VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kastrace kočky: názor veterináře

21.10.2016   

Odborník

U koček se s kastrací setkáváme my veterináři poměrně často. Kočka může mít totiž za rok až tři vrhy koťat, a to je potřeba brát v úvahu, protože více jak polovina takto odchovaných jedinců se nedožívá ani jednoho roku.

Proč kočku kastrovat

Víte, že dvě kočky, které odchovají ročně 8 až 18 koťat (třikrát po šesti koťatech), jsou schopny během sedmi let založit základ pro další rozmnožení "kočičích rodin" o počtu 174 760 koček? Bez ohledu na skutečnost, že více než polovina odchovaných koťat se nedožívá ani jednoho roku, jim hrozí také závažná infekční onemocnění, otravy, setkání s většími predátory, zakousnutí cizím psem nebo dost často jsou přejety autem. Tvrzení, že kočka musí mít alespoň jednou za život koťata, je nesmysl. Naopak březost a četné porody kočky vysilují. Kastrací se vyloučí riziko rakoviny vaječníků a dělohy a výrazně se sníží pravděpodobnost onemocnění rakovinou mléčné žlázy, stejně jako u fen.

Vykastrovaní jedinci mají menší potřebu se toulat a prát se, čímž se sníží pravděpodobnost nákazy virovými chorobami - FIP, FIV, FeLV , parazitózou jako svrab, blechy, škrkavky, toxoplazmóza, tasemnice.

Kdy kočku kastrovat?

Ideální je provést kastraci již v období po prvním mrouskání (kočičí říji), to je jednoznačnou známkou pohlavní dospělosti zvířete. U většiny koček se dostavuje okolo šestého až sedmého měsíce věku, u mohutnějších a ušlechtilých plemen o něco později. Ovšem kočky chované venkovním a polovenkovním způsobem si již po prvním mrouskání mohou přinést domů nechtěné přírůstky. Ze zdravotního hlediska se může kastrovat i březí kočka, po etické stránce je však toto zásadní rozhodnutí na samotném chovateli. Pokud se kočce potomci narodí, naplánujte kastraci jejich maminky zavčasu, protože kojící zvířata mohou ve velmi krátké době znovu zabřeznout. Ideální je kastraci provést okolo jednoho měsíce po odstavení koťat.  

Jak kastrace u koček probíhá?

Průběh zákroku je podobný jako u fen. Zvíře se před uspáním klinicky vyšetří. Před samotnou kastrací se kočce aplikují antibiotika a léky proti bolesti. Anestezie je celková a nejčastěji se používá injekční forma (léky na uspání jsou podávány do žíly). Po přípravě operačního pole (oholení, desinfekce, rouškování) a otevření dutiny břišní se běžně podvazují a odstraňují pouze vaječníky. Pokud jsou v průběhu zákroku zjištěny na děloze jakékoliv patologické změny, doporučuje se ji taktéž odstranit. Ranka je malá, v průměru 3 centimentry. Kočky v naprosté většině případů snášejí kastraci velmi dobře a již druhý den po zákroku se vrací do normálního režimu.

Co se týká změn v povaze, kastrované kočky jsou obecně mnohem mazlivější, nechají se rády hladit a více se drží domova. Pověra, že přestanou lovit myši, je také mylná. Pokud kočka již před kastrací myši lovila, po ní se její povaha nezmění a myši loví dál.

Dlouhodobou komplikací může být tendence k obezitě. Každá vykastrovaná kočka by měla být krmena granulemi speciálně vyvinutými pro kastrovaná zvířata, ty pomáhají předcházet obezitě a urologickým potížím, které kastrované jedince mohou potkat.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 94% (hlasů: 48)

Témata

Autor článku

21.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Lidské léky pro psy a kočky. Ano, nebo ne?

Majitelé mazlíčků si často stěžují na to, že je veterináři nutí kupovat drahé léky pro zvířata. Je potřeba uvědomit si, že humánní léčivé přípravky jsou vyvinuté pro lidi, ty veterinární pro zvířata. Neopatrným zacházením a neznalostí můžete zvířeti způsobit vážné zdravotní komplikace, v některých případech i smrt.

Odborník

POZOR: nežádoucí reakce na očkování psů a koček

Nežádoucí reakce na očkování je jakýkoliv vedlejší projev nebo nechtěná změna zdravotního stavu zvířete, nastávající v důsledku aplikace očkovací látky. Očkování je obecně velmi démonizováno, mnohými lidmi zatracováno a je mu přisuzována spousta zcela nesmyslných a nepravdivých důsledků. Pozitiva očkování jsou neoddiskutovatelná, v tomto článku však shrneme jeho nejčastější negativní důsledky. Zaměříme se pouze na případy, kdy je vakcína správně skladovaná a správně aplikovaná, použití nevhodných preparátů nebo aplikace jinam než na určené místo nejsou předmětem tohoto článku.

Odborník

Jdu na veterinu. Co mě čeká?

Co můžete čekat od veterináře a jeho služeb? Co musíte vědět vy a co naopak on? Být připraven a dobře informován je minimálně půlka úspěchu pro efektivní komunikaci a dohodu. Jak si tedy nejlépe porozumět?

Odborník

Jak se připravit na návštěvu veteriny?

Spolupráce veterináře a klienta je jedním ze zásadních bodů léčby a vzájemné porozumění, je obrovským krokem na cestě k úspěšné terapii. Jako autorka článku musím přeci jen trochu více stát na straně těch v bílých, zelených nebo modrých pláštích. Z této pozice vám i lépe přiblížím, proč ta komunikace někdy tolik vázne.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?