VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

5 dovedností inteligentního psa. Je ten váš lepší než ostatní?

30.4.2017   

Hobby

Také jste přesvědčeni o tom, že je váš pes ten nejkrásnější, nejlépe vychovaný, nejroztomilejší a nejchytřejší miláček široko daleko? Podle několika málo znaků lze poznat jeho předpoklady pro rozvoj.

Jak je to s psí inteligencí

Nejvýstižnější je asi tvrzení: dejte pozor na to, co si přejete, mohlo by se vám to splnit. Chytrý pes je totiž náročnější na vaši pozornost, potřebuje více podnětů a zábavu, aby se nenudil. Změřit inteligenci u psa je poměrně obtížné a někteří odborníci upřednostňují dívat se na inteligenci jako na schopnost učit se, zapamatovat si, porozumět a myslet (kognitivní schopnosti). Záleží také na tom, co je konkrétně pro vás jako pro majitele důležité. Většina psů, stejně jako lidí, spíše vyniká v jedné či dvou oblastech – váš pes může mít třeba schopnost skvěle se chovat ve společnosti nebo bude mít úžasnou paměť. Kognitivní dovednosti můžete se svým pejskem rozvíjet, pravidelným tréninkem a trpělivostí ho můžete naučit ledacos. 

Rychle chápe

Všímáte si, že váš pes chápe téměř okamžitě, co mu říkáte? Nebo dokáže rozluštit hlavolam? Například když poskládáte kostky určitým způsobem a pes je schopný tuto posloupnost po vás zopakovat.  

Je komunikativní a má dobrou paměť

Inteligentní psi se snaží se svými páníčky komunikovat své potřeby. Třeba když chtějí jít ven, přinesou si sami vodítko. Spoustu toho můžete s pejskem natrénovat. Rozdíl je v tom, že někteří psi chápou rychleji.  

Je potížista

Toto můžete vzít trochu jako výmluvu a omlouvu svého pejska, anebo jako znak toho, že je potřeba ve vašem vztahu něco změnit. Pokud pes často leze do koše, trhá a ničí věci, může to být známka nejen toho, že se kvůli své vyšší inteligenci potřebuje zabavit, ale může to být i znak frustrace, stresu nebo úzkosti z odloučení. Aby se pes pořádně vybil a dělal činnosti, které ho rozvíjejí, hrajte si s ním třeba na schovávanou, dávejte mu hádanky pro psy anebo s ním prostě jen dělejte, co ho baví a kde vidíte pokroky v učení.

Přichází věcem na kloub

Existuje mnoho hlavolamů, díky nimž zjistíte, jak je na tom s inteligencí právě váš pes. Jsou to například hračky, do nichž ukryjete pamlsek a sledujte, jak rychle a jestli vůbec pes přijde na to, jak dobrotu dostat ven?  

Umí vyřešit problém

Přestože možná nebudete souhlasit, jestliže váš pes dokáže otevřít ledničku nebo dveře od ložnice, je to vlastně důkaz schopnosti poradit si a vyřešit problém, a tedy i známka vyšší inteligence. Ne vždycky nás tato schopnost těší, když se nad tím ale zamyslíte, máte vlastně velké štěstí, že je váš pes chytrý natolik, že to dokáže.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 73% (hlasů: 19)

Témata

Autor článku

30.4.2017

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Jak kočce čistit zuby

Vaší kočce byste měli zuby čistit už kotěcího věku. Je to rituál, který by měl být nedílnou součástí všech povinností, které vůči vašemu čtyřnohému příteli máte. Předejte tak problémům s dutinou ústní jako jsou záněty dásní, zápach až případné vypadávání zubů.

Pes a jeho zažívání. Co možná nevíte?

Stejně jako u člověka, také u psa putuje rozmělněná potrava z tlamy do žaludku a dále. Pes tráví trochu jinak než člověk, a proto má i jiné nároky na výživu a skladbu potravy.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?