VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Rozmnožování chameleona: kdy začít a jak na to

5.11.2016   

Chovatel

Pokud chcete své chameleony rozmnožovat a nevíte, odkud začít, přečtěte si pár rad od dlouholeté chovatelky.

Ideální počet snůšek: jedenkrát až dvakrát ročně

U chameleona jemenského začíná pohlavní dospělost kolem 6. měsíce věku. Já ale rozhodně doporučuji první páření mezi 10.–12. měsícem. Sama se také řídím tím, jak je samička velká. Pokud je i v tomto věku drobnější, tak ji ještě k rozmnožování nedávám. Jakmile je ale dostatečně velká, začnu ji ukazovat samci přes sklo, abych viděla, zda je na páření opravdu připravená.

Znaky připravenosti k páření

Pokud je samička připravná, klidně si samečka prohlíží, neutíká, ani na něj přes sklo agresivně neútočí, pak je možné pustit ji k samci do terária. Samec se nafukuje, aby působil co největším dojmem, a ukazuje pestrost barev. Moje zkušenosti se samci jsou různé, někteří čekají, popřípadě dělají namlouvací rituály – pokyvují hlavou, klidně následují samičku po teráriu, ta na ně opodál čeká. Někteří samci naopak žádné rituály nedělají a jdou takzvaně "rovnou na věc", je to opravdu individuální u každého jedince. První páření u mladých samic trvalo i týden, než samička barvou a útoky začala samci naznačovat, že o něho už nemá zájem a při dalším páření stačil samičce jen jeden akt a samce už si k tělu nepustila.

Po spáření zvířat je od sebe oddělím do samostatných terárií, a to tak, aby na sebe neviděla a nestresovala se. Já je mám celoročně oddělená a mezi jednotlivými terárii mám umístěný karton z krabice.

Březost samičky

Když je samička březí, krmím ji neomezeně cvrčky a dvakrát týdně přidávám červy. S červy opatrně, jsou tuční a samička by mohla zbytečně přibrat. Dále jí zvýším příjem vápníku na dvakrát týdně.

Období mezi pářením a snůškou je přibližně jeden měsíc. I když mám v chovu samičku, která klade vajíčka po devatenácti dnech. Asi záleží na tom, jestli je na páření připravená už déle. Ke konci březosti jdou na samici pod kůží vidět jasně viditelná vejce. 

Příště se můžete těšit na informace o kladení vajec, přípravě kladiště a inkubaci.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 26)

Témata

Autor článku

5.11.2016

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Paralen, Coldrex nebo Panadol pro kočku či psa? Ani to nezkoušejte!

Asi neexistuje domácí lékárnička, ve které by se nenašel nějaký paracetamol, například v lécích na bolest hlavy nebo na chřipku. Někteří chovatelé ve snaze pomoci svému mazlíčkovi doslova riskují jeho život tím, že mu podají léky určené lidem. Paracetamol je pro kočku i psa vysoce toxický. Otravy bývají časté vzhledem ke snadné dostupnosti léčiv.

Stěhujete se? Připravte svou kočku na změnu domova

Stěhování je většinou stresující zážitek nejen pro lidi, ale i pro zvířata. Kočku čeká nové teritorium, neprobádána oblast, na které si bude muset zvyknout, stejně jako vy. Buďte proto ohleduplní a usnadněte jí stěhování a přechod na jiné místo. Tato snaha se vám vrátí.

10 tipů, jak mít pod kontrolou řasy v akváriu

Mít řasy v akváriu nutně neznamená, že je s vaším malým ekosystémem něco špatně. Výskyt řas je do určité míry přirozený jev, nesmí však přesáhnout únosnou mez. Poradíme vím, co máte dělat, aby řasy neovládly vaše akvárium.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?