VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kočka na toaletě pro lidi? Kočka na vodítku? Ano, může být!

5.9.2016   

Názory na sdílení stejné toalety pro lidi a kočky se různí. Obojí má svá pro a proti. Chození na toaletu pro lidi může být časem velmi pohodlné pro vás i pro kočku, jde ale o to, mít trpělivost a nevzdát to. Kočka na vodítku není až tak neobvyklý jev a ušetří vám hodně stresu, když by na procházce náhodou měla zaječí úmysly.

Jak naučit kočku chodit na „lidskou“ toaletu

Začněte tím, že kočičí záchod přesunete do koupelny. Každý den jej pak posuňte blíže k „lidskému“ záchodu. Každých pár dní umístěte písek na nějaké vyvýšené místo. Pozor, kočka se k němu musí umět dostat! Opakujte to, dokud písek nedostane na stejnou úroveň, jako je záchod. Nechte kočce nějaký čas, aby si zvykla – pro snadnější průběh můžete chlupáče pravidelně odměňovat.  

K dalšímu kroku budete potřebovat speciální prkýnko pro kočky a splachovací písek. Kočičí prkýnko nainstalujte do záchodu tak, aby drželo za okraje a dal se na něj nasypat písek. Mělo by viset kousek nad vodou. Teď už zbývat jen odstranit kočičí toaletu. Než si kočka zvykne, může se stát, že nadělá nepořádek. Pokud nový záchod dělá problémy dlouhodobě, je naprosto v pořádku vrátit se o krok zpátky.

Když si kočka na nové uspořádání zvykne, postupně ubírejte písek, až ho nebudete potřebovat vůbec. Poté sundejte i kočičí prkýnko. Některá prkýnka se dají rozkládat, takže můžete odjímat části a tím postupně odhalovat více vody. Obrňte se trpělivostí, tento krok bude trvat velmi dlouho. Jakmile se kočka jednou naučí používat záchod bez písku, je trénink v podstatě u konce.

Chodit na toaletu pro lidi není vhodné pro koťata, která by se takto mohla utopit, pro staré, obézní či březí kočky, které se obtížně pohybují. Ideální je tedy učit pouze mladé, zdravé a nehendikepované jedince. Zároveň je zde i etologické hledisko, tedy to, co je pro kočky v tomto případě opravdu přirozené a v souladu s jejich sociálním chováním: kočky zbožňují hrabání v písku, zanechávají zde svou pachovou stopu a označují si tak teritorium. Je tedy na každém chovateli, aby zvážil, zda je pro něj i pro kočku lepší, zachovat jistou přirozenost, nebo společně sdílet toaletu a vyhnout se tak zápachu a čistění písku.

Jak naučit kočku chodit na vodítku

Kupte postroj, s vodítkem na zádech, ne kolem krku. Nějakou dobu jej jakoby náhodou pokládejte na nejoblíbenější kočičí místa. Kočka si tak na něj zvykne. Poté nacvičujte nandávání postroje – ale ještě jej nezapínejte. Dávejte kočce odměnu, můžete přidat i zvuk (cvaknutí) a povel. Toto procvičujte, dokud si kočka na postroj nezvykne.

Nyní můžete přistoupit k zapnutí postroje – pořád ještě bez vodítka. Nechte vašeho chlupáče v postroji volně chodit a postupně prodlužujte jeho nošení. A samozřejmě nezapomínejte na odměnu. Po nějaké době připněte vodítko. Když se ujistíte, že se vaše kočka v postroji cítí dobře, můžete se s ní procházet, nejprve uvnitř, poté na klidných místech, kde kočku nic nevystraší. Nechte kočku zkoumat okolí, jak se jí zlíbí, a nezapomínejte na dobroty.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 96% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

Zdroje

webvet.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Popáleniny: první pomoc pro domácí mazlíčky, 1. část

Málokterá zranění domácích mazlíčků jsou tak traumatizující, bolestivá a způsobují takové trvalé následky jako popáleniny. Na rozdíl od jiných poranění jsou popáleniny charakteristické tím, že poškozují tkáň; někdy nevratným způsobem. Je proto důležité domácnost zabezpečit tak, aby mazlíčci nepřišli k úhoně.

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?