VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

20 nebezpečí, která na jaře číhají na vašeho mazlíčka, 2. část

18.5.2017   

Hobby

Jaro a nadcházející léto přinášejí hodně radosti, můžete být s pejskem déle venku a neomezovat se jen na rychlé procházky kolem domu. Častý pobyt na čerstvém vzduchu může mít ale i svá úskalí.

Období rozmnožování přináší starosti

Jaro je obdobím rozmnožování. Podle Americké společnosti pro předcházení týrání zvířat je každoročně usmrceno 2,7 milionů nechtěných koček a psů. Jaro je obvyklá doba páření koček. Je nesmírně důležité, aby zvíře pohybující se venku, bylo kastrované a nedocházelo k nechtěné březosti. Také zvířata chovaná doma by se měla nechat kastrovat pro případ, že do domu vnikne nevítaný návštěvník nebo že se zvíře nedopatřením dostane ven. Březost u koček a psů neprobíhá vždy bez problémů. Při porodu může dojít k potížím vyžadujícím chirurgický zásah. Nevykastrovaná zvířata se v období páření také mohou projevovat způsobem, který je pro jejich majitele obtěžující, například simulování páření s předměty, zvukové projevy, značkování nebo otírání zadní části těla o nábytek či nohy člověka.

Nebezpečí číhá na zahradě

V květnu sice všechno kvete, ale při plánování své jarní zahrádky raději vynechejte květiny jako azalky, cykasy a rododendrony, které jsou pro zvířata vysoce jedovaté. Hnojiva, pesticidy a insekticidy také mohou zvířatům ublížit, dokonce i něco tak neškodně vypadajícího jako mulčovací kůra. Některé mulče obsahují kávová zrna, která při náhodném požití mohou vyvolat otravu kofeinem. Pokud máte podezření, že váš domácí mazlíček pozřel jedovaté rostliny nebo látky používané na zahradě, bez odkladu jej vezměte k veterináři.

Louže nejsou pitné

Aprílové přeháňky přinášejí louže. Nedovolte svému pejskovi pít stojatou vodou z kaluží nebo jezírek. Taková voda může vyvolat gastrointestinální potíže nebo ještě závažnější zdravotní problémy, jako je leptospiróza, bakteriální infekce způsobující kritické poškození ledvin a jater.

Pozor na bazény

Pro někoho je příprava bazénu na sezónu skutečným uvítáním jara. Zabezpečte bazén plotem nebo jinou bariérou, aby do něj nemohla spadnout zvířata ani děti. Také poblíž bazénu nechávejte misku s čerstvou vodou, aby váš domácí mazlíček nepil vodu z bazénu, protože v ní obsažená sůl a chlór způsobují zažívací potíže a mohou narušit rovnováhu elektrolytů.

Pravidla chování v parku

Než svého pejska vezmete do parku mezi ostatní psy, ujistěte se, že je řádně očkovaný. V parku s možností volného výběhu psů jej nespouštějte z očí, aby se nedostal do šarvátek s jinými psy nebo neutekl otevřenou bránou.

Opatrně v zahrádkách kaváren

Venkovní zahrádky kaváren jsou často místem, kam můžete přijít i se svým psem, ale než si objednáte zákusek, rychle zkontrolujte prostor okolo vašeho stolku. Na zemi nesmí být nic, co by mohlo pejskovi při požití uškodit. Také byste neměli nechat svého psa pít ze společné misky, která na zahrádkách bývá k dispozici, protože nemusí být čistá. Raději si vezměte vlastní misku.

Příliš mnoho času na slunci

Jak se dny prodlužují, zvyšuje se riziko vystavení UV záření. To může být problém i pro zvířata zdržující se doma, pokud ráda spí u okna. Zvířata s bílou srstí a světlou kůží v oblasti čenichu a očí jsou obvykle náchylnější k onemocnění rakovinou kůže. Nenechte svého mazlíčka trávit příliš mnoho času na slunci a pokud je to třeba, investujte do ochranného oblečku, aby se vaše zvíře mohlo venku pohybovat bezpečně.

Jed na krysy otráví i kočku

Prostředky hubící hmyz, hlodavce nebo jiné škůdce mohou zabít i vašeho domácího mazlíčka. Pokud používáte takové prostředky doma nebo na zahradě, pozorně si všímejte chování vašeho zvířete. Pokud si všimnete projevů apatie nebo změn v chuti k jídlu, okamžitě navštivte veterináře.

Zvířata ve volné přírodě

Vy a vaši domácí mazlíčci nejste jediní, kdo si užívá teplého počasí. Jestřábi, lišky a další volně žijící zvířata opouštějí své zimní brlohy a často se vydávají na lov potravy. Menší kočky a psi by se neměli pohybovat venku bez dohledu, dokonce ani ve městě, protože nikdy nevíte, co se pohybuje na obloze nebo za plotem. Divoká zvířata také mohou být nositelé virů, které se mohou kousnutím přenést i na vaše zvíře.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 100% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

18.5.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Nepodceňujte péči o zuby vašeho čtyřnohého parťáka!

Možná si říkáte, jaká péče o zuby psů a koček? Tolik let se jim o zuby nikdo nestaral a teď najednou by se mělo začít? Mezi chovateli stále panuje přesvědčení, že zvířecí chrup má dobrou samočistící schopnost a není tedy potřeba o něj dále pečovat. Ale nezapomínejme, že složení a struktura potravy psů a koček se za posledních 50 let výrazně změnila.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?