VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

5 nejčastějších psích nemocí. Znáte je?

2.9.2016   

Psi jsou našimi věrnými společníky a jsou závislí na naší dobré péči. Chcete-li pomoci svému psímu kamarádovi prožít zdravý život, měli byste znát některé z nejčastějších zdravotních problémů, kterým psi čelí, jejich příznaky, a vědět, co v případě nemoci pro něj můžete udělat.

Ušní infekce

Ušní infekce jsou běžným zdravotním problémem psů a mohou být způsobeny alergiemi, kvasinkami, ušními roztoči, bakteriemi, růstem chlupů hluboko ve zvukovodu a dalšími faktory. Mezi příznaky, které se u vašeho psa mohou projevit v souvislosti s ušní infekcí, patří:

  • Potřásání hlavou či sklápění hlavy
  • Zápach z uší
  • Intenzivní škrábání
  • Nedostatek rovnováhy
  • Neobvyklé pohyby očí sem a tam
  • Zarudnutí ušního kanálku
  • Otok vnější části ucha
  • Hnědý, žlutý nebo krvavý výtok

Pokud máte u svého psa podezření na zánět ucha, raději ho vždy vezměte k veterináři. Ve většině případů lze infekci rychle odstranit čištěním a vhodnou medikací. Ve složitějších případech je nutné přistoupit k operaci, například v případě chronické infekce, nebo pokud silné potřásání hlavou vede až k poškození části vnějšího zvukovodu.

Parazité

Běžnými vnitřními parazity u psů jsou tasemnice, škrkavky, měchovci a tenkohlavci. Každé zamoření parazity může být pro vašeho psího kamaráda nepohodlné, buďte však obzvláště ostražití u štěňat, protože pro ně může napadení některými parazity, například měchovci, mít fatální následky. Jak tedy poznáte, že váš pes byl napaden parazity?

  • Má průjem (může být krvavý)
  • Zhubnul
  • Změnila se mu chuť k jídlu
  • Má hrubou a souchou srst
  • Pes „sáňkuje“
  • Celkově vypadá špatně

Nejlepší způsob, jak diagnostikovat problém s parazity, je návštěva u veterináře. Léčba závisí na typu parazita, ale obecně zahrnuje perorální léky a může vyžadovat následná opatření. Nesnažte se léčit nákazu parazity sami doma. Léky, které zabíjejí škrkavky, například neúčinkují na tasemnice.

Blechy

Stačí jediná blecha a během tří týdnů se jich v srsti vašeho psího miláčka může prohánět tisícovka. A problém je na světě. Jde o jednu z nejběžnějších psích nemocí, kterou psi velmi snadno chytí, ale která je na druhou stranu velmi snadno léčitelná.

Příznaky, podle kterých můžete usuzovat, že váš pes má blechy, jsou následující:

  • Nadměrné škrábání, lízání nebo kousání kůže
  • Ztráta chlupů
  • Zarudlá místa na kůži
  • Alergická dermatitida
  • Tasemnice (blechy jsou jejich přenašeči)
  • Nečistoty pocházející od blech (vypadají jako malé černé tečky) na kůži psa

Pokud problém s blechami neléčíme, nejen že je to pro psa velmi nepohodlné, ale napadení blechami může způsobit alergické reakce, infekce, a dokonce vést k anémii ze ztráty krve.

Promluvte si se svým veterinářem o správném léku proti blechám pro vašeho psa. Může být ve formě pro orální podání nebo jako šampón, sprej či roztok.

Jak léčit zarudlá místa po bleším kousnutí

Někdy se jim říká „hot spoty“ neboli horké body. Lékařský termín pro tyto holé, zanícené, červené oblasti je akutní vlhká dermatitida - bakteriální kožní infekce. Cokoliv, co dráždí kůži vašeho psa natolik, že si ji začne škrábat, lízat nebo vykusovat, může vést k bolesti a svědění horkých míst, které, pokud se neléčí, se pak mohou rychle zvětšovat.

Poloha těchto zanícených míst může pomoci veterináři diagnostikovat příčinu onemocnění. Například napadení blechami může být zdrojem zarudlých míst v oblasti kyčlí, zatímco horké body u ucha mohou ukazovat na problémy uší.

