VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Osiřelé kotě z pohledu veterináře. Co vás čeká?

29.6.2017   

Odborník

Do veterinárních ordinací velmi často přicházejí lidé, kteří v ruce svírají malý chlupatý uzlíček a neví, co s ním. Vzhledem k vysoké plodnosti nekastrovaných koček, které mívají potomky alespoň dvakrát za rok, nejsou opuštěná koťata výjimkou. Nejčastěji kočičí matky umírají následkem autonehod, infekčních onemocnění nebo komplikovaného porodu.

Našli jsme kotě, co teď?

Jestliže se rozhodneme postarat se o osiřelé kotě, je třeba uvědomit si, že to minimálně ze začátku bude práce na plný úvazek. Čím mladší kotě, tím větší starost. Koťata do čtyř týdnů věku nepřijímají pevnou stravu, nejsou schopná bez matky přežít, ledaže najdou dostatečně zkušeného a ochotného člověka, který jim matku dokáže alespoň částečně nahradit.

Koťata do 2 týdnů věku

Mláďata jsou slepá, hluchá, neumí se pohybovat, vyprazdňovat a neudrží stabilní tělesnou teplotu. V první řadě bystě měli zkusit sehnat náhradní kojící kočičí matku. Pokud se vám to nepodaří, bude potřeba vaší péče nejenom ve dne, ale i v noci.

Čím kotě v tomto věku krmit

V tomto období je možno odkojit koťata pouze mlékem pro ně určeným. Nepoužívejte lidské sunary, kravské mléko, smetany, kávy ani jiná mléka. Jsou naprosto nevhodná vzhledem ke složení, obsahu tuku a vitamínů. Koťata z nich mají zažívací problémy, neprospívají a mohou uhynout. Z osvědčených mlék lze použít Royal Canin či Beaphar. Koupíte je u veterináře nebo v kvalitních chovatelských potřebách. V krajní nouzi (na pár hodin) můžete vystačit s roztokem glukopuru s vlažnou vodou. Kočičí mléko se připravuje dle návodu.

  • Používejte pitnou převařenou vodu.
  • Teplota nápoje by měla být okolo 38 °C.
  • Krmte v pravidelných intervalech – ve dne po 2 hodinách, přes noc po 3 hodinách.
  • Při prvních krmeních použijte injekční stříkačku a po kapkách mléko vstřikujte do tlamičky. Jakmile začne mládě jevit aktivní zájem o mléko, pořiďte si krmnou lahvičku s dudlíkem.

Množství podaného mléka vždy záleží na výrobci náhražky, proto se řiďte podle návodu. Ve většině případů bývá krmná dávka okolo 5 ml na jedno krmení. Mléko připravujte v čisté nádobě a vždy čerstvé, protože se velmi snadno kazí. Koťátko držte bříškem dolů a nevyvíjejte moc velké násilí, aby tekutinu nevdechlo. Po správném nakrmení koťátko za krátko usíná.

Vyprazdňování koťátek

Po každém krmení kočka kotě jazykem olíže, čímž masíruje bříško a podporuje vylučování. Někdy stačí kotě pouze položit na zem a ono se pohybem vyprázdní. Při masáži buďte opatrní, ať zvířeti neublížíte, mějte ho bříškem nahoru. Pokud se kotě nevyprázdní, uložte ho do připraveného pelíšku a zkuste to po chvíli. Můžete použít suchý ubrousek a masírovat okolí řitního otvoru a genitálií, tím spustíte vylučování. U uměle odchovaných koťat se velmi často vyskytuje zácpa (mláďátko naříká, má tuhé, nafouklé, citlivé břicho). V těchto případech se doporučuje použít heřmánkový čaj smíchaný s troškou glukopuru. V žádném případě nepoužívejte projímadla! Pro přípravu pelíšku můžeme využít menší papírovou krabici, odkud kotě „neuteče“. Na výstelku použijte ručníky, utěrky, savé podložky, které snadno vyměníte.

Jelikož kotě nedokáže ovládat termoregulaci, můžete v chladnějších dnech použít PET láhve naplněné teplou vodou, ke které se může koťátko přitisknout. Celou krabici přikryjte dekou, aby se teplota udržela (ideální teplota je 27–30 °C.) a kotě mělo přítmí.

