VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kočka a miminko? Na nového člena rodiny ji připravujte předem

3.2.2017   

Hobby

Miminka mohou s kočkami žít v míru a harmonii. Existuje však několik věcí, které by nastávající rodiče měli podniknout, aby ochránili svého mazlíčka i miminko ještě před tím, než přijde na svět.

Než miminko dorazí

Udržujte kočku uvnitř

Než přijde mininko na svět, zabraňte kočcce v návštěvách okolí a udržujte ji mimo kontakt s cizími zvířaty. Kočky, které mají občas ve zvyku lovit drobné savce nebo ptáky, mohou přenášet parazitní onemocnění toxoplazmózu. Pokud se tento prvok dostane do těla těhotné ženy, může způsobit vrozené defekty jako slepotu, hluchotu, poničení mozku, nebo také epilepsii. V krajních případech by mohlo dojít i k potratu.

Cysty toxoplazmy se vyskytují ve výkalech nakažených zvířat. Jelikož kočky často používají jako záchod záhony a různé travnaté plochy, vždy při zahradničení noste rukavice. Ze stejného důvodu je doporučujeme použít i při mytí syrového ovoce nebo zeleniny a při zpracovávání masa. Dalším krokem v prevenci je nejíst syrové nebo nedovařené maso a nepodávat jej ani vaší kočce. Kočičí záchod uklízejte co nejčastěji, aby cysty neměly šanci stát se infekčními. 

Mažte si ruce dětským olejíčkem

Kočky jsou náchylné ke změnám. Vyhraďte si proto během těhotenství dostatek času na pozvolnou adaptaci. Můžete přehrávat zvuky, které miminko vydává, nebo si namazat ruce dětským olejíčkem. Když poté kočku budete hladit, vytvoří si pozitivní asociaci tohoto pachu s příjemnou činností.

Nábytek nakupte co nejdříve

Dětský nábytek pořiďte co nejdříve a dovolte kočce jej řádně prozkoumat, než vyhradíte několik ploch, kam kočka nesmí, především přebalovací pult a postýlku. Měsíc před narozením dítěte začněte zakázaná území znepříjemňovat například položením kusů kartonu a jejich oblepením oboustrannou lepicí páskou. Kočka se lepivým povrchům raději vyhýbá a měla by se tak poměrně rychle naučit, která místa jsou pro ni zapovězena.

Kočičí toaletu přesouvejte pozvolna

Pokud je třeba přesunout kočičí záchod dál od dětského nábytku nebo ven z pokojíčku, začněte záchod velice pomalu posouvat směrem k jeho nové lokaci. Kdybyste záchod přemístili příliš rychle, mohla by se kočka vracet na staré stanoviště a znečišťovat ho. Ideální je navíc staré místo zabarikádovat pevným předmětem, nebo kusem nábytku. 

Jestliže se v rodině budou měnit dosavadní zvyky a povinnosti týkající se péče o kočku, je nutné ji na to přivykat opět velmi pozvolna. Na nový způsob hraní, jiný pelíšek, jiné doby krmení, atp. si kočky potřebují pomalu zvykat.

Po narození miminka

Po návrtau z porodnice si s vaším mazlíkem dopřejte chvilku pro sebe. V klidu se přivítejte, ideálně v uzavřené místnosti, kde spolu budete sami.

Zajistěte dětskou postýlku

Ujistěte se, že kočka chápe, které lokace jsou pro ni zakázané. Vzhledem k tomu, že miminko se jen těžko pohybuje a otáčí hlavu, kočka, která se ráda přitulí, by mu mohla znesnadnit dýchání. Když dítě spí, zavřete raději dveře. Uzavřená místnost ji také zabrání od močení do postýlky.

Nyní, když miminko v bezpečí odpočívá, je ideální čas na pořádného kočičího šlofíka.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 88% (hlasů: 15)

Témata

Autor článku

3.2.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jdeme vybírat hlodavce do zverimexu. Na co se máme zaměřit?

Před koupí zvířete zvažte finanční a časové možnosti, zvířátku se budete muset věnovat. Velmi často jsou tito malí chlupáči pořizováni především dětem. Je to výborný start pro dráhu chovatele, je ale zároveň dobré vzít v úvahu věk dítěte, zda je již schopné se o zvíře postarat. Buďte proto jako rodiče soudní. Většina drobných savců se navíc rychle rozmnožuje, a tak se z vašeho bytu může nedobrovolně stát chovatelská stanice.

Morčata a jejich nároky na vitamín C

Morčata společně s lidmi, opicemi a dalšími drobnými savci si nedokáží sama vytvářet vitamín C (kyselinu askorbovou), jelikož v průběhu evoluce ztratila potřebný enzym, který pomáhal tento vitamín syntetizovat. Potřebují proto hodně ovoce, zeleniny nebo doplňkové krmivo, aby si nedostatek nahradila.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?