VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Čím krmit chameleona? Základem je hmyzí menu

30.10.2016   

Chovatel

Výživa zvířete je základ u všech živočišných druhů. Také chameleon by měl dostávat pestrou stravu, hlavně živý hmyz.

Co dělat a nědělat

Především chci říct, že chameleon je hmyzožravec a nějaké to ovoce mu dáváme opravdu jen výjimečně! Není možné mu podávat kuřecí ani jiné maso, jak se mě často budoucí chovatelé ptají. A hmyz musí být vždy živý, nikoli sušený.  

Jak uchováváme hmyz

Hmyz je nutné uchovávat tak, aby se nezapařil, to znamená ve vzdušném prostředí. Vhodné jsou kýble s víkem. Já doporučuju hustě víko propíchat, aby měl hmyz dostatek vzduchu.

  1. Na dno kýble dáme jednu nebo dvě krabičky od vajec, aby se hmyz mohl schovávat.
  2. Hmyz krmíme ovocem a zeleninou. Každý den dáváme novou dávku a starou vždy vyhazujeme, aby nám nezačala hnít. Je potřeba uvědomit si, že co cvrčci sežerou, případně o co se otřou, to pak sežere i chameleon, takže čistota a čerstvost travy jsou velmi důležité.

Krmení mláďat

Mláďata po vylíhnutí krmím takzvanými mikrocvrčky. To jsou cvrčci o velikosti přibližně 2 milimetrů. Mláďata krmím třikrát denně, musí mít stálý a pravidelný přísun potravy. Zároveň i třikrát denně rosím, aby měla dostatek vody.

Do pěti měsíců věku obaluji potravu jedenkrát týdně ve vitamínech a jedenkrát týdně ve vápníku. Četla jsem, že se má obalovat každé krmení každý den a ze začátku jsem to také dělala, ale stalo se mi pak, že jsem tímto přístupem zvířata převitamínovala. Po poradě s veterinářem a několika chovateli jsem ale začala dávat vitamíny jen jedenkrát týdně, a stačí to. Žádné nedostatky vápníku, křivé nohy a podobně. A to některé z nich mám už vice jak čtyři roky.

Krmení dospělého jedince

Jakmile jsou chameleoni dospělí, krmím je pouze jednou denně, pravidelně jim jedenkrát týdně dopřávám půst, vápník jednou za 14 dnů a vitamíny jednou za měsíc. V letních měsících je fajn chameleony krmit volně nachytaným hmyzem na louce.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 87)

Témata

Autor článku

30.10.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak se zbavit blech a klíšťat? Nebezpečí číhá hlavně za dveřmi

Pokud mají vaši mazlíčci blechy anebo klíšťata, určitě jste udělali vše proto, abyste je těchto parazitů zbavili. Nejspíš jste vyluxovali dům a auto odshora až dolů a vyprali veškeré textilie, abyste krvežíznivé blechy či klíšťaty zklikvidovali. Je tu ale ještě jeden krok, který byste měli podniknout, pokud vaše snaha nemá přijít nazmar.

Jak se vyrovnat se smrtí mazlíčka

Dokonce i nebližší lidé občas nesplní naše očekávání, zklamou nás nebo způsobí bolest. Všechny neshody jsou součástí mezilidských vztahů. Na rozdíl od lidí jsou nám ale naši zvířecí kamarádi bezmezně věrní, oddaní a stálí, nikdy nekritizují, jsou vždy rádi, když nás vidí. Není tedy divu, že když mazlíček zemře, cítíme hluboký pocit ztráty a snažíme se s tímto faktem vyrovnat, jak nejlépe dokážeme.

Hobby

Psí paspárek: pátý prst, který je potřeba odstranit?

Podívejte se na tlapku svého psa. Kolik vidíte drápků? Většina psů má čtyři na zadních končetinách a pět na obou předních končetinách. Ten drápeček navíc na vnitřní straně zadní nohy se jmenuje paspárek. Víte, proč ho pes má a jestli ho má mít?

5 tipů, jak naučit psa zvyknout si na jízdu v autě

Ne každý pes má rád otevřenou cestu a vítr ve tváři. Pro některé představuje jízda autem velkého strašáka. Pokud se pejsek bojí a nerozumí tomu, co se děje, může se dostavit nevolnost, nadměrné slinění, třes a dokonce zvracení. Sami tyhle problémy možná dobře znáte.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?