VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 důvodů, proč jsou potkani a myšky skvělí mazlíčci

12.2.2017   

Hobby

Pokud hledáte neobvyklé domácí zvířátko, které toho má hodně co nabídnout, vyberte si potkana nebo myšku. O těchto malých hlodavcích většinou nepřemýšlíme jako o domácích mazlíčcích, ale každý majitel vám potvrdí, že jsou výbornými společníky. Zde je 7 důvodů, proč si vybrat právě je.

Jsou společenští a přátelští

Potkani a myšky jsou rády ve společnosti svého majitele; budou se s vámi dávat na televizi, něco si zakousnou nebo si jednoduše zdřímnou. Svého majitele poznají podle vzhledu, vůně a hlasu a radostně jej vítají. Pokud chcete mazlivé zvířátko, které na vás bude reagovat, potkan nebo myška můžou být to pravou volbou.

Jsou extrémně chytří

Tito hlodavci se po desítky let používají k psychologickým testům, a to z dobrého důvodu. Jsou úžasně inteligentní a dají se vycvičit skoro k čemukoli, včetně řešení hlavolamů, běhání v bludišti a předvádění triků. Jestli byste tedy rádi chytrého mazlíčka, který má rád výzvy a učí se nové věci, potkan nebo myška se na to dokonale hodí.

Jsou nesmírně čistotní

Navzdory pověrám jsou potkani a myši úzkostlivě čistotní. Ve skutečnosti nesnáší, když mají vlhkou nebo znečištěnou podestýlku a dají se vycvičit k tomu, aby používali toaletu, podobně jako kočky nebo králíci. Myjí sami sebe i ostatní zvířata, se kterými sdílí klec, a pokud se se svým majitelem cítí dobře, budou se snažit umývat dokonce i jeho. Potravu si rádi vrší do úhledných komínků. Výraz „špinavý potkan“ je tedy úplně vedle, protože tato drobná zvířata vynikají svou čistotností.

Jsou tiší

Potkani a myši jsou schopní schovávat se tak dobře v budovách proto, že jsou neobyčejně tiší a schopní pohybovat se nehlučně. Sice vydávají zvuky podobné pípání, pískání či švitoření a uslyšíte je běhat po podlaze, ale obecně vzato nejsou hluční, proto se hodí i do malých bytů s tenkými zdmi a sousedy, kteří chtějí mít klid.

Nezaberou moc místa

Tito drobní hlodavci se dají ubytovat v malých klecích, které nezaberou příliš místa. Jeden potkan potřebuje přibližně 0,06 m3 prostoru a více jedinců stejného pohlaví může sdílet společnou klec (případně kastrovaní samci se samičkami). Jedna myška potřebuje 0,03 m3 prostoru a dvě samičky mohou být společně, ale více než dvě už by se mohly nesnášet, stejně jako více samečků v jedné kleci. Ideální jsou přiměřeně velké vícepatrové klece, kde mají jejich obyvatelé prostor k pohybu. Pokud tedy bydlíte v malém bytě, ale chcete aktivního domácího mazlíčka, zvažte pořízení těchto malých hlodavců.

Péče o ně je celkem jednoduchá

Potkany můžete ubytovat v kovových nebo těžších plastových klecích s volným přístupem vzduchu. Mříže musí být blízko u sebe, v rozestupu ne větším než zhruba jeden centimetr. Klec musí mít víko nebo musí být přikrytá sítí. Myšky mohou bydlet v plastových, plexisklových nebo skleněných akváriích přikrytých síťkou, aby se nemohly dostat ven. Kovové klece sice umožňují lepší přístup vzduchu, ale nejsou pro myši bezpečné, pokud jsou mříže vzdálené od sebe více než zhruba půl centimetru, jinak se myška může protáhnout ven. Klec musí mít vždy plné plastové nebo kovové dno, které je vysypané podestýlkou, ideálně vysouvací dno, které se pro snadné čištění vytáhne jako zásuvka. Podestýlku může tvořit skartovaný papír nebo papírové pelety, protože papír je stravitelný, pokud jej zvíře pozře, a nepráší. Podestýlka by měla být nasypaná do výšky alespoň pěti centimetrů, aby hlodavec měl při běhání měkký dopad a aby se mohl v podestýlce hrabat a schovávat. Ideální klec je vícepatrová a vybavená rampami, po kterých se dá běhat, a vysutými bidýlky, na které si může hlodavec vylézt.

Oba druhy potřebují napáječku, ve které se denně musí měnit voda za čerstvou. Potřeba je také mělká těžká miska, která se nepřevrhne a která bude sloužit na suchou stravu. Hlodavci se krmí běžně dostupnými granulemi určenými pro krysy nebo myši. Další miska se bude hodit na čerstvou stravu (třeba vařené těstoviny, vejce, maso, cereálie nebo jiné lidské pamlsky). Potraviny s vysokým obsahem soli, cukru nebo tuku nejsou vhodné, protože hlodavci snadno přibírají na váze. Krysy i myši potřebují běhací kolo, které není mřížkované, aby se v mřížce nemohla hlodavci zachytit tlapka. Také je nutné hlodavci poskytnout skrýš (například lepenkovou krabici nebo plastový box s vyřezaným otvorem). Jak potkani, tak myši musí mít k dispozici různě tvarované dřevěné hračky, o které si budou obrušovat zuby. Zuby hlodavců neustále dorůstají a musejí se obrušovat, aby se příliš neprodloužily.

Každý potkan i myška jsou jiní

Potkani a myšky mají spoustu jedinečných vlastností, ale skvělými mazlíčky jsou také prostě proto, že si můžete vybrat z řady druhů. Tito pozoruhodní chlupatí hlodavci existují ve všech barvách – od bílé, šedé a černé až po různé odstíny hnědé a cokoli mezi tím. Potkani mají také různou délku a strukturu srsti (od krátké hladké srsti až po vlnitou dlouhou srst, a dokonce jsou i druhy bez srsti, které se hodí pro alergiky). Myši mají také různé varianty srsti, sahající od typicky krátkého hladkého kožíšku až po dlouhosrsté angorské druhy. Krysy a myši zkrátka existují v tolika barevných variantách s tolika různými strukturami srsti, že si vybere každý podle svého vkusu.

Pokud hledáte roztomilého a přátelského domácího mazlíčka, který vám bude aktivně dělat společnost, ale současně zabere málo místa a není potřeba ho venčit nebo mu stříhat srst, pak jsou pro vás tito malí společníci dobrou volbou. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 20)

Témata

Autor článku

12.2.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Přípravky proti kočičím blechám: vhodné vs. naprosto nevhodné

Kočka není malý pes. To potvrdí každý chovatel koček. V případě podávání léků a preventivních preparátů, včetně přípravků na prevenci nebo léčbu zablešení, na tento fakt spousta chovatelů zapomíná. Toto opomenutí ale může být fatální a nejedna kočka za něj již zaplatila životem. Jaké tedy existují vhodné a naprosto nevhodné preparáty pro kočky?

Odborník

Kastrace kočky: názor veterináře

U koček se s kastrací setkáváme my veterináři poměrně často. Kočka může mít totiž za rok až tři vrhy koťat, a to je potřeba brát v úvahu, protože více jak polovina takto odchovaných jedinců se nedožívá ani jednoho roku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?