VETERINÁRNÍ
PORADNA

ZAJÍMAVÉ
ČLÁNKY

ONLINE
PORADNA

„Pane doktore, a má to ještě smysl?“ Příběh fenky Chilly a léčba nádoru mléčné žlázy

26.5.2019   

Případy z veteriny

Nový příběh z Případů z veteriny je o fence jorkšíra Chille a jejím nádoru mléčné žlázy. Zdánlivě smutný případ dopadl happenedem. Zásluhu na tom mají informovaní majitelé fenky a veterináři z Veterinární kliniky Zodiacus 97 v Plzni, kteří to s ní nevzdali.

Začalo to nenápadně

Chilla je 14letá fena jorkšírského teriéra. Kastrovaná byla ve svých 10 letech. V roce 2015 se objevily v mléčné liště 3 drobné tuhé uzlíky velikosti hrášku. Jednalo se o nádory mléčné žlázy. Po předoperačním vyšetření krve byla odstraněna celá zadní polovina mléčné žlázy i se svodnou mízní uzlinou a všechny 3 nádory byly poslány na histopatologické vyšetření. Přestože byly nádory malé, jednalo se o intraduktální papilární karcinom, tedy nízce až středně zhoubný nádor. Celé 2 roky byla mléčná žláza klidná, než se opět objevil malý tuhý uzlík ve druhé mléčné liště. Po předchozích zkušenostech byla doporučena další operace, opět s předoperačním vyšetřením včetně rentgenu plic. Nález scirhotického tubulárního karcinomu jednoduchého typu s angioinvazí (tedy prorůstáním do cév) nás nepotěšil. Jedná se o tumor s vysokým stupněm malignity (hodně zhoubný). Na základě tohoto výsledku jsme přistoupili k totální bilaterální mastektomii (oboustranné odstranění veškeré zbylé tkáně mléčné žlázy od předních pacek až téměř k vulvě). Po této operaci vznikl v podkoží v místě zauzlení šití zanícený tuhý útvar.

Pokročilý karcinom vyžadoval chemoterapii

Histologické vyšetření potvrdilo kromě zánětlivých buněk i přítomnost čepů karcinomu. Z toho důvodu bylo přistoupeno k chemoterapii, která by zabránila recidivě nádoru. Zahájili jsme protokol, během něhož se střídaly třítýdenní cykly.

1. a 2. týden bylo aplikováno chemoterapeutikum přímo do žíly, 3. týden byl volný. K tomu fena užívala 1x denně tabletku Cimalgex, která je běžně užívaná jako terapie bolesti, ale v tomto případě spolupůsobí jako prevence návratu karcinomu. Fenečka snášela chemoterapii velice dobře, pouze den po aplikaci léčiv se objevovalo nechutenství, vzácně zvracení. Také výsledky krve, zejména parametry ledvin, vypadaly dobře. Až během posledního pátého cyklu chemoterapie se dostavily závažnější nežádoucí účinky v podobě úporného průjmu, a proto jsme se rozhodli poslední dávku již nepodat.

Po 15 týdnech klasické chemoterapie následovala tzv. metronomická chemoterapie spočívající v každodenním podávání velmi malého množství chemoterapeutika v tabletě. Tyto léky podávali majitelé celkem 3 měsíce bez viditelných vedlejších účinků. Po 3 měsících (v březnu 2018) se bohužel začaly zvedat ledvinné parametry (močovina a kreatinin) v krvi a bylo nutné veškeré léky vysadit. Na tomto místě bychom rádi zdůraznili, že jorkšíři jsou plemeno, u něhož po 12. roku života nacházíme určitý stupeň selhání ledvin celkem často. Nasadili jsme podpůrnou terapii ledvin v podobě léků snižujících tlak, léků vázajících fosfor a ledvinnou dietu (zde bylo nutné často měnit značky granulí a konzerv, protože jednotlivé diety po čase přestaly Chillince chutnat).

