jídelníčkem morčete. Pokud trpí zápalem pysku opakovaně a nemůžete se ho zbavit, pravděpodobně bude potřeba změnit skladbu jídelníčku. Morče by mělo mít stabilní a pestré menu s dostatkem zeleniny, kvalitních granulí a neustálý přísun sena, aby správně trávilo. Je dobré omezit množství sacharidů – vločky, komerční pamlsky a zrní.

Zápal pysku se může častěji týkat šlechtěných ras, například dlouhosrstých morčat, ta mohou mít problémy s imunitou a být celkově náchylnější k nemocem. Zejména u těchto plemen je proto potřeba vitamín C pravidelně doplňovat v kapkách nebo v prášku, předejdete tak nepříjemnostem a morčátku ušetříte trápení.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 85% (hlasů: 11)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Máme doma štěně: 6 (zlo)zvyků, které by vás neměly překvapit

Přinesli jste si domů kuličku štěstí a najednou se vám honí hlavou milion otázek. Proč tolik spí? Proč při hlazení chňape po prstech? Co znamenají pravidelné závody po obýváku? A vyroste z toho někdy? Ačkoli vás chování vašeho štěňátka může vyvádět z míry, většina novopečených štěněčích rodičů zažívá to samé. Následující seznam vám možná některé záhady pomůže odkrýt.

Odborník

9 přírodních léčebných kúr pro vašeho psa

Když je vašemu psovi zle, jako první byste měli volat veterináře. Zdánlivě zanedbatelné příznaky jsou někdy projevem vážnějšího zdravotního problému, na který domácí léčba nezabere, nebo dokonce napáchá víc škody než užitku. Pokud ale psa trápí jen maličkost, třeba suchá kůže nebo mírně podrážděný žaludek, domácí léčivé prostředky mohou pomoci.

Hobby

Návštěva veterináře: čím ho zaručeně vyvedete z míry?

Veterináři to nemají lehké, pacienti jim nemohou vysvětlit, co je trápí, mají málo času, někdy i nepříliš přátelská zvířata a diagnostika onemocnění hned několika živočišných druhů může být zkrátka stresující. Abyste ulehčili situaci v ordinaci všem zúčastněným, zkuste se vyvarovat následujícím zlozvykům.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?