VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nosit želvu s sebou do práce a na výlet? Ano, nebo ne?

11.8.2017   

Chovatel

Poměrně často se můžete dočíst na různých diskuzních fórech či sociálních sítích o tom, jak někteří ,,chovatelé“ přímo doporučují nosit svého miláčka želvu s sebou do práce či na výlet z důvodu lepší adaptace a také poznání se navzájem. Jak to tedy je?

Želva není pes

Želva je plaz. Je to zvíře, které se naučí přijít na zavolání, bude vám ochotně žrát z ruky a nechá se podrbat na hlavě, ale přežije i bez vás. Není to domácí mazlíček jako pes nebo kočka. Když odejdete do práce, tak nebude smutně vyhlížet u okna, kdy se vrátíte. Nebude Vás ani nadšeně vítat. Je to zvíře, které potřebuje svůj klid a především vhodné podmínky k tomu, aby se jí dařilo. Želva nikdy nebude prospívat, pokud ji necháte chodit po obývacím pokoji bez vhodného terária se stálou teplotou a UV zářivkou. Pár let možná ano, ale časem začne prostě chřadnout a může dojít na nejhorší.

Stres při transportu

Pokud si představíte, že budete želvu denně nosit do práce či sebou na různé výlety, vystavujete ji velkému stresu. Vzpomeňte si na okamžik, kdy jste ji přivezli domů. Možná pár dní nežrala, byla zalezlá či zahrabaná v substrátu a po pár dnech teprve začala vnímat nové okolí kolem sebe. Když někde třískly dveře, či něco spadlo, lekla se a pár hodin klidně nevystrčila hlavu z krunýře. Během převozu ji tak denně budete vystavovat stresu z neznámého prostředí a hluku, otřesům a vibracím auta, tramvají či chůze.

Želva v krabici

Pokud nepracujete ve vlastní firmě, kde si můžete dovolit mít terárium, tak si netroufnu říci, který zaměstnavatel by vám dovolil vybudovat terárium ve své kanceláři. Naopak většina z nás by musela mít želvu tajně pod stolem v krabici.

Přehřátí

Pokud navíc budete muset cestou z práce nakoupit, nechat želvu v autě v horkých letních dnech je pak stejné riziko, jako tam nechat dítě či psa!

Zapomeňte proto na tyto zbytečně převozy a komplikace a nechte vašeho mazlíčka tam, kde je mu nejlépe – v jeho vlastním teritoriu v teráriu či ve výběhu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 6)

Témata

Autor článku

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Osiřelé kotě z pohledu veterináře. Co vás čeká?

Do veterinárních ordinací velmi často přicházejí lidé, kteří v ruce svírají malý chlupatý uzlíček a neví, co s ním. Vzhledem k vysoké plodnosti nekastrovaných koček, které mívají potomky alespoň dvakrát za rok, nejsou opuštěná koťata výjimkou. Nejčastěji kočičí matky umírají následkem autonehod, infekčních onemocnění nebo komplikovaného porodu.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?