Léčba mokvavého zánětu může zahrnovat holení a čištění podrážděné oblasti, léčbu antibiotiky, protizánětlivými léky (NSAID), steroidy nebo lokálními léky, a to v závislosti na tom, jak vážný zánět je a jak je pro zvíře bolestivý.

Zvracení

Zvracení je u psů běžný zdravotní problém, s desítkami možných příčin, od infekce nebo střevních parazitů až po zánět slinivky, selhání ledvin, úpal, nebo otravu.

Symptomy jsou základní: nafouknutí a splasknutí břicha způsobené nevolností. Pokud má váš pes zároveň i průjem, krev ve zvratcích, zdá se letargický, pokračuje ve zvracení nebo v sobě nedokáže udržet tekutiny, obraťte se na svého veterináře ihned, aby se zabránilo život ohrožující dehydrataci.

Léčba závisí na tom, co je příčinou zvracení, a může zahrnovat doplnění tekutin, podání léků ke kontrole zvracení nebo třeba krmení domácí stravou jako je důkladně uvařené kuřecí maso bez kůže, vařené brambory a rýže.

Průjem

Průjem u psů, stejně jako zvracení, může mít mnoho příčin včetně stresu, infekcí, jako je parvo virus, střevních parazitů a problémy s nedostatkem potravin.

Symptomy jsou docela zřejmé -  stolice je měkká a nespojitá, vodnatá nebo dokonce tekutá.

Protože průjem může snadno vést k dehydrataci, ujistěte se, že váš pes má k dispozici dostatek čisté vody. Pokud průjem přetrvává déle než jeden den, vezměte svého pejska k veterináři. Pokud je s průjmem spojená také horečka, letargie, zvracení, tmavá či krvavá stolice nebo ztráta chuti k jídlu, je dobré navštívit veterináře okamžitě.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 96% (hlasů: 43)

Témata

Autor článku

Zdroje

pets.webmd.com

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Chovatel

Suchozemská želva: správná péče o krunýř a mini úpravy deformací

Každá želvička je originál, některé jsou ale originální natolik, že se narodí s anomálií krunýře. Ve většině případů je tato anomálie provází celý život. Naštěstí existuje několik způsobů, jak želvě pomoci i v domácích podmínkách – jedná se pouze o malé úpravy deformací, s těmi rozsáhlejšími bychom měli navštívit veterináře.

Odborník

Onemocnění psů a koček přenášená klíšťaty v Česku a zahraničí

První věc, kterou byste vždy měli sdělit svému veterináři je, zda byl pes v zahraničí a kde. Z pohledu infekce onemocněním přenášeném klíšťaty, je to velmi zásadní informace. Pokud pes do zahraničí necestoval, ale cestoval na jižní Moravu, sdělte to, prosím, také. Moravu pochopitelně nepovažujeme za zahraničí, bohužel ale, někteří, donedávna „exotičtí“ parazité, ji pomalu také pojímají za vlastní a to z důvodu vyšších průměrných teplot.

Častá onemocnění starších psů: 19 chorob a jak je poznáte

Starší psi běžně procházejí změnami ve funkci různých orgánových soustav a mnohé z těchto změn jsou nevyhnutelné. Pokud jsou ale změny vážné a orgány psa se s nimi nedokáží vyrovnat, pak dochází k onemocnění zvířete. Obvyklé nemoci starších psů a jejich projevy naleznete v následujícím přehledu.

Nechejte psa vyspat. Potřebuje být odpočatý a připraven k akci

Délka a množství spánku závisí na aktivitě psa – tedy čím je pes aktivnější, tím méně spí. Psi pracující většinu dne, například policejní, vodící nebo psi záchranáři, spí nejméně. Váš pejsek pravděpodobně do práce nechodí, to ale neznamená, že nemůže být aktivní a patřičně zaměstnaný.

Chovatel

Suchozemská želva: 2 rady, jak zkrátit zobák a drápky

Pokud želvičku chováme převážně v teráriu na měkkém povrchu a krmíme měkkou stravou, může časem dojít k přerůstání horní části zobáku a prodlužování drápků. Ve volné přírodě se želva totiž pohybuje na rozmanitém povrchu a hrubé a tvrdé časti jako jsou kameny, písek, štěrk a skály jí pomáhají zobák a drápky obrušovat.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?