VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

I kočky mohou mít nemocné srdce. Jaká nemoc je ohrožuje na životě?

9.5.2017   

Odborník

Najčastějším srdečním onemocněním koček je hypertrofická kardiomyopatie. Onemocnění srdečního svalu, které může postihnout téměř každou kočku a na které není lék.

Co je hypertrofická kardiomyopatie

Jedná se o onemocnění srdečního svalu, charakterizované mírnou až výraznou hypertrofií, což znamená, že dochází k pozvolnému ztlušťování stěny levé komory srdeční (méně i pravé). Stěna komory může zesílit natolik, že objem její dutiny se zmenší. Snižuje se množství krve, které je komora schopna vypumpovat do těla, krev se poté zastavuje v levé předsíni (její funkcí je dopravit krev do komory) a ta se roztahuje. Vlivem onemocnění může docházet i k postižení chlopní. Následkem kardiomyopatie dochází ke sníženému prokrvování tkání a vzniká městnavé srdeční selhání. Ve výrazně roztažené levé síni dochází k zastavení toku krve. Proto se zde často tvoří tromby – krevní sraženiny, které se uvolňují a komplikují onemocnění tím, že dochází k vmetení trombů do cév neboli k tromboembolii. Nejčastěji postižena bývá aorta (srdečnice, největší tepna v těle) v oblasti větvení pro pánevní končetiny. Zvíře najednou trpí nesnesitelnou bolestí až ochrnutím pánevních končetin.

Dvě skupiny onemocnění

Hypertrofická kardiomyopatie se rozděluje do dvou velkých skupin.

  1. Primární hypertrofická kardiomyopatie je neznámého původu, u mainských mývalích koček a ragdollů se popisuje plemenná predispozice.  Ovšem onemocnět může i běžná evropská kočka v kterémkoliv věku. Častěji jsou postiženi kocouři středního věku, ale nemoc může v extrémních případech vzniknout od 6 měsíců věku až po vysoké stáří.
  2. Druhou skupinu tvoří takzvaná sekundární hypertrofická kardiomyopatie. Ta může být způsobena například nadprodukcí hormonů štítné žlázy (stejně jako u lidí) nebo onemocněním ledvin.

Projevy nemoci

Postižené kočky mohou být zcela normální, nebo mít příznaky jako je dušnost, apatie, nechutenství, mohou vykazovat klinické příznaky tromboembolie. Rovněž může dojít k náhlému úhynu. Buďte pozorní. Pokud kočka zrychleně dýchá v klidu i při fyzické námaze nebo stresu, může se jednat o hypertrofickou kardiomyopatii. Pokud je stěna komory zesílená jen v menší míře, nemusí dojít ke vzniku srdečního selhání a jako první se mohou projevit příznaky tromboembolie.

U koček, na rozdíl od psů, je mnohem méně častý kašel. Ten je často zaměňován za zvracení, které je však u koček rovněž příznakem srdečního selhání. Dechové potíže souvisí s rozvojem edému na plicích. Vzhledem k tomu, že většina těchto koček je chována v klidném domácím prostředí, majitelé popisují akutní nástup klinických příznaků, i když se onemocnění rozvíjí již velmi dlouhou dobu. To je způsobeno právě minimální fyzickou aktivitou.

V případě tromboembolie je hlavním příznakem ochrnutí a výrazná bolestivost pánevních končetin, chybějící pulz stehenní tepny, bledá a chladná kůže s modravým zabarvením nepigmentovaných částí postižených končetin.  

Co se děje u veterináře

Veterinář bude s vaší kočkou zacházet velmi jemně, protože stres prohlubuje dušnost. Lékař zvíře jen zběžně klinicky vyšetří a co nejrychleji umístí do kyslíkového boxu. Při poslechu může být slyšitelný šelest na srdci anebo nepravidelný srdeční rytmus. Po stabilizaci stavu následuje rentgenologické vyšetření, které odhalí případnou tekutinu v hrudníku nebo edém plic. Dále by mělo následovat vyšetření zvané echokardiografie. Jedná se o nebolestivé ultrazvukové vyšetření srdce, pomocí kterého se změří velikosti srdečních oddílů a tloušťka stěn srdečních komor, posuzuje kontraktilitu (stažitelnost) zobrazitelných částí srdeční svaloviny a hodnotí pohyb a strukturu chlopní. EKG vyšetření může odhalit případné nepravidelnosti srdečního rytmu.

Léčba nemoci

Hypertrofická kardiomyopatie není nemoc, která by se dala úplně vyléčit a zároveň neexistuje žádný lék, který by kočce preventivně pomohl. Zpravidla se zahajuje léčba až od té doby, kdy se u zvířat projeví klinické příznaky. Kočky se srdečním selháním často vyžadují hospitalizaci. V závislosti na příznacích a výsledcích vyšetření se podávají diuretika (léky na odvodnění), betablokátory (zpomalují srdeční akci a snižují namáhání srdeční svaloviny) a ACE inhibitory (upravují krevní tlak). Pro zabránění tvorby trombů se mohou dávat léky na ředění krve. Jako prevence slouží pravidelné echokardiografické vyšetření srdce u pacientů, kde byla diagnostikována hypertrofická kardiomyopatie, aby se případný vznik sraženin odhalil včas a dalo se předejít embolizaci. U rizikových skupin se rozmáhá genetické vyšetření za účelem vyřazení postižených jedinců.

Chovatelé by měli pravidelně své zvíře testovat a pokud se v chovu objeví nemocný jedinec, tuto informaci zveřejnit. Jestliže si budete pořizovat nového člena rodiny, snažte se vybírat z chovatelských stanic, které svá zvířata pravidelně testují.   

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 26)

Témata

Autor článku

9.5.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

6 věcí, které stresují vaši kočku. Jak ji před úzkostmi ochránit?

Zvuky nebo pachy, které jsou pro nás příjemné nebo o kterých vůbec nepřemýšlíme, mohou kočičímu členovi naší rodiny způsobovat velké nepohodlí. Kočky mají výborně vyvinutý čich a sluch, což se jim hodí ve volné přírodě, v uzavřeném prostoru v domácnosti to může být někdy problém.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?