VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Deník suchozemské želvy Joyho: podrobnější pohled to terária

3.10.2016   

Chovatel

V minulém článku jsme se zaměřili na základní vybavení terária suchozemské želvy, dneska si řekneme více podrobností o dalším vybavení.

Misky na vodu a jídlo jsou základ

Mezi nejdůležitější vybavení patří bez pochyby miska s vodou. Měla by být dobře přístupná, dostatečně hluboká a umístěná dál od zdroje tepla. Příliš nízká miska může želvě ztížit přístup a možnost napít se, málo do ní zaboří hlavu. Naopak hlubší miska umožní želvě hlavu zabořit a pořádně se napít, zároveň se může namočit, kdykoliv bude potřebovat.

Pokud si pořídíte malou želvičku, je dobré do misky vložit jeden až dva kamínky, aby měl váš nový kamarád možnost se o něco opřít a nepadl do "hluboké vody" a neutopil se. Pro lepší přístup bych určitě volila misky s nerovným povrchem (napodobeniny kamenů), hladké keramické misky jsou pro želvu opět nevhodné, špatně se jí po nich leze, želvě to pod drápky klouže a hůř se jí dostává ven i dovnitř misky.

Další miska by měla být na žrádlo, zde postačí nízká či obyčejná, kterou lze zapustit do substrátu třeba mezi kamínky, a želva tak má možnost kdykoliv během dne se jít podívat, co tam má dobrého k jídlu.

Květiny a rostliny ano, pozor ale na jedovatost

Mezi sice hezké, ale zároveň nebezpečné vybavení patří kytky. Želva je velmi zvídavá a vše, co má v teráriu, musí prozkoumat. Pokud se rozhodnete, pořídit do terária živé rostliny, předem si ujistěte, že nejsou jedovaté, jako například tis nebo diefenbachie. Nejvhodnější jsou takové, které želva normálně žere, třeba netřesk a jitrocel. Mezi kamínky se dá vytvořit malá zahrádka a tam nasázet druhy poživatelných kytiček. Počítejte ale s tím, že do začátku je budete mít podryté a přesázené podle toho, jak se želva rozhodne během prolézání.

Dalším, a asi nejvhodnějším řešením, je zasázení kytek do 3D pískového pozadí v teráriu. Pokud budete mít štěrbiny na kytky dostatečně vysoko mimo dosah želvy, můžete zvolit prakticky jakýkoliv druh kytky, musí být samozřejmě jedlé. Použít se dají u umělé kytky, můžete je naaranžovat po stěnách terária.

Domečky a úkryty

A co by to bylo za bydlení bez domečku. I ta naše želva potřebuje nějaký úkryt, kam by se schovala a kde by nocovala. Můžete si koupit nebo vyrobit nejrůznější druhy příbytků. Ať už si zvolíte hranatý domeček z kůry a dřeva, půlkruh z dřívek, či koupený domek, měl by být dostatečně vysoký, aby se želva dostala bez problému dovnitř a nevylezla na něj. Hrozí totiž, že by z něj mohla spadnout a zůstat ležet na zádech, což je nebezpečné, pokud se neumí překulit zpět.

Ať už se rozhodnete pro cokoliv, mějte na paměti, že všechny misky a kytky představují pro želvu jisté riziko, a proto je umístěte dál od zdroje tepla. Může se stát, že při prozkoumávání kytky, na kterou želva poleze, spadne a překulí se na záda, a pokud bude blízko výhřevného světla, mohla by se přehřát a umřít.

Vybavení vybírejte tedy s ohledem na želvičku, přeci jen to bude ona, kdo bude v teráriu bydlet, tak ať se jí tam líbí.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 72% (hlasů: 20)

Témata

Autor článku

3.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Zajímavosti: srdeční záležitosti zvířat

Různé živočišné druhy mají různá srdce, různě velká a různě rychlá. Vybrali jsme pro vás několik zvířat napříč živočišnou říší, jejichž srdce a srdeční tep vám nadzvednou obočí. Jedna zajímavost se týká také člověka.

První pomoc

První pomoc: poranění drápu nebo paspárku

Poranění packy, polštářků a drápů patří k nejčastějším zvířecím zraněním. Zvíře si poraní dráp nejčastěji při hře, na vycházkách v kamenitém terénu nebo když hrabě na zahradě. Poranění drápu není život ohrožující stav, je to však nepříjemný a většinou krvavý zážitek pro vás i vaše mazlíčka.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?