VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Kočičí astma má podobné příznaky jako u člověka. Jak můžete kočce pomoci?

4.7.2017   

Odborník

Kočičí astma neboli felinní alergická bronchitida je chronické zánětlivé onemocnění dolních cest dýchacích. Z důvodu odlišné anatomické struktury průdušek se onemocnění vyskytuje pouze u koček, nikoliv u psů. Nejčastěji postihuje jedince ve věku okolo 5–6 let, ale objevit se může v jakémkoliv věku. Mezi nejčastější plemena trpící astmatem patří domácí krátkosrstá kočka a siamská kočka.

Proč mají kočky astma

Veškeré příčiny nejsou doposud známy, předpokládá se však, že onemocnění vyvolávají alergeny z prostředí. Mezi ně patří rostlinné pyly, prach s roztoči a spóry plísní, částečky lidské kůže, čistící prostředky, parfémy a cigaretový kouř. Astma u koček má stejný průběh jako u člověka, po styku s alergenem dochází ke zúžení průdušek, dojde také k otoku sliznice a vytvoří se sekret.

Příznaky kočičího astmatu

Kočka kašle, hůře se jí dýchá, sípe především při výdechu. Pokud kočka trpí vážnější formou onemocnění, zhoršují se příznaky při fyzické námaze, dochází k poruchám příjmu potravy a vody a při velmi silném onemocnění může po astmatickém záchvatu dojít až k poruchám okysličení krve, které se projevuje zmodráním sliznic a kůže.

Co vás čeká u veterináře?

Nejdříve ze všeho bude veterináře zajímat anamnéza (tzv. předchorobí), kdy se bude od vás snažit zjistit co nejvíce podrobností. Čím podrobněji a přesněji příznaky a problémy popíšete, tím lépe bude moci stanovit diagnózu a správný postup léčby. Připravit se můžete odpovědi například na otázky tohoto typu:

  • Jak dlouho problém trvá?
  • Objevily se příznaky už někdy dříve?
  • Nenastala ve vaší domácnosti nějaká změna? Např. stěhování, nový člen domácnosti, nový čistící prostředek?
  • Byla už kočička někdy léčena? Čím? Reagovala na léčbu?
  • Zhoršuje se problém po fyzické zátěži?
  • Všimli jste si, že by záchvaty kašle navazovaly na kontakt s nějakým určitým předmětem/prostředkem/parfémem atd.?

Natočte příznaky na video

Důležité je správně rozeznat příznaky, které se u kočičky objeví. Méně zkušený majitel si může snadno splést kašel například se zvracením. Veterináři tak určitě pomůže, pokud tyto příznaky natočíte na video. Po důkladné anamnéze si veterinář pacienta vyšetří. Klinické vyšetření zahrnuje prohlédnutí pacienta, jeho výživného stavu, stavu kůže, sliznic, srsti, poslech srdce a plic fonendoskopem, prohmatání mízních uzlin a bříška. Poté stanoví další diagnostický postup. Pro stanovení diagnózy může veterinář podle potřeby dále zvolit rentgenologické vyšetření hrudníku, odběr krve, bronchoskopické vyšetření nebo vyšetření sekretu z průdušnice a průdušek.

Jak léčit kočičí astma

Pokud je kočička ve velmi vážném, život ohrožujícím stavu, je nutné ji hospitalizovat a poskytnout péči pro její stabilizaci, ještě před provedením diagnostických testů. Pokud Váš veterinář nemá prostředky k hospitalizaci, určitě Vám doporučí jiné pracoviště, kde tuto službu poskytnout mohou. Kočička v domácím léčení vyžaduje, abyste zcela odstranili možné alergeny, které jí způsobují potíže, zaroveň musíte podávat léky, které předepíše veterinář. Mezi tato léčiva nejčastěji patří glukokortikoidy, které jsou v léčbě kočičího astmatu stěžejní.

Nejvhodnějším způsobem podání glukokortikoidů je inhalace, kdy se pomocí inhalátoru aplikuje požadované množství léčiv a kočička je přes inhalační masku vdechuje. Většina koček si na tento způsob aplikace za chvíli zvykne a dokonce jim může být i příjemný. Výhodou inhalace oproti perorálnímu podání glukokortikoidů je lokální účinek, který snižuje negativní působení na celkový metabolismus pacienta. Glukokortikoidy se mohou kombinovat i s bronchodilatancii, které pomáhají rozšířit průdušky a zabránit jejich kolapsu.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 86% (hlasů: 25)

Témata

Autor článku

4.7.2017

Zdroje

NELSON, Richard W. a C. Guillermo COUTO. Small animal internal medicine. 5th ed. St. Louis, Missouri: Elsevier, c2014. ISBN 978-0-323-08682-0.

SVOBODA, Miroslav. Nemoci psa a kočky. Brno: Noviko, 2001. ISBN 80-902595-3-7.

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Kočky a blechy: Jak zvládnout alergickou reakci

Vysoká citlivost na bleší kousnutí nebo alergická dermatitida (zánět kůže) bývá u koček velmi častá. Vlastně jde o nejrozšířenější onemocnění domácích mazlíčků vůbec. Ačkoli se alergie obvykle projevují mezi prvním a pátým rokem života kočky, může se alergie na blechy projevit prakticky kdykoli. Za původce alergií nebo zvýšené citlivosti jsou pak považovány bleší sliny.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?