VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Nejčastější typy rakoviny a nádorů u psů – 2. část

29.6.2017   

Odborník

Přinášíme vám pokračování nejčastějších typů nádorů a rakoviny u psů. Již v první části jsme zmínili ty hojně rozšířené, ale bohužel těch nejčastějších je ještě o něco více.

Adenokarcinom análních žláz  

Psi, stejně jako skunci, mají párové pachové váčky – paranální váčky (méně přesný termín jsou anální žlázy). Nádory análních žláz se sice nevyskytují příliš často, ale jsou o to zákeřnější a také více agresivní. Pravidelná vyšetření psa jsou tedy pro prevenci nezbytná. Nádor vylučuje do těla psa hormon, který klame tělo informací, že v krev obsahuje nedostatek vápníku. Dochází tak k nadměrnému vstřebávání vápníku ze stravy, kostí a ledvin. To má za následek zvýšení vápníku v krvi do takové míry, že je zvířeti nevolno, pociťuje slabost a mohou nastat i kardiovaskulární komplikace. V případě, že pes dlouhodobě trpí problémy paranálních váčků, je vhodné se s veterinárním lékařem poradit o dalším postupu léčby. Případný nádor se může snadno rozšířit do dalších částí těla zvířete.  

Nádor mléčné žlázy  

Nádor mléčné žlázy se u psů vyskytuje naopak velice částo. Feny jsou jím ohrožené kvůli hormonálním změnám a zhruba polovina zjištěných nádorů je benigních (tedy nezhoubných). U zbylých 50% může až polovina případů končit smrtí pacienta.   Nádor bývá chirurgicky odstraněn a provádí se biopsie, což je spolehlivý způsob, jak zjistit vliv nádoru na zdraví feny. Nezřídka také postačí pouze chirurgický zákrok a není třeba dalších léčebných úkonů, u některých pacientů však bývá potřeba i využití chemoterapie.  

Primární nádor plic  

Rakovina plic se výrazně častěji vyskytuje u starších psů. Není výjimkou, že se na rakovinu přijde spíše náhodou, například u pravidelného vyšetření zdravotního stavu či kontrolního rentgenu. Pokud je zjištěn pouze jeden nádor, doporučuje se podstoupit chirurgický zákrok. Ačkoli se jedná o invazivní zásah do těla zvířete, pes se celkem rychle zotavuje a komplikace nejsou příliš časté. Pokud je v době diagnózy patrné rozšíření rakoviny, je vhodné podstoupit chemoterapii a zabránit tak šíření do dalších částí těla.    

Karcinom štítné žlázy  

I tento karcinom se častěji vyskytuje u starších psů. Bulku na krku můžete nahmatat u svého psa sami, nebo ji odhalí veterinární lékař při pravidelné kontrole. I z tohoto důvodu jsou preventivní návštěvy veterináře nezbytné. Kvůli nádoru štítná žláza obvykle produkuje hormony T3 a T4 bez ohledu na to, zda je organismus psa potřebuje nebo ne. Tento stav je nazýván hypertyreóza - nadměrná činnost štítné žlázy. Pes může při tomto onemocnění ztrácet na váze a být hyperaktivní. Nádor je odstraněn chirurgickým zákrokem a jako další krok je zvolena radiační terapie, která léčí nádory, jež nebylo možné zcela odstranit.  

Hemangiosarkom  

Je vysoce zhoubný nádor z endoteliálních buněk, který se rychle šíří. Primárně se vyskytuje ve slezině, játrech, nebo kůži a podkoží. Rychle se šíří dále do plic a svalů nebo srdce. Pokud je postižena slezina, pes nevykazuje žádné zvláštní znaky onemocnění do té doby, než se nádor roztrhne a dojde k vnitřnímu krvácení. V tomto případě jde o život ohrožující situaci a musí být provedena okamžitá operace. Prognóza u psů s hemangiosarkomem je závislá na lokaci nádoru a může se pohybovat od 3–4 měsíců nebo i několika let. Psi jsou léčeni chirurgickým zákrokem s následnou chemoterapií. Radiační terapie je zvolena u nádorů, které se vytvoří na kůži.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 87% (hlasů: 12)

Témata

Autor článku

29.6.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Odborník

Očkování psů: jaká jsou povinná a doporučená očkování?

Se štěňátkem, které jste si právě donesli z útulku nebo od chovatele, se starším psem nebo s vrhem štěňat, které se u vás doma narodily, zkrátka vás s pejskem čeká očkování u veterináře. Proč ale psa očkovat, proti čemu a jak často? Článek přináší přehledný souhrn očkování psů podle nejaktuálnějších doporučení Světové asociace veterinárních lékařů malých zvířat (WSAVA).

5 tipů, jak naučit psa zvyknout si na jízdu v autě

Ne každý pes má rád otevřenou cestu a vítr ve tváři. Pro některé představuje jízda autem velkého strašáka. Pokud se pejsek bojí a nerozumí tomu, co se děje, může se dostavit nevolnost, nadměrné slinění, třes a dokonce zvracení. Sami tyhle problémy možná dobře znáte.

Zajímavosti ze světa zvířat. Víte, že...

Naši mazlíčci jsou podivná stvoření. Zajímali jste se někdy o to, proč se občas tak zvláštně chovají? Kočka se zdá být mazaná, kolik si toho ale zapamatuje? Jsou psi opravdu barvoslepí? Také máte pocit, že váš papoušek jí prakticky neustále? Zde je několik faktů o zvířatech, které by vás mohly zajímat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?