Pelíšek umístěte do nejteplejší a neklidnější části bytu, především tam, kde není průvan. Je dobré koťátko průběžně vážit – denně ve stejný čas. Denní přírůstky jsou od 5 do 20 g. Mládě by na váze nemělo ubývat. Pokud tomu tak je, kontaktujte veterináře.

Koťata od 2 do 4 týdnů věku

Okolo 14. dne věku se otevírají oči, které mají zpočátku modrou barvu. Neotvírejte je násilím! Ve stejném věku můžete v dutině ústní nahmatat první zoubky. Prořezávání mléčných zubů je individuální tak jako u malých dětí. Mláďátka zkouší první batolivé pohyby, snaží se stavit, lézt. Ale jsou dost nemotorná. Pokračujeme v krmení kotěcím mlékem, intervaly můžeme prodloužit – přes den co 3 hodiny a přes noc co 5 hodin. Množství vypitého mléka se zvýší až na 20ml na jedno krmení, ale vše záleží na tom, od jakého výrobce budete mléko podávat.

Jakmile kotě vidí, zkoušejte mu mléko nabízet i z misky. Okolo 14. dne se začíná vyvíjet i čich, proto si misku s mlékem může najít samo. Jestliže koťátek máte víc, musíte dávat více misek a vše kontrolovat, aby se na všechny dostalo. S vyprázdněním je nutno stále pomáhat. Může se vám stát, že má koťátko průjem nebo je mokré – pomočené. Na usušení použijte suchý ubrousek v případě velkého znečištění dětský vlhčený ubrousek. Nikdy mládě nekoupejte, mohlo by se podchladit. Pelíšek můžeme zvětšit, aby se koťátku lépe pohybovalo, je ale potřeba zajistit ho tak, aby nemohlo utéct.

Ve třetím týdnu se vyvíjí sluch, proto ho umístíme do klidné místnosti. V tomto období by mělo být provedeno první odčervení. Vhodný přípravek vám pomůže vybrat váš veterinář.

Koťata od 4 týdnů věku

Barva očí se začíná měnit z modré do barvy trvalé. Pohyby jsou jistější, koťátko popobíhá, vylézá z pelíšku, objevují se náznaky hry, poskakování. V tomto období začínáme s příkrmem. Mléko ponecháváme (v misce) a přidáváme ze začátku vařené kuřecí maso natrhané na velmi malé kousky nebo rozmixované. Začněte jen s malými dávkami na seznámení. Někdy je zapotřebí ze začátku krmit z ruky. Použít se dají i speciální pediatrické kapsičky, pěny, pasty. Bude dobré, když vše zkonzultujete s veterinářem, ať koťátku nezpůsobíte zažívací problémy.

Na trhu existují i granule, které jsou určené pro nejmenší koťata, ale ze začátku je musíte namáčet, protože je kotě ještě nedokáže rozkousat. Nicméně vám to ulehčí práci, protože granule obsahují vše, co mládě potřebuje. Krom kotěcího mléka začněte kotěti dávat také vodu v misce. Jakmile kotě přijímá samo potravu, připravíme mu kočičí toaletu. První záchod by měl být odkrytý, nízký a s jemným stelivem. Kotě se do něj musí dávat po každém nakrmení a někdy je potřeba i vaší rukou naznačit hrabání, aby vědělo co s tím. Ve většině případů se koťata velmi rychle naučí, na co je kočičí toaleta dobrá. Jen pamatujte, že jeden záchod nestačí, je jich potřeba více rozmístěných různě po bytě.

Přejeme vám mnoho úspěchů a spokojeného zvířecího parťáka, který vám bude za vaši péči určitě vděčný.    

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 91% (hlasů: 110)

Témata

Autor článku

29.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: uštknutí hadem

V našich podmínkách se setkáváme pouze s jedním druhem jedovatého hada, a tím je zmije obecná. Nejčastěji jí můžeme spatřit v období dubna až října. Zmije je velmi plachá a na zvíře zaútočí pouze v sebeobraně nebo pokud je vylekána.

Odborník

Antiparazitika pro kočku či psa. Jak si správně vybrat?

Dnes máme široký výběr antiparazitárních preparátů působících proti blechám a klíšťatům. Tito parazité dokáží psa i kočku pořádně potrápit. Kromě toho, že sají krev, mohou být zdrojem přenosných onemocnění a přenašečem vnitřních parazitů, mohou na ně vznikat velmi nepříjemné alergické reakce. Každá forma má své klady i zápory.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?