VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

Aktuálně: Africký mor prasat zasáhl Zlínský kraj, je nebezpečný i pro člověka?

15.7.2017   

V posledních dnech média přinášejí informace, že se v červnu ve Zlínském kraji rozšířil africký mor prasat (AMP). Jak moc je nebezpečný pro domácí prasata a pro lidi a jaká je aktuální situace?

Co způsobuje africký mor prasat?

Jedná se virové onemocnění, které má na svědomí virus z čeledi Iridoviridae, vyskytující se především v Africe, Španělsku, Itálii a na Balkánu. Onemocnění je téměř 100% smrtelné. Postihuje jak prase divoké, tak i domácí! Původním rezervoárem bylo prase bradavičnaté, od kterého se infikovala klíšťata. Onemocnět mohou prasata všech věkových kategorií.

Jak se onemocnění šíří?

Africký mor prasat je vysoce nakažlivé onemocnění. Virus se nachází v krvi, tkáňových tekutinách, vnitřních orgánech, v sekretech a exkretech nemocných zvířat. Prase je infekční v době, kdy již jsou patrné projevy nemoci, ale také 1–2 dny před klinickými příznaky. Inkubační doba je 5–8 dní. Přenáší se přímým kontaktem nebo nepřímo produkty živočišného původu. Nepřenáší se vzduchem.

Na území České republiky se mor vyskytuje poprvé, očkování není možné a pokud se onemocnění nepodaří zastavit, hrozí především velké ekonomické ztráty na chovu prasete domácího.  

Jak nakažené prase vypadá?

Typickým příznakem je zvýšená tělesná teplota až 42 °C. Zvíře těžce dýchá, zrychluje se i srdeční činnost, je apatické, trpí krvavým průjmem, nepřijímá potravu, může zvracet a mít cyanózu (zfialovění) kůže. Klinické příznaky se podobají klasickému moru prasat (KMP), ale průběh je rychlejší. Při perakutní formě zvíře umírá během několika hodin. Naopak vzácnou chronickou formu mohou prasata přežít a jsou pak zdrojem viru a dalšího šíření.

Jak vypadá pitevní nález?

Pitva odhalí zvýšenou krvácivost. Krváceniny se nacházejí v mízních uzlinách, ledvinách a dalších orgánech. Nejdůležitějším nálezem je výrazné zvětšení sleziny (na rozdíl od klasického moru prasat).

Africký mor prasat versus člověk?

Virus není přenosný na člověka.

Jak ochránit prase v drobnochovu

Pokud doma máte v chlívku prasátko, měli byste zamezit kontaktu s volně žijícími prasaty kvalitním oplocením a nezkrmovat zbytky z kuchyně a zeleným krmivem, které mohlo být v kontaktu s divokými prasaty.

Jestliže najdete uhynulé prase, nepřibližujte se k němu a okamžitě nález nahlaste na krizovou linku krajské veterinární správy, která funguje nepřetržitě. Informace jsou dostupné na www.svscr.cz. Je naprosto nezbytné dodržovat bezpečnostní opatření, jelikož virus je snadno přenositelný na oděvu a obuvi.

K dnešnímu dni eviduje Státní veterinární správa 53 nalezených uhynulých divokých prasat. Nově bylo onemocnění potvrzeno u jedince nalezeného v katastrálním území Lužkovice. Celkem tak je ke dni 14. 7. 2017 potvrzených 31 nálezů. V 17 případech skončilo vyšetření negativním výsledkem, jeden nález zůstává vzhledem ke stupni rozkladu nevyšetřen. Na výsledky vyšetření čtyř vzorků se čeká.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 90% (hlasů: 4)

Témata

Autor článku

15.7.2017

Zdroje

www.vetkom.cz

https://www.svscr.cz/africky-mor-prasat-aktualni-informace/

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

6 druhů ovoce a zeleniny, které prospějí vašemu morčeti

Výživa má zásadní vliv na zdraví a život všech živočichů, tedy i morčat. Kromě semínkové stravy běžně dostupné v každém zverimexu ocení vaše morčátko také ovoce a zeleninu – jejich pravidelnou konzumací bude mít lesklou srst a pravděpodobně se dožije i vyššího věku.

Odborník

Jak na domácí čištění uší vašeho pejska?

Psí uši mají samočisticí schopnost, nemusíte je tedy uzkostlivě střežit a čistit. Problém s nimi nastává tehdy, tvoří-li se zvířátku maz v uších až příliš. Pak je na místě zasáhnout, aby nedošlo k zánětu a jiným komplikacím.

Hobby

Paměť vašeho psa: zjistěte, jak je na tom pomocí jednoduchého testu

Přemýšleli jste někdy o tom, jakou má váš pes paměť a jak funguje? Všichni víme, že si pejsek umí zapamatovat kdejakou lumpárnu a naopak při tréninku dělá, že to či ono zapomněl. Psí a lidská paměť funguje rozdílně. Lidé si uchovávají vzpomínky jako živé obrazy. Podle studií si psi obrazy nevytváří, ale mají takzvané „otisky“ událostí, kde hrají roli zvuky, pohyby a pachy. Otestujte si, jak je na tom váš pejsek!

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?