VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 druhů vod, které mohou psa přiotrávit. Patří sem vody z kaluží i bazénu

29.4.2017   

Hobby

Jaro a léto láká k častějším a delším procházkám, vody je a bude kolem víc než dost. Venku v kalužích, v bazénech, v rybnících i v moři. Věděli jste, že pití neprověřené vody venku může vašemu psovi způsobit nepěkné zažívací potíže? Na co si tedy dát pozor?

Kaluže v parku

Hlavně štěňata jsou skoro magicky přitahována ke kalužím různých velikostí i barev. Obecně je však pití vody z kaluže například v parku a na jiných veřejných místech velmi nebezpečné. Vody v kalužích obsahují lidské i zvířecí patogeny a střevní parazity.  

Příznaky infekce: Zvracení, průjem dehydratace.  

Prevence: V parku mějte psa na vodítku, ve většině z nich je to stejně povinné. Dbejte na to, aby pes neměl žízeň, mějte u sebe vždy láhev s vodou a dávejte mu pravidelně mezi hrami napít.    

Voda v bazénu

Pokud se váš pes hodně nahltá vody z bazénu, může to mít na jeho zažívání vážný vliv. Bazénová voda je chemicky upravená a přestože se pes napije jen sem tam, chlór a jiné příměsi způsobí akorát to, že bude mít větší žízeň. Zároveň bazénová voda působí jako diuretikum, bude tedy psa nutit častěji močit.  

Příznaky infekce: Zvýšené močení a velká žízeň.  

Prevence: Psovi nechávejte venku vždy misku s čerstvou vodou. Je také důležité psa hlídat nebo mu zamezit přístup k bazénu.

Rybníky a jezera

Stojatá voda především v rybnících je často infikována řasami a sinicemi, houbami, parazity a jinými patogeny. Sinice uvolňují do vody toxiny. Dalším problémem, které stojatá voda pro psy přináší, je kontaminace bakterií leptospirózy. Tato bakterie je pro psy velmi nebezpečná a způsobuje jim nenávratné poškození ledvin.  

Příznaky infekce: Pokud se váš pes koupal nebo napil ze stojaté vody s modro-zelenými řasami, důkladně ho umyjte a pozorně sledujte, jestli mu není špatně, nezvrací, nemá průjem či celkově není oslabený. U leptospirózy mohou příznaky nastupovat postupně do několika dnů.  

Prevence: Nejlepší samozřejmě je, ke kontaminovaným stojatým vodám vůbec se psem nechodit. Psa mějte na vodítku.  

Záchodová voda

V toaletní míse jsou zbytky čisticích prostředků a bakterie, které se nacházejí nejen na stěnách mísy, ale také ve vodě. Pokud se tedy váš mazlíček napije, hrozí mu intoxikace organismu a vážné žaludeční potíže.  

Příznaky infekce: Zvracení a podráždění žaludku.  

Prevence: Víko od toaletní mísy mějte vždy dole. Ideální stav je, vždy za sebou zavřít dveře od toalety.  

Mořská voda

Za pár měsíců nastane doba dovolených a pokud berete pejska s sebou na prázdniny, určitě si budete hrát u moře na pláži. Vydováděný a unavený pes se bude chtít napít. Dejte si pozor na to, že mořská voda obsahuje velmi vysoké množství soli a ta neudělá vašemu pejskovi dobře. Způsobuje průjem a dehydrataci organismu.  

Příznaky: Slabost, průjem a někdy zvracení, malátnost a z dehydratace a velkého tepla může pes i omdlít.  

Prevence: Vždy mějte u sebe láhev s vodou a psovi dávejte pravidelně napít, tak aby ho mořská voda nelákala. Pamatujte také na to, že slaná mořská voda se vpije třeba do tenisáku, který mu házíte.  

Destilovaná voda

Malé množství destilované vody psovi neublíží, pokud by ale měl vypít větší množství, může to mít vážný vliv na jeho ledviny. Destilovaná voda neobsahuje minerály a elektrolyty, rychleji proniká do tkání a buněk než obyčejná voda, což může způsobit nadměrnou hydrataci a zavodnění.  

Příznaky: Únava, nepravidelný srdečný rytmus a neurologické změny.  

Prevence: Psovi nedávejte napít destilované vody.

Kaluže na ulici a u domu

Jsou podobný případ jako kaluže v parku, voda v nich může být plná bakterií a u domů může navíc obsahovat chemikálie z pesticidů, čisticích prostředků, nemrznoucích směsí.  

Příznaky infekce: Zvracení, průjem, dehydratace, problémy s nervovým systémem, deprese, malátnost.  

Prevence: Mějte psa na vodítku a kalužím se vědomě vyhýbejte.  

Závěrem

Uhlídat psa vždy a všude je naprosto nemožné a jistě se vám alespoň jednou stalo, že se pes napil z inkriminovaných vodních zdrojů. Je spíš potřeba si uvědomit riziko, které podstupujete vy i on, pokud ho nehlídáte. Někdy i malé množství stačí k tomu, abyste strávili několik hodin i dní na veterině. 


Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 69% (hlasů: 39)

Témata

Autor článku

29.4.2017

Zdroje

petmd.cz

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Vašemu šťěňátku rostou druhé zuby. Co s tím?

Výchově mladého psa věnujete mnoho úsilí a času, ale jakkoliv se to může zdát ohromující, nic už vás asi ve vývoji nepřekvapí tolik, jako když štěněti rostou zuby. Jednou z nejčastějších otázek, na které si majitelé psa a veterináři odpovídají, je: jak mám pečovat o štěně, kterému rostou nové zuby.

5 nejčastějších psích nemocí. Znáte je?

Psi jsou našimi věrnými společníky a jsou závislí na naší dobré péči. Chcete-li pomoci svému psímu kamarádovi prožít zdravý život, měli byste znát některé z nejčastějších zdravotních problémů, kterým psi čelí, jejich příznaky, a vědět, co v případě nemoci pro něj můžete udělat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?