VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kokcidióza u králíků: základem proti onemocnění je hygiena

9.10.2017   

Odborník

Králíci jsou domácím zvířetem, které lze poměrně snadno chovat v malochovech pro maso. Bílé králičí maso obsahuje v porovnání s ostatními domácími zvířaty nejméně cholesterolu. Také má větší podíl bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Je lehce stravitelné a vhodné pro dietní režim. Ovšem, v poslední době se stali králíci častěji domácími mazlíčky než producenti masa. V obou případech chov králíků má své úskalí a setkáváme se zde s různorodými chorobami.

Kokcidie se řadí mezi prvoky

Jednou z nejčastěji se vyskytujících se nemocí je kokcidióza. Jedná se o onemocnění, které způsobují prvoci. U králíků nejčastěji druh Eimeria. Jednotlivé typy eimerií, které parazitují v trávicím traktu králíků, mají rozdílnou patogenitu neboli choroboplodnost, vesměs se však v chovech jedná o smíšené infekce více druhů. Na závažnosti onemocnění se podílí i jiné faktory. Uplatňuje se sekundární infekce, především Escherichia coli.

Většina z kokcidií prodělává vývoj ve sliznici. Rozsáhlé destrukce buněk epitelu střeva vyvolávají těžké záněty. Postupně dochází k atrofii, tedy vymizení klků, k těžkým poruchám trávení v důsledku posunu pH do alkalického (zásaditého) prostředí, což podmiňuje patogenní uplatnění Escherichia coli. Zvláště u mladých jedinců vedou tyto procesy k rychlému vyčerpání a rozsáhlým úhynům. Mnohem více se tato nemoc vyskytuje v užitkových chovech než u králíků chovaných ze záliby v domácnostech. Nejvnímavější, co se týká věku, se jeví odstavčata ve věku 6 až 7 týdnů, ale onemocnění nelze vyloučit ani v ranějším věku. Pro mláďata jsou hlavním zdrojem nákazy dospělé samice, které většinou již neonemocní.

Kokcidióza se šíří kontaminovaným krmivem, vodou, samotnými chovateli a jejich pomůckami pro chov, nákupem králíků z nehygienických chovů apod. Podnětem pro vypuknutí klinické formy kokcidiózy jsou zejména náhlé změny krmiva, výkyvy teploty a zvýšená vlhkost prostředí.  

Kokcidie postihují střeva, ale i játra

Z forem kokcidiózy můžeme rozlišit dvě, a to střevní a jaterní. U střevní formy prodělávají parazité svůj vývoj hluboko ve sliznici střeva, kde vyvolávají těžké záněty, dochází k vážným poruchám trávení, vyčerpání až úhynu. U jaterní formy dochází ke zvětšení jater a poruchám při tvorbě a vylučování žluči, následným trávicím poruchám a celkovému onemocnění. Mezi typické příznaky střevní formy patří snížený zájem o okolí, nechutenství, rychle se vyvíjející tympanie (nadmutí), při akutním průběhu se objevuje průjem, někdy i s příměsí krve. Tyto příznaky jsou doprovázeny bolestivostí v břišní krajině, žíznivostí a často i zánětem spojivek a zvýšeným sliněním. Při jaterní kokcidióze jsou symptomy podobné, v těžkých případech se přidává žloutenka, poruchy jaterních funkcí, zažívání, tympanie a celková vyčerpanost. Trvalý kontakt s infekcí, případně překonání onemocnění kokcidiózou vede u mladých kusů k určitému stupni imunity v dospělosti, která zpravidla zabrání novému vzplanutí onemocnění. Dospělé kusy onemocní střevní kokcidiózou pouze zřídka (při oslabení), naproti tomu jaterní kokcidióza bývá často příčinou úhynů i u dospělých kusů. Tzv. apoplektická forma kokcidiózy za příznaků náhlé a rozsáhlé tympanie, křečí a rychlého úhynu se projevuje zejména v souvislosti s náhlými změnami teploty (např. na jaře a na podzim), rychlým přechodem v krmení a celkovým oslabením.  

Léčba nemusí být vždy jednoduchá

Léčba kokcidiózy u králíků prošla bouřlivým vývojem a dodnes někteří chovatelé používají řadu starších prostředků (např. ocet, 1 polévková lžíce na 1 litr vody po dobu 3 dnů s dostatečným přísunem sena a vody). Specifickou a účinnou léčbu poskytují sulfonamidové preparáty. Pro zajištění dostatečného příjmu je u většiny antikokcidik nutné před jejich aplikaci vyřadit z krmné dávky veškerá šťavnatá krmiva (řepu, zelené krmivo) a roztoky předkládat jako jediný nápoj po doporučenou dobu. Po absolvování léčby antikokcidiky nesmíme zapomenout na tzv. ochrannou lhůtu pro lidský konzum králičího masa a vnitřností. Většinou je ochranná lhůta až 15 dnů.  

Důkladná hygiena chovu jako prevence onemocnění

Prevence kokcidiózy u králíků je velmi obtížná vzhledem ke skutečnosti, že zárodky se v prostředí rozšiřují všemi cestami, udržují se velmi dlouho infekceschopné (několik měsíců až rok) a nositeli parazitů jsou dospělí králíci, aniž by měli příznaky onemocnění. K vývoji potřebují dostatečnou teplotu, vlhkost prostředí a přístup kyslíku, tyto faktory jsou příznivé zejména v prostředí nehygienických klecí. Tlumení kokcidiózy se kromě léčby neobejde bez dokonalé mechanické očisty prostředí s následným použitím především fyzikální desinfekce (horká voda nejméně 80 °C), případně i chemické prostředky např. roztok 5-10% čpavku. Léčba má efekt, jen když je zároveň zaveden hygienický režim v odchovu, tj. krmítka a napáječky nesmí být znečištěny trusem, klece musí být čisté a suché a trus pravidelně odstraňován. 

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 83% (hlasů: 28)

Témata

Autor článku

9.10.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

Chovatel

Morčata: nádory a onemocnění kůže a podkoží

Také morčatům může onemocnět kůže. Poslední dobou tyto případy přibývají a chovatelé se pochopitelně snaží léčit zvířátko zavčasu. V tomto článku se zaměříme na onemocnění kůže a podkoží u morčat, protože ve veterinární praxi nabývají na významu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?