VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Tuky v jídelníčku psa a kočky: jsou nepostradatelné a životně důležité

19.11.2017   

Odborník

Tuky (lipidy) jsou ve výživě psa a kočky nenahraditelné. Neslouží pouze jako zdroj energie, ale mají v organismu celou řadu i jiných funkcí, bez nich by tělo našich chlupáčů nemohlo správně fungovat.

K čemu slouží tuky ve výžive?

Tuky mají několik nepotstradatelných funkcí, například jsou:

  • součástí biomembrán
  • rozpouštedlem pro vitamíny A, D, E, K
  • nutné pro tvorbu steroidních hormonů, žlučových kyselin
  • zdrojem esenciálních mastných kyselin (tělo si je nedokáže vytvořit samo).

U psů je esenciální kyselina linolová (omega 6) a kyselina α-linolenová (omega 3), u koček ještě navíc kyselina arachidonová. Kyselina α-linolenová je nutná pro syntézu dalších mastných kyselin, jako je eikosapentenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA). EPA má v organismu důležitý protizánětlivý účinek (tvorba eikosanoidů), DHA je nepostradatelná především pro nervovou tkáň. Kyselina arachidonová je rovněž prekurzorem eikosanoidů. Zdrojem kyseliny linolové a α-linolenová jsou především rostlinné oleje, EPA a DHA jsou bohatě zastoupené v rybích olejích. Kyselina arachidonová je obsažena v mase.

Co se děje při nerovnováze tuků ve stravě psa a kočky?

Nedostatek tuků se projeví v první řadě na kvalitě kůže a srsti (suchá, šupinatá kůže, hrubá srst bez lesku), dále na ztrátě hmotnosti, poruchami reprodukce, růstu aj. Nicméně i nadbytek může uškodit (průjem, obezita, akutní pankreatitida, nedostatek vitamínu E).

Psi potřebují (především dle zátěže) 30-60 % přijaté energie ve formě tuků, což je asi 10-20 % v sušině krmiva. Maximální obsah tuků by neměl překročit 33 % sušiny, tedy 70 % energie. Na vyšší obsah tuků musíme ovšem psy postupně navyknout. Minimum tuku v sušině krmiva je dle AAFCO (Association of American Feed Control Officials) 5 % u dospělých psů a 8 % u rostoucích. U dospělých psů je možné vypočíst potřebu tuku dle rovnice 1,8 x hm0,75 (g).

U koček by mělo pocházet 50 % i více energie právě z tuků, minimální potřeby dle AAFCO v sušině krmiva je u dospělých i rostoucích jedinců 9 %. Potřebu tuků u dospělých koček si můžeme také sami vypočíst, a to jako 2,2 x hm0,67 (g).  

Zdroje tuků v potravě

Zdroje tuků můžeme rozdělit na rostlinné a živočišné. Mezi živočišné tuky, které se běžně používají pro výrobu komerčních krmiv, patří například vepřové sádlo, drůbeží tuk, kafilerní tuk a rybí oleje. Sami můžeme používat jako přídavek jednodruhové rybí oleje či rostlinné oleje, zvlášť pokud si doma sami vaříme.  

Rybí oleje

Rybí oleje jsou dobrým zdrojem vitamínu A a D a omega 3 mastných kyselin (EPA a DHA). Právě DHA je nepostradatelná pro vývoj mozku. Experimentálně bylo prokázáno, že suplementace krmiva DHA u březích fen a štěňat se projevila u štěňat zlepšením jejich učenlivosti a poslušnosti. Nicméně pravidelné užívání u psů a koček má pozitivní vliv i na jiné orgány. Příznivě podporují vývoj kůže, funkci srdce a krevního oběhu, kostí, zraku, imunitní systém i funkci dalších vnitřních orgánů.

Rybí oleje můžeme rozdělit na oleje z rybích těl a oleje z rybích jater (cod liver oil). Oleje z rybích jater (u nás dostupný především olej z tresčích jater) obsahují velké množství vitamínu A a D, z tohoto důvodu je nelze používat v období březosti u fen. Nadbytek vitamínu A může vážně poškodit plody. Rizikové je také používání oleje z tresčích jater u koček. Jednodruhové rybí oleje bychom měli pravidelně zařazovat do krmné dávky u psů i koček. Důležitá je však kontrola původu oleje. Oleje pocházející například z ryb z Baltského moře jsou kontaminované těžkými kovy, polychlorovanými bifenyly a jinými vysoce toxickými látkami.  

Rostlinné oleje

Z rostlinných olejů se nejčastěji ve výživě psů a koček používá olej lněný a ostropestřecový. Méně často se používá olej kokosový, konopný, pupálkový, brutnákový a jiné.   