Červenec 2016, měsíc před terapií
Leden 2018, v průbehu terapie
Duben 2018, měsíc po ukončení terapie
Červen 2018, 3 měsíce po ukončení terapie
Květen 2019, aktuální vzhled Chilly

Informujte se o všech možnostech léčby rakoviny svého mazlíčka, má to smysl

Zásadní vliv v léčbě onemocnění mají ale u koček a malých psíků podkožní kapačky, které majitelé aplikují 2-3x týdně sami doma. V tomto případě se na to majitelé necítili a tak na kapačky docházejí k veterináři v místě bydliště. Aplikace trvá jen pár minut a pejska nijak neomezuje. Nyní v květnu 2019 má Chilla relativně stabilní hodnoty močoviny i kreatininu a užívá si života a svých skvělých páníčků, kteří to s ní nikdy nevzdali. Na tomto příkladu bychom rádi ukázali, že rozhodnutí, jestli něco takzvaně „má smysl“, by měl udělat vždy majitel zvířete na základě poučení o všech možnostech léčby. Jak je vidět, Chilla je tu stále s námi i 2 roky po diagnóze: vysoce zhoubný nádor mléčné žlázy a rok po diagnóze: chronické selhání ledvin. Ve fotogalerii přikládáme nejviditelnější vedlejší účinek chemoterapie. Psům chlupy obvykle nepadají, ale jak je vidět, zvláště u jorkšírů může dojít k výrazné změně vzhledu srsti. Zejména po skončení chemoterapie pejsek často obroste více než předtím a sousedé ho často považují za nové štěně majitelů.

Jak se vám článek líbil?

Hodnocení čtenářů: 93% (hlasů: 15)

Témata

Autor článku

26.5.2019

Zdroje

Veterinární klinika Zodiacus 97, Plzeň. Majitelé fenky Chilly.

NAPOSLEDY PŘEČTENÉ ČLÁNKY

Hobby

12 fascinujících faktů o štěňatech. Jak jsou na tom po narození?

Štěňátka jsou maličká, roztomilá, a naprosto fascinující! První dny štěněčího života nepatří mezi ty nejakčnější. Vlastně jde jen o hodně spánku, jezení a vyměšování, asi tak jako v životě většiny novorozenců. Je ale několik věcí, které by novopečení štěněčí rodiče měli vědět, aby jejich kulička vyrostla ve zdravého a spokojeného psa.

Očkování a odčervování šťeňat. Kdy začít?

Jestliže se chystáte pořídit si pejska, jednou ze základních věcí, kterou s ním absolvujete, je očkování u veterináře. Přečtětě si proto několik užitečných informací, které vám pomohou zorientovat se ve vakcinaci vašeho čtyřnohého přítele.

ZOBRAZIT DALŠÍ ČLÁNKY
  Položit dotaz do poradny

REGISTRACE

Můžete se zaregistrovat přes Facebook

BĚŽNÁ REGISTRACE

Vložte platný email.

Heslo musí mít minimálně 6 znaků.

Zadaná hesla se neshodují.

Tento email je již zaregistrován.
Zvažte využití funkce zapomenuté heslo.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Děkujeme za registraci!
Pokyny k aktivaci účtu najdete v emailu. Bez aktivace se nelze přihlásit!

REGISTROVAT SE

Registrací souhlasíte se zpracováním osobních údajů a přihlášením k našemu skvělému newsletteru.
Děkujeme!

PŘIHLÁŠENÍ

Můžete se přihlásit přes Facebook

BĚŽNÉ PŘIHLÁŠENÍ

Vložte platný email.

Přihlášení bylo neúspěšné.

Nastala neznámá chyba.
Kontaktujte nás prosíme na info@radaveterinare.cz. Děkujeme.

Přihlášení bylo úspěšné!

PŘIHLÁSIT SE

Ještě u nás nemáte účet?