VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Co potřebuje koťátko, když si ho přinesete domů

11.3.2018   

Hobby

Vzpomínáte si ještě, kdy jste si přinesli tu malou, chlupatou, roztomilou kuličku domů? Přestože jsou kočky celkem nenáročná domácí zvířata, většina lidí se jim snaží poskytnout o nejlepší od krmiva po pelíšek. Pokud s chovem kočičky teprve začínáte, možná se vám bude hodit pár tipů, jak se na příchod ochmýřené radosti připravit a co jí poskytnout.

Každý potřebuje svůj prostor

Je to maličkost, ale velmi důležitá. Po příchodu domů najděte koťátku prostor, který bude jen jeho, ale neztratí se v něm. Je důležité, aby mělo zvířátko místo, kam se bude vracet. Pokud je například zvíře plaché povahy, mohou mu frekventovaná místa v bytě způsobovat úzkost. Proto je dobré, aby mělo klid, alespoň do té doby, než si zvykne a osmělí se. Zároveň by ale mělo mít možnost chodit a prozkoumávat okolí a jiné místnosti v domě či bytě.

Teplá a útulná postel

Ve skutečnosti se jedná o teplé a útulné místo na spaní, přestože většina koček ignoruje pelíšky koupené ve zverimexu a vystačí si se stočeným ručníkem nebo přikrývkou v lepenkové krabici. Kočky nejsou psi, a tak se jen a pouze samy rozhodují, kde si lehnou. Je potřeba, aby to bylo teplé místečko a pokud se rozhodnete, že kočce poskytnete nějakou lepší tkaninu, do které se může schoulit, nezapomeňte na to, že by měla jít dobře vyprat nebo vytřepat a neudržovalo se v ní příliš mnoho chlupů.  

Kvalitní a vyvážená strava

Toto je kapitola sama pro sebe. Koťata by měla být krmena potravou pro koťata, ne pro dospělé kočky. Nechávejte kočičku ochutnávat různé druhy kapsiček a krmení, vyzkouší si, že existují různé druhy potravy, to vám potom usnadní změnu stravovacích návyků, pokud to bude její zdravotní stav vyžadovat. A nejen to, díky zkoušení zjistíte, co vašemu kotěti nejvíce chutná. Některé kočky rády kapsičky či paštiky, jiné třeba granule.

Toaleta

Pokud si přinesete kotě, které již bylo seznámeno s chozením na toaletu, pak máte ulehčenou práci. Koťata jsou většinou příliš malá na to, aby ihned chápala, o co na písku jde. Chce to proto trpělivost a důslednost. Pokud máte doma více koček, nezapomeňte, že je na jednu kočku je potřeba jedna toaleta. Toalety můžete mít na různých místech, tak aby to pro kočku bylo komfortní.    

Škrabadlo na obrušování drápků

Škrábání je jedním z hlavních kočičích instinktů. Nezabráníte tomu, ale můžete ovlivnit, co a kde budou škrábat. Vhodné jsou různé motouzy, kobercové tkaniny, nebo klasická škrabadla, která zakoupíte ve zverimexu, je jich nepřeberné množství. Jen si dejte pozor, aby si kočka nepletla látku na hraní s látkou, kterou máte potaženou pohovku.  

Hračky

Kočky jsou od přírody šelmy, mají rády skrýše a lovení potravy. Hrajte si s ní na kočku a na myš, vymýšlejte pro ni různou zábavu tak, aby si ji nehledaja jinde a zároveň abyste si byli blíž.  

Návšteva veterináře

Tento bod rozhodně nepatří mezi ty úplně poslední, naopak, patří mu nejvyšší důležitost, a proto ho umísťujeme na konec článku. Jakmile si přinesete kotě domů, najděte mu co nejdříve ošetřujícího veterináře. Ten ho prohlédne a stanoví plán očkování a návštev. Samozřejmě, že záleží, zda máte šlechtěnou aristokratku nebo mourka od sousedů, nalezenci mohou mít různá onemocnění a parazity a je potřeba co nejdříve nechat je prohlédnout.    

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 23)

Témata

Autor článku

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Chovatel

Rozmnožování morčat: březost, krmení a růst mláďat

Patříte mezi ty chovatele morčat, jenž chtějí nechat svoji skupinku rozrůst? Morčata rodí velice vyspělá mláďata, která jsou prakticky ihned schopna samostatně žít, a některá jsou mnohdy vychována i bez kojení. Kdy je vhodné nechat samičku připustit a jak dlouho jsou mláďata závislá na mateřském mléku? Kolik mláďat může samička porodit? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, čtěte pozorně dál.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?