VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

7 znamení, že je váš pes alergik

20.4.2017   

Stejně jako pro lidi, také pro psy bývá příchod jara spojen s příchodem sezónní alergie. Ta může v kombinaci s jinými alergiemi pejskovi docela zavařit. Stromy, trávy, pyly, roztoči a složení jídla jsou nejčastějšími spouštěči. První alergické projevy se objevují mezi 1. a 3. rokem života. Jak tedy poznáte, že váš pejsek možná trpí alergií?

Kousání a škrábání srsti

Toto je jeden z nejrozšířenějších symptomů. Pejsek se škrábe a kouše, aby se mu ulevilo. Výsledkem je podrážděná a červená kůže. Na nějaký čas může pomoci pravidelná koupel s použitím jemného šampónu, kdy vymyjete alergeny ze srsti, takže s nimi nebude pořád v přímém kontaktu. Pejskovi se sice může malinko ulevit, problém mu to všask nevyřeší.

Zarudlá a infikovaná kůže

Nezřídka se stává, že je alergie natolik silná, že se rozvine až v kožní infekci. Tyto potíže nepostihují jen psy, ale také kočky, a ty jsou na tom kolikrát v tomto ohledu hůře. Pokud je alergie teprve v začátku, můžete zvířeti zkusit ulevit jemným vtíráním kokosového oleje. Pokud je alergická reakce prudká a ve stadiu, kdy kůže zapáchá, je v ní otevřená rána, zvíře je letargické, nepřijímá potravu, nebo má problémy se zažíváním, neváhejte a vezměte jej ihned k veterináři.  

Nadměrné línání

Výsledkem škrábání a kousání je nejen podrážděná a olupující se kůže, ale také vypadávání srsti. Zvíře může mít po těle lysinky od neustálého drbání se.

Olizování tlapek

Kočky si olizují packy pravidelně jako součást své denní zkrášlující rutiny. Naopak u psa může být nadměrné olizování tlapek známkou začínající alergie. Nejvíce jsou kožní alergií postižena právě místa jako uši, tlapky (meziprstí), anální oblast nebo obličej. 

Olizování oblasti řitního otvoru

Dalším projevem, kterým pejsek reaguje na zvýšenou hladinu histaminu v krvi, je olizování anální oblasti. Přestože toto chování může indikovat také potíže s anální žlázou. Nejlepší je, vzít pejska k veterináři, který určí přesnou příčinu chování.  

Zánět v uších

Toto onemocnění je u psů celkem časté, nejvíce trpí psi s plandavýma a převislýma ušima, například kokršpanělé či baseti. Pokud pes trpí záněty opakovaně, je dost možné, že bude trpět také alergiemi. Pejsek třepe hlavou, jakoby se snažil z uší něco vyklepat a má zarudlý zvukovod. V tomto případě pejskovi potíže způsobovat více faktorů, nejen samotná alergie a je rozhodně důležité, vzít ho k veternáři.

Problémy s dýcháním a kýchání

Alergeny dráždí psa v dýchacích cestách, což má většinou za následek právě kýchání, kterým se pes snaží alergenu zbavit.

Co dělat s alergickými obtížemi u zvířete

Jestliže máte podezření, že váš mazlíček trpí sezónné či potravinovou alergií, určitě ho vezměte k veterináři. Ten jako vždy určí vhodný postup léčby a doporučí vám opatření ke zmírnění projevů alergie. Většinou se nasazují antihastiminika a kortikoidy. Je potřeba udělat krevní testy a určit alergizující látky. Léčba alergie je běh na dlouhou trať, psa nemůžete jen tak odizolovat od okolního přostředí a nechodit s ním ven na procházky, velkou roli hraje také genetika a dispozice k alergiím. Pokud má pes alergii na nějakou složku potravy, je podstatné dodržovat režimová opatření, spolupráce vás jako majitele zvířete je v tomto ohledu naprosto nezbytná a klíčová.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 17)

Témata

Autor článku

20.4.2017

Zdroje

petmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

Cestování s mazlíčkem: 7 tipů, jak se připravit na dobrodružství a užít si ho

Za chvíli začínají letní prázdniny a část světa se začne přemísťovat do teplejších destinací. Ne vždy ale chceme nechat našeho zvířecího parťáka doma, a tak vybíráme takovou dovolenou, aby mohl vyrazit na cesty s námi. Může to však pro něj znamenat stres a někdy i nebezpečí, proto jsme pro vás připravili několik doporučení, jak cestu bezpečně zvládnout.

Chovatel

Rozmnožování morčat: březost, krmení a růst mláďat

Patříte mezi ty chovatele morčat, jenž chtějí nechat svoji skupinku rozrůst? Morčata rodí velice vyspělá mláďata, která jsou prakticky ihned schopna samostatně žít, a některá jsou mnohdy vychována i bez kojení. Kdy je vhodné nechat samičku připustit a jak dlouho jsou mláďata závislá na mateřském mléku? Kolik mláďat může samička porodit? Pokud vás zajímají odpovědi na tyto otázky, čtěte pozorně dál.

Želva jako domácí mazlíček: mám si ji pořídit?

Pořízení domácího zvířete je vždy složitým rozhodnutím a měli byste tak učinit pouze tehdy, jestliže jste si vědomi nejen všech radostí, ale především povinností. Musíte zvážit, jaký druh želvy je pro vás nejvhodnější, kde ji seženete a vaše finanční a časové možnosti.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?