Lněný olej
Lněný olej obsahuje až 72 % nenasycených esenciálních mastných kyselin (MK). Najdeme v něm především esenciální kyselinu α-linolenovou a kyselinu linolovou. Dále obsahuje řadu vitamínů a minerálů. Má pozitivní účinky na kůži a srst, napomáhá optimálnímu trávení, podporuje funkci kardiovaskulárního aparátu i imunitní systém.  

Ostropestřecový olej
Ostropestřecový olej obsahuje látku zvanou silymarin. Tato substance napomáhá regeneraci jater a podporuje tvorbu nových jaterních buněk. Zároveň má tento olej detoxikační účinky, podporuje hojení ran a lze jej využít například i při vředovém onemocnění žaludku či gastritidách.  

Konopný olej
Konopný olej je v zahraničí často nazýván jako „studnice zdraví“. Má jeden z nejvyšších podílů nenasycených omega 3 a 6 MK mezi rostlinnými oleji, navíc v ideálním poměru 1:3. Je bohatým zdrojem kyseliny α-linolenové a kyseliny linolové, dále minerálních látek a vitamínů, především vit. E, který působí jako antioxidant. Lze jej využít ke zlepšení kvality srsti, kůže, podpory funkce kardiovaskulárního aparátu, imunitního či nervového systému, také na podporu zažívání.  

Klíčkový olej
Klíčkový olej z klíčků obilovin je bohatým zdrojem esenciálních MK, přes 50 % tvoří kyselina linolová. Dále je zde vysoký obsah vitamínu E, D, K, B či koenzymu Q. Tento olej má velmi dobré antioxidační účinky a je doporučován např. pro zlepšení kvality srsti.  

Pupálkový olej
Pupálkový olej je znám hlavně mezi chovateli papoušků, nicméně lze jej využít i u psů a koček, a to především při kožních problémem nebo jen ke zkvalitnění kůže a srsti (například před výstavou). Pupálkový olej je možné využít i jako podpůrnou terapii při zánětech.  

Brutnákový olej
Brutnákový olej je nejbohatším zdrojem (více než 20 %) kyseliny gama-linolenové (omega 6 MK). Tato kyselina je nutná zejména pro regulační pochody v organismu, správnou funkci buněčných stěn, kardiovaskulárního systému a imunity.  

Kokosový olej
Kokosový olej se skládá převážně z nasycených mastných kyselin, které mají středně dlouhý řetězec. Je tak velmi dobře stravitelný, jelikož tyto středně dlouhé mastné kyseliny se zpracovávají přímo v játrech a jsou tak okamžitým zdrojem energie. Doporučit lze u jedinců se zvýšenou zátěží (agility, dostihy aj.). Nově se doporučuje také u starších psů trpících kognitivní dysfunkcí (obdoba Alzheimerovy choroby u lidí), kde slouží jako zdroj energie pro mozek a zlepšuje tak jeho funkce.

U všech olejů je dobré, když se zařazují do krmiva postupně. V případě jejich dávkování lze uvést, že množství se odvíjí především od velikosti psa. Přesné dávkování vždy uvádí výrobce, nicméně pro naši představu to většinou bývá od půl čajové lžičky u malých psů a koček až po polévkovou lžíci u velkých psů. U kokosového oleje, který je při běžné pokojové teplotě tuhý, to bývá přibližně 1 g na 10 kg tělesné hmotnosti zvířete.  

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 96% (hlasů: 14)

Témata

Autor článku

19.11.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Charakteristika želvy nádherné: vodní živel a dravec

Je to sladkovodní studenokrevný plaz, výborný plavec. Řádná péče o želvu je složitější, než se většina lidí domnívá. Hlavní zodpovědnost musí převzít dospělý, ne dítě. Péče o želvu zahrnuje údržbu a čištění akvária, krmení želvy a průběžné sledování jejího zdravotního stavu.

Hobby

Máme doma štěně: 6 (zlo)zvyků, které by vás neměly překvapit

Přinesli jste si domů kuličku štěstí a najednou se vám honí hlavou milion otázek. Proč tolik spí? Proč při hlazení chňape po prstech? Co znamenají pravidelné závody po obýváku? A vyroste z toho někdy? Ačkoli vás chování vašeho štěňátka může vyvádět z míry, většina novopečených štěněčích rodičů zažívá to samé. Následující seznam vám možná některé záhady pomůže odkrýt.

Jak poznám, že je fena březí?

Pokud neplánujete, že vaše fenka bude mít za svůj život štěňátka, je nejlepším řešením kastrace. Ušetříte jí tak v některých případech trápení a zdravotní komplikace. Pokud se však rozhodnete pro ten velký krok a dovolíte jí, aby štěňata měla, čeká vás zaručeně velké dobrodružství.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?