VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Když má pes problémy s ocasem: mohou za to blechy, infekce i kousnutí jiným psem

18.7.2017   

Možná si myslíte, že ocas psa je dobrý leda k tomu, abyste poznali, jestli má zrovna radost, ale ve skutečnosti to může být trochu složitější. Stejně jako každou část těla může i ocas postihnout řada zdravotních komplikací.

Problémy s ocasem u psa

Podle veterinářů je ošetření ocasu někdy problematické, protože se špatně obvazuje a ne všichni psi na něm obvaz snesou. Výhodou tohoto orgánu je, že potíže a onemocnění poznáte poměrně snadno.

1. Psí kousnutí

Společenští psi si většinou rádi hrají s ostatními zvířaty, ať už při venčení nebo při volném výběhu v parku. Tato zábava ale může skončit zraněním. Ocas je část těla nejvíce náchylná k poranění, když si psi spolu hrají nebo když pes utíká před zvířetem, které se jej snaží napadnout. Když jeden pes utíká před druhým, často utrží kousnutí do ocasu. Kousnutí může vést k traumatu na kořeni ocasu nebo jiné jeho části. Psí kousnutí jsou důvodem k návštěvě veterináře, který ránu podle potřeby vyčistí, předepíše lokální léčbu, vnitřně užívaná antibiotika, případně léky proti bolesti.

2. Kožní infekce

Ke kožní infekci na ocase může dojít z mnoha důvodů, včetně alergických reakcí nebo reakcí na poškrábání či odření způsobené traumatem. Spousta infekcí vzniká kvůli alergii, která nutí psa svědící ocas kousat. Kůže na ocasu je obyčejně velmi tenká, takže jakmile se naruší a vznikne otevřená rána, špatně se hojí. Léčba kožních infekcí je složitá – i když pes dostane ochranný límec, aby si ocas nemohl olizovat, stejně jím pravděpodobně bude vrtět, čímž si zranění podráždí. V takových případech je často nutné podávat psovi vnitřně užívaná antibiotika. Někdy se přidává i místní léčba zasažené oblasti, ale to je také problematické, protože pes pak může mít ještě větší nutkání postižené místo lízat.

3. Výrony

K výronům ocasu většinou dochází při jeho nadužívání, zejména u psů, kteří často plavou, protože ocas používají jako kormidlo. Výron způsobuje svalová únava, při které se drobné klouby a vazy na ocasu přetěžují a ocas pak ochabne. Léčba zpravidla spočívá v omezení pohybu a podávání protizánětlivých přípravků. Zranění způsobená vrtěním ocasu Pokud váš pejsek neustále vrtí ocasem, jeho nadšení u vás asi vyvolává úsměv na tváři. Takoví psi si ale mohou způsobit zranění, když vrtí ocasem v blízkosti nábytku, zdí nebo jiných předmětů. Ocas může prodělat trauma, kdy dojde k odření povrchu kůže a narušení cév, které vyústí v krvavou lázeň. Je poměrně běžné, že u některých psů takové zranění vede k nutnosti částečné amputace ocasu. Pokud se časté vrtění ocasem vaše psa týká, jednoduše mu odsuňte potenciálně nebezpečný nábytek z cesty. Mimo to zajistěte, aby měl váš pejsek dostatek pohybu, protože zdravě unavený pes nejspíše nebude vrtět ocasem tak intenzivně jako pes, který má spoustu nahromaděné energie.

4. Poškození nervů

Poškození nervů může být následkem traumatu, například autonehody. Ocas s poškozenými nervy vypadá sklesle a pes jím příliš nehýbe. Nervové poškození není ale pokaždé jen důsledkem traumatu. Stejné poškození se může postupně vyvinout u zvířat s chronickým onemocněním meziobratlových plotének. Ploténka vyvíjí tlak na páteř a ocas ztrácí schopnost pohybu. Ke stejnému problému mohou vést i další druhy chronických onemocnění postihujících dolní část zad. Léčba by pokud možno měla řešit primární příčinu potíží, ať už je to autonehoda nebo utlačování páteře. Při léčbě poškození nervů se využívají protizánětlivé přípravky, léky proti bolesti, rehabilitace, nutná může být i operace nebo jiná opatření.

5. Usazování stolice

Některé rasy psů, jako je třeba mops, mají zatočený ocas, který může zapříčiňovat zdravotní potíže. Zbytky stolice se mohou zachytit pod ocasem v řitní oblasti a způsobovat podráždění a infekci. Problém řeší částečná amputace ocasu. K tomu samozřejmě nemusí dojít, pokud této problematické části těla budete věnovat dostatečnou pozornost. Pokud má váš pes potíže s usazováním stolice pod ocasem, čistěte okolí řitního otvoru, případně další oblasti náchylné k zachycování stolice nebo okolních nečistot, každých 12 hodin nebo podle potřeby. Běžně prodávané vlhčené ubrousky nebo antibakteriální ubrousky předepsané veterinářem k tomuto účelu obvykle stačí a jsou šetrné vůči pokožce. Pokud problém způsobuje dlouhá srst, pomůže udržovat ji v problematické oblasti střiženou nakrátko.

6. Zlomenina nebo dislokace

Pokud psa někdo tahá za ocas, šlápne mu na něj nebo jej přivře do dveří, může dojít k jeho zlomení nebo dislokaci. Ocas se těžko obvazuje, proto se v lepším případě nechává zahojit sám, pokud se však nehojí, může být nutná částečná amputace. Při částečné amputaci ocasu se pes uspí a následné hojení trvá 10 až 14 dnů. Po operaci pejsek dostane ochranný límec a majitel mu musí podávat léky a kontrolovat hojení rány. Někdy se zlomený nebo dislokovaný ocas špatně pozná, ale obvykle se projevuje držením v neobvyklém úhlu. Pes s čerstvou zlomeninou nebo dislokací ocasu jím zřejmě bude méně vrtět a místo bude citlivé na dotek.

7. Blechy

Blechy často vyhledávají kořen ocasu, kde vyvolávají problémy přenášející se na celý ocas. Blechy psa koušou a způsobují podráždění kůže. Pes si bude snažit ulevit lízáním nebo kousáním zaníceného místa, čímž si kůži u kořene ocasu ještě více podráždí. Pokud má váš pes problémy s blechami, k dispozici jsou různá antiparazitika, která blechy hubí a zabraňují dalšímu napadení těmito parazity.

Léčba potíží s ocasem

Některé zdravotní potíže týkající se ocasu se snadno poznají, zejména pokud se projevují krvácením. Jiné je ale těžší zaregistrovat, proto by si majitelé psů měli všímat drobných změn, kdy je ocas například nezvykle ohnutý, ochablý nebo jím pes nevrtí tak často jako obvykle. Všechny tyto projevy mohou signalizovat zdravotní problém. Pokud máte podezření, že vás pes nebo kočka má potíže s ocasem, obratem se poraďte s veterinářem. 


Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 18)

Témata

Autor článku

18.7.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Charakteristika želvy nádherné: vodní živel a dravec

Je to sladkovodní studenokrevný plaz, výborný plavec. Řádná péče o želvu je složitější, než se většina lidí domnívá. Hlavní zodpovědnost musí převzít dospělý, ne dítě. Péče o želvu zahrnuje údržbu a čištění akvária, krmení želvy a průběžné sledování jejího zdravotního stavu.

Odborník

Očkování psů a koček: vakcinace není jen injekce

„Dobrý den, jdeme na roční,“ zahlásí majitel ve dveřích a veterinář ho vzápětí zahrne lavinou otázek. „Má nějaký problém? Zvracení? Průjem?“ „Ale my jdeme jenom na injekci,“ protestuje majitel. Také si myslíte, že očkování je jen injekce?